Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ja a rodzice, kupno samochodu i wieczne wymówki

Polecane posty

Gość mateo26
opinie zawsze możesz poczytać w internecie grunt to kupić auto w które nie trzeba będzie dużo wsadzić na poczatek, podejrzewam, że z początku nie będziesz jakoś bardzo dużo jeździć więc jak dobrze kupisz to i nie trzeba będzie wsadzać później :) a preferujesz duże bezpieczne czy małe miejskie ? auta z dużą mocą czy oszczędne ?

Gość gość
ojciec ma firmę budowlaną, mama pracuje. oboje mają źródło utrzymania, wiadomo, ojciec zarabia więcej. mają pieniądze. właśnie chciałabym być przy transakcji, do warsztatu to niech sam jedzie, chodzi mi o zaakceptowanie wyglądu wizualnego, czy jest wygodnie za kierownicą, przejechać się, kolor itd.

Gość mateo26
wiesz co powiem ci, że zależy ja np. zawsze preferowałem auta, których jest mało i są oryginalne aby w jakimś stopniu się wyróżnić na drodze, a że nie lubie jakiś naklejek, spojlerów i ogólne pojętego "wiejskiego tuningu" moim sposobem na wyróżnienie było właśnie rzadko spotykane autko :) ogólnie z takich aut dla kobiety mi sie podobają: smart forfour - ten czterodrzwiowy, Lancia Ypsilon ten model po 2003 roku, no i z rozsądku Audi A2 - wszystkie są dosyć rzadko spotykane i całkiem fajne :)

>>>jaki model, jaki silnik? marka? doradźcie coś<<< Ja bym Ci sugerował RENAULT MEGANE I COUPE z silnikiem 1,6. Ten samochód dobrze wygląda, jest bardzo bezpieczny i ludzie kupowali go dla wyglądu, a nie dla szaleńczej jazdy. Dlatego w przedziale do 10tys., bez problemu znajdziesz egzemplarz w dobrym stanie. Mechanika jest prosta i solidna (wzięta prawie w całości z hatchback-a), silnik niezbyt wysilony (montowany obecnie w Daci), wnętrze przestronne (nawet na tylnych fotelach) i spory bagażnik (ponad 300l).

Gość gość
mieszkam w mieście, więc myślę raczej nad autem średniej wielkości. taki typowy hatchback np. wielkością przypominający golfa V, peugeota 307, coś w tym pokroju. chciałabym aby z tyłu też było miejsce, gdzie będę mogła np. kogoś zabrać, a nie że ktoś będzie chyba na leżąco, aby było miejsce na nogi. chciałabym żeby bagażnik mieścił trochę więcej niż torebkę, bo jednak jak będzie jakiś wyjazd to fajnie byłoby zmieścić swoje kuferki najpotrzebniejsze, walizkę np. wiadomo, auto jak najbardziej oszczędne, o bmw audi zapominam, bo nie chcę wlewać w to dużo paliwa. nie chcę jednocześnie jakiegoś rzęcha, który będzie klekotał na prostej drodze.

Gość gość
mi nie zależy na żadnych naklejkach, laserach i obniżonych podwoziach, poprostu auto, nie musi się wyróżniać, nie musze być oryginalna :) chciałabym auto, które jest sprawdzone, które może być popularne.

Gość mateo26
3 czy 5 drzwiowe preferujesz ?

Gość gość
dodam, że chcę auto 5 drzwiowe, bo te 3 drzwiowe są mega niewygodne i uważam to za przeżytek. smart jest za mały i nie podoba mi się, audi a2 też nie bardzo :(

Gość gość
jak wyżej- 5 drzwiowy :)

Gość mateo26
co myślisz o Alfie 147 ?

Gość mnbvcxz098
znam jedna taka rodzine , matka pracuje,ojciec ma firme budowlana i czesto pozycza ode mnie 100-200zl. tak wiec to ze ma "firme" z pewnoscia nie znaczy, ze ma pieniadze. ja nie mam firmy a mam wiecej kasy (a zarabiam slabo) niz ten wlasciciel firmy.

Gość gość 2040
autorko jak masz na imie, moze Ola?

Gość mateo26
jeny ludzie tu nie chodzi o pieniądze więc po co mędzicie o tym cały czas nie rozumiem ?

>>>jak wyżej- 5 drzwiowy<<< Po co Ci 5 drzwi w codziennej eksploatacji ?

Gość gość
widocznie jej sie nie podobają 3 drzw

Gość mateo26
w sumie renault megane II też byś sie zmieściła tylko broń boże diesla, najlepiej benzynka 1.6 16v tzw żelazko :)

Gość gość
nie nie jestem Ola, powtarzac kwestii finansowej chyba już nie muszę. chce 5 drzwiowy bo 3 drzwiowy jest nie praktyczny.

Gość gość
właśnie chciałabym wiedzieć dlaczego wszyscy narzekaja na diesla :)

Gość mateo26
tzn tutaj nie chodzi konkretnie o diesla, ale o diesla produkcji renaulta :) który niestety nie jest zbyt udany i generuje koszty, w Alfie np. diesle są bardzo dobre i bezawaryjne, ale należy mieć na uwadzę, że mimo mniejszego spalania diesel będzie droższy w serwisie co powoduje, że możemy łatwiej nadziać sie na mine. Zwyczajnie diesle mają więcej rzeczy, które mogą ulec awarii np. turbina, koło dwumasowe, wtryskiwacze(inaczej działają olej sie nie pali i pracują pod ciśnieniem aby był zapłon), sprzęglo też jest dwa razy droższe, świece żarowe sie psują, akumulator musi być o wiele większy(a więc i droższy) no i starsze diesle kopcą :P

Gość gość
rozumiem :) a co sądzicie o nissanie almera n16?

Gość mateo26
napisz jakie woj jesteś to podrzuce ci jakieś ciekawe linki bo i tak mi sie nudzi :P

Gość gość
zach pom :)

Gość mateo26
nissana bym nie polecał ze względu na problemy z korozją w samochodach japońskich to samo jest w Hondzie, nadwozia nie są ocynkowane, ale są kiepsko(nissan)

Gość gość
no właśnie hondy sa mega rdzewiejace, chyba ze takie za 50tys

Gość gość
no nawet spoko, a typowy hatchback?

Gość gość
golfy sa dobrym samochodem ogolem?

Gość mateo26
mówiąc szczerze w zach pom więcej nic ciekawego nie znalazłem, ale golf spoko naprawdę wygląda przebieg na prawdziwy, fotele i kierownica nie wytarte, szpary równe no i ten silnik jest niezawodny choć trzeba wymienić będzie rozrząd(jakieś 400zł) spalanie ok 8 litrów no i golfa łatwo sprzedać :)

Gość gość
tak czytam i czytam i slysze ze matura i do roboty. U mamusi w firmie czy u tatusia? Bo jaką ty prace po maturze dostaniesz? Nie interesuje cie żadna dalsza nauka i najważniejsze, zeby jeszcze przed maturą autko miec i zaszpanowac przed kolegami ze szkoły. Fiubździu w główce, ale starzy obiecali wiec niech kupią. A ciebie na wszystko stac bedzie bo na wstępie po maturze dostaniesz dużą pensje :)