Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autoor

jak biegają wasze DWULATKI?

Polecane posty

Gość autoor

Pytanie, jak w temacie. Mój dwuletni syn biega absolutnie niezgrabnie, niepewnie, wykonuje małe kroczki, a nie susy, jak przy bieganiu. Do tego jakby go zarzuca - nóżki latają, jak zawieszone na nitce. Widzieli go pediatra i ortopeda i nic się wg nich złego nie dzieje. Z mojej strony dodam, że z pewnością nie chodzi o niewygodne czy za ciasne buty. Pracuję, na plac zabaw wychodzę raczej w weekendy, nie mam koleżanek z dziećmi w okolicy, gdzie teraz mieszkam. Nie mam z kim porównać. Dziecko w tygodniu wychodzi na dwór, nie jest pozbawione ruchu. Dodam, że syn zaczął chodzić w wieku 13 miesięcy i dotąd często chodzi od palców (tu też lekarze nie zobaczyli problemu). Czy wasze dwulatki biegają swobodnie, pewnie, równo?

Gość gość
No susow to dwuletnie dziecko jeszcze nie robi, biega małymi kroczkami

Gość gość
Jeszcze nie widziałam dwulatka, który biegałby zgrabnie i bez potknięć. Jak dla mnie takie małe dzieci śmiesznie biegają i dopiero z czasem ich ruchy zaczynają przypominać prawdziwy bieg. Myślę, że dzieci 4-5 letnie (wyjątkowo 3 letnie) biegają normalnie ;)

Gość gość
mój syn w tym wieku też tak biegał, małe kroczki, odbijał się jak piłeczka tak pionowo, śmiesznie. Tak dzieci biegają, nie martw się. Dopiero później dziecko zaczyna biegać prawidłowo.

Gość autoor
Dzięki za wpisy. W mieszkaniu trudno to dostrzec, ale sobota była tak ciepła, że cały dzień spędziliśmy na dworze i tak mu się bardziej przyglądnęłam ;) Ale co by nie mówić - biega wyjątkowo niezgrabnie:/

Gość gość
Takie dzieciaczki tak mają, nawet nie można powiedzieć, że biegają tylko tak drepczą szybko aż im główka podskakuje :) Słodkie to jest :) Wyrośnie, nie martw się.

Gość gość
Mój trzylatek wprawdzie biega jak najbardziej normalnie. Nie pamiętam w sumie, żeby robił to niezgrabnie. Ps. chodzi na piłkę nożną:)

Gość gość
Mój syn zaczął chodzić mając 18 mc za dwa dni kończy 2 lata i biega zupełnie normalnie. Szybko i bezboleśnie ;-p. Natomiast moja córka ma 6 lat i gdy widzę ze zaczyna biec modlę się by zębów nie straciła potyka się dosłownie o wszystko nawet o mrówki. Dodam że syn mial problemy neurologiczne a ona nie . Tak więc cóż co dziecko to dziecko. Każde potrzebuje czasu.

Gość gość
Taa, niektorzy to rodza sie biegaczami:/ jak mozesz mowic ze dziecko nigdy nie biegalo dziwnie, niezgrabnie? Wszystkiego dziecko musi sie nauczyc.albo klamiesz, albo jestes slepo zapatrzona w dzieciaka albo czasu z nim nie spedzasz.wychowalam dziesiatki dzieci u zadne z nich w wieku dwoch lat nie biegalo normalnie.

Gość gość
Nie jestem w niego wpatrzona - mniej jadu człowieku . Tak mój syn bardzo późno zaczął chodzić i jest strasznie ostrożny. Każdy zdziwiony jest ze tak ślicznie biega i wogole nie przewraca się. Widać ten typ tak ma w przeciwieństwie do mojej córki która zaczęła chodzić mając roczek. Nie wiem z czego to wynika. Generalnie mój syn miał problemy neurologiczne jakieś pół roku wstecz był ruchowo niż rówieśnicy. Trochę pracy i nadrobil. Ale stanął na nogi mając 18 mc. Nie prowadziłam go za rączki. To była złota zasada. Musiał sam uczyć się bo nie miał odruchu obronnego przed upadkiem. Może dlatego jest ostrożny i ma mocno wycwiczona równowagę.

Gość gość
Żadne dziecko w wieku 2 lat nie biega normalnie. Kurde co to za text hehe he. Co to znaczy ,, normalnie,, :-D.

Gość gość
Jak ciężko niektórym zrozumieć ze jedno dziecko rozwija się wolniej inne szybciej. Tak samo jest ze wzrostem, inteligencja itp. Jedno chodzi ładniej inne mniej zgrabnie. To jest normalne. To tylko dzieci !!!!!

Gość gość
Tak niektóre dziec***ięknie biegają mając i półtora roku wiec nie wiem co to za wzburzenie . A są 4 latki co lata jakby z deską w gaciach. Jest tak i będzie . Jak kwiaty na wiosnę i śnieg w zimę :-P

Gość gość
moja zaczęła chodzić w wieku 9 miesięcy i szybko zaczęła biegać. Szybciutko nóżkami przebiera, wyprostowana, nie potyka się i lata w miare szybko. Ma 2 i pół roku. W zeszłym roku biegała nachylona na przód tzn. taka wyprostowana z brzuszkiem wypiętym. Tak śmiesznie, ale szybko się nauczyła latać normalnie. Każde dziecko rozwija się inaczej.

Gość gość
Potwierdzam, mam 2,5 letnie bliźniaki- jeden jest typem "sportowca"- prężny, zwinny, biega ładnie. Drugi jest właśnie taki "klocek"- mało zgrabny, taka mała niezdara i też biega śmiesznie- małymi kroczkami, "ciężko". Rozwój fizyczny był u nich od zawsze na jednym poziomie. Sądzę, że to bardziej chodzi o predyspozycje- w końcu nawet my, dorośli, nie jesteśmy na równym poziomie jeśli chodzi o rozwój fizyczny...

Gość gość
moj synek jak mial dwa latka to tez biegal troche pokracznie, ale nie przejmowalam sie tym, bo w koncu byl nadal maluchem, z czasem jego 'bieg' nabral wiecej ladu i skladu :D jesli lekarze mowia, ze wszystko okej to nie masz czym sie martwic :D