Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość17

Nazwisko po rozwodzie dzieci

Polecane posty

Gość gość17

Witam. jestem samotną matką z dzieckiem po rozwodzie mam do Was pytanie. W najbliższym czasię wychodzę ponownie za mąż chciałabym jednak by moje dziecko różnież nosiło nazwisko mojego przyszłego męża ( jest obcokrajowcem) Pomóżcie. Dziękuje za pomoc

Gość gość
tak napisałaś jakby dziecko po rozwodzie było :) To, czego chcesz jest najmniej istotne Wedlug prawa dziecko nosi nazwisko ojca. Chyba, ze odebrano by mu prawa rodzicielskie i wtedy nowy małzonek może usynowić/ucórczyć dziecko i dać mu swoje nazwisko

Gość gość
a jeszcze jedno, dziecko ma teraz nazwisko ojca czy twoje? Bo jesli twoje to od razu nowy małżonek występuje do sadu o usynowienie i daje mu swoje nazwisko, jeśli ma na to ochote

Gość gość17
Dziecko nosi nazwisko mojego ex-męża. Dziekuję za odpowiedz

Gość gość
Musisz wiedzieć również że jak nowy małżonek usynowi twoje dziecko to straci ono alimenty od biologicznego ojca wiem bo siostra była w podobnej sytuacji.

Gość gość
to chyba rozumie się samo przez się :( Skoro ojca pozbawi się ojcostwa to nie ma już dziecka, na które miałby coś płacić :)

Gość gość17
Jak porozmawiać byłym ex że potrzebuję jego zgody na wyrobienie paszportu dla dziecka ?