Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak zapłacić za samochód i o czym pamiętać przy jego kupnie?

Polecane posty

Gość gość

hej, jutro jadę około 50km od swojej miejscowości na oględziny samochodu. jadę z rodzicami, mam 19 lat, to mój pierwszy samochód i płacę za niego sama. moje pytanie- jak dokonać transakcji? wypłacić gotówkę i jechać z pieniędzmi, czy jakiś przelew, czy iść z nim do banku? o czym pamiętać przy kupnie samochodu? wiem, że będą tam ze mną moi rodzice, ale to ja będę właścicielem samochodu, więc chciałabym wiedzieć wszystko w tym temacie. dzięki z gory wszystkim :)

Gość gość
płacisz gotówką, wsiadasz jedziesz :), pozniej do urzędu skarbowego zaplacic podatek, przerejstrowanie auta, ubezpieczenie i wsio

Gość gość
najpierw wołałabym go sprawdzić dokładnie w jakiejś stacji diagnostycznej. czy facet musi mi to udostępnić? jakieś książki serwisowe, wszystkie dokumenty samochodu muszą trafić do mnie?

Gość gość
powinniscie podjechac na stacje diagnostyczna (wtedy Ty musisz za to zaplacic)- nie zawsze jednak sprzedajacy się na to godza, ale jak auto jest sprawne to na pewno nie bedzie robic problemów

Gość gość
wszystkie dokumenty, dodatkowe kluczyki musi Ci dac (okresla to rowniez zapis w umowie, ktora bedzie Was zobowiazywac)

Gość gość
czyli tak, jadę do gościa obejrzeć auto, proszę o sprawdzenie w stacji diagnostycznej, jeżeli stwierdzę że okej biorę to auto, to spisujemy umowę i co dalej? dostaję wszystkie dokumenty, kluczyki, jadę do domu i najpierw muszę jechać do urzędu skarbowego czy do urzedu miasta?

Gość gość
Tylko pamiętaj, że w stacji którą Ty wybierzesz...

Gość gość
nie no oczywiście, że tam gdzie ja wybiorę. jadę w takie miejsce, że jest duże prawdopodobieństwo, że mogliby sie znać właściciel i np. mechanik. pytanie, jak z zapłata? jak jest najbezpieczniej?

Gość gość
Konieczne jest wniesienie opłaty PCC, czyli podatku od czynności cywilnoprawnych w kwocie 2% wysokości transakcji. Masz 14 dni od podpisania umowy na złożenie w Urzędzie Skarbowym deklaracji PCC-3 i zapłatę podatku na konto Urzędu. Wszelkie prawa i obowiązki związane z podatkiem reguluje Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych. Obowiązek zapłaty PCC ciąży na kupującym. Z podatku od czynności cywilnoprawnych zwolnione jest nabycie pojazdu na fakturę VAT

Gość gość
Czasem wygodniej jest nie kupować samochodu, tylko wypożyczyć w razie potrzeby. My tak robimy. Na co dzień nie jest nam samochód potrzebny a jak coś, to wypożyczamy, najchętniej z Facar http://www.facar.com.pl/, bo mają dobre stawki i nowe samochody.

Gość gość
wedlug mnie lepiej kupowac u takich firm jak www.autotrans.com.pl niż od prywatnych ludzi, bo mamy pewność co kupujemy i można uzyskac naprawde pomocne rady