Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

persefono...

Polecane posty

Gość gość

Ponieważ temat o wierze został zablokowany czy możesz mi tu odpisac ,te cytaty z pisma?

Gość zauroczony w Persefonie
Nigdy nie wątp w to co napisze Ci Persefona_ Ona ma Zawsze racje! 🌼

Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. x Ja tworzę światłość i stwarzam ciemność, Ja przygotowuję zarówno zbawienie, jak i nieszczęście, Ja, Pan, czynię to wszystko. x Który czynię światłość, i stwarzam ciemności; sprawuję pokój, i stwarzam złe. Ja Pan czynię to wszystko. x Ja jestem Pan, i nikt poza Mną. Ja czynię światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. Sami widzicie że szatan to jahwe. Nikt poza jahwe nie czyni zła.

Gość gość
Persefona zapodaj z której to księgi i jakie wersety

Gość gość
jahwe to jahwe, a szatan to szatan

Gość gość
Jak dla mnie to znaczy nic więcej jak " jestem alfa i omega,początkiem i końcem " :)

Izajasz. x "jahwe to jahwe, a szatan to szatan" x Piękne zdanie. Jak u dziecka z przedszkola. A kto osądzi w takim razie zło szatana, a kto zło jahwe? Czyli zło jahwe jest dobre, a zło szatana niedobre? Które zło jest lepsze? A może zło to w ogóle jest dobre? Przecież katolicy uczą że jahwe daje tylko dobre przykłady jak postępować? Ups, czyżby o czymś zapomnieli?

Gość gość
Czym jest zło?

Gość gość
Dzięki Persi :)

Gość gość
katolicy twierdzą, że boga nie da się pojąć rozumem

Gość akimke
Uwarunkowaniem przez otoczenie i ego?

Gość gość
"...stwarzam złe..." to nie to samo co "stwarzał zło :p

Gdybym tylko mogła stanęłabym na wiecu przed całym światem i wygłosiła płomienne przemówienie niczym Goebbels w którym w taki oto sposób podważyłabym "prawdy" żydów. Obaliłabym tak każdą religię, a wszystkich oponentów wysłała do obozów koncentracyjnych w trybie natychmiastowym.

Zło nie istnieje w jednej formie, istnieje zarówno dobro jak i zło i to one wchodzą w skład zła.

Gość gość
gość dziś katolicy twierdzą, że boga nie da się pojąć rozumem X Skoro istnieje poza czasem,poza przestrzenią i nie jest bytem fizycznym to jak pojąć istotę Boga naszym nie doskonałym rozumem? :)

Gość gość
Dla mnie w ogóle biblia to jedna mega sprzeczność. Po prostu kk obrał taką, a nie inną interpretację i tyle. Każdy odłam chrześcijaństwa po swojemu ją interpretuje.

Gość gość
Niby jak byś obaliła religie?

Gość gość
Goebbelsa ideologia miała swe fundamenty w ideologii darwinowskiej

Jeśli chodzi o interpretację jahwe to nie jestem pierwsza która to odkryła przecież żydzi są w pewnym zakresie mądrzejsi od katolików nie uznając Jezusa. Nigdy go nie uznali i mają po części rację, ktoś tak sprzeczny z jahwe i łamiący jego prawa nie mógł się z nim równać. Reinkrnacja jest tak pewna jak śmierć, nawet jeśli żyć poza ciałem pokusa ponownego wejścia w nie okaże się silniejsza. Wszystko jest ohydztwem lecz jeśli uznać że można odradzać się tylko z przyszłością, a nie w przeszłości to koniec końców kiedyś to się skończy.

Gość gość
Skończy się Persefono, jak nauczymy się od życia wszystkiego czego mogliśmy, reinkarnować się będziemy tak długo, dopóki nie wyczerpie się nasza karma, a że karmę tworzymy na bieżąco to już druga para kaloszy ;)

Gość gość
Persefona_ dziś "Zło nie istnieje w jednej formie, istnieje zarówno dobro jak i zło i to one wchodzą w skład zła." Trochę pokręcona logika,wg mnie zło jest brakiem dobra:)

To bzdura uczyć się wszystkiego. Do końca ludzkości tych którzy zdobyli Mount Everest jest i będzie garstka. Tego też mam doświadczać w ramach nauki?

Gość gość
skąd ty możesz wiedzieć czy się skończy? i że tylko w ciało fizyczne człowiek będzie się reinkarnował? a może również w jakieś subtelniejsze byty czy formy energii? tego już twój "wielka mądrość" nie wzięła pod uwagę?

Gość gość
twoja "wielka mądrość"*

Gość gość
Zlo nie dzieje sie za sprawa Boga lecz On na nie zezwala

Gość gość
gość dziś Słuszna uwaga, jesteśmy bytami nieskończonymi, poznawanie siebie jest więc nieskończone... Persefono , Ty jestes kromką chleba, ktoś inny też jest taką kromką, i my wszyscy - takie kromki składamy się na jeden cały chleb. Każdy doświadcza czegoś innego, wcale nie musisz przeżywać tego co inni, bo inni już za Ciebie to przeżyli. Jesteśmy doświadczeniem Boga, to On się uczy życia, my jesteśmy jego przedłużeniem ręki, poprzez nas On doświadcza :)

Gość akimke
gość dziś zgadzam się z Tobą

Pierdolić was wszystkich. Jestem kometą i zniszczę waszą planetę ziemia i tyle będzie z waszego poznawania boga. x "i że tylko w ciało fizyczne człowiek będzie się reinkarnował?" x Owszem, ja wcielę się w meteoryt. Jest pewnie jakaś garstka szaleńców którzy też chcą zniszczyć tą planetę i wszystkich ludzi.