Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu kobiety ktore nie robily usg genetycznego

Polecane posty

Gość gość

miedzy 11 a 14 tyg ciąży?

Gość gość
Ja w pierwszej ciazy nie robilsm bo bylam za granica i moj lekarz durny zreszta nie zrobil mi. Tylko raz mialam usg w 8 tyg i tyle. W 19 przyjechalam do pl okqzalo sie ze nie mialam takiego usg i balam sie ze dziecko bediE chore. Ale dzis ma 1,5 roku i zdrowe:)

Gość gość
ja nie robilam bo nie chcialam. chore czy nie to moj skarb

Gość gość
"ja nie robilam bo nie chcialam. chore czy nie to moj skarb " Tylko, że takie badanie ma służyć nie tylko wykluczeniem wad typu ZD, ale też może wykryć wady które uratują życie dziecka jeszcze w łonie matki, bo da się np je wyleczyć. Sama znam dziewczynę której lekarz nie zrobił, w ogóle był byle jaki, nie widział wad serca, urodziła naturalnie co było niewyobrażalnym wysiłkiem dla tego chorego serca, dziecko zmarło, gdyby miała badania, miała by cesarkę i leczone dziecko. Na moich badaniach bardzo dokładnie właśnie sprawdzano serce, oraz inne organy.

Gość gość
Organy sprawdza się na połówkowym dopiero.

Gość gość
Również, autorce chodzi o badania genetyczne, nie sprecyzowała które, genetyczne to tez połówkowe. Ja na prenatalnych w 13 tyg miałam sprawdzane organy dokładnie: czaszkę, mózg, serce, brzuszek: żołądek, pęcherz. Dziś w dobrej klinice sprawdza się takie rzeczy.

Gość gość
ja też miałam wszystkie organy sprawdzane na usg prenatalnym - w 13 tyg, ciąży, później jeszcze trzy razy: na połówkowym w 20 tyg., na kolejnym prenatalnym w 24 tyg (z naciskiem na serce) oraz w 30 tyg. Teraz jestem w 33 tyg. ciąży i kolejne usg będzie znów takie dokładne, z pomiarami i sprawdzeniem wszystkich organów

Gość gość
Akurat USG genetyczne jest jedno, to pomiędzy 11 a 13 tc. Połówkowe nie jest genetyczne.

Gość gość
15:55 byłam na 2 usg prenatalnych (w 13 i 24 tygodniu) w tym roku - więc wiem, co mówię

Gość gość
ja też nie miałam badania na przezierność karkową, bo mój lekarz tego nie zrobił ani mi nie zalecił. Zmieniłam go ale bałam się o dziecko. Badanie połówkowe miałam bardzo dokładne. Wszystko było ok ale przez tego pierwszego lekarza najadłam się stresu

Gość gość
Nie zmienia to faktu, że sprawdza się dokładnie serce, komory itd oraz inne ograny, już na tym badaniu miedzy 11 a 14 tyg. I nie jest to kwestia co będzie to będzie, ale kwestia tego, że w razie konieczności można bardzo pomóc i zaradzić niepotrzebnym tragedią.

Gość gość
gość 16:00, nie nie wiesz co mówisz. USG genetyczne jest jedno - to pomiędzy 11-13tc. Oznacza się wtedy tzw. markery genetyczne i można oszacować ryzyko trisomii. A prenatalne oznacza tyle co przed narodzinami, więc każde USG jest prenatalne, zarówno to w 6 tc, jak i w 39 tc.

Gość gość
Otóż wiem, co mówię - miałam badania prenatalne robione w innej przychodni niż ta, do której chodzę. W ramach tych badań miałam te dwie wizyty, o których mowa, wszystko na NFZ. Na obydwu miałam oznaczane ryzyko. Reszta usg u mojej ginekolog to już inna kwestia.

Gość gość
Komuś się tu co nieco myli. Między prenatalnym a genetycznym nie ma znaku równości. Genetyczne jest prenatalne. Połówkowe jest prenatalne. Połówkowe nie jest genetyczne. Proste?

Gość gość
O rany faktycznie macie o co się kłócić o "JEDEN WYRAZ". Fak jest taki że należy zrobić to badanie, bo można wykluczyć i jak już wyżej wspomniałam zaradzić ewentualnym problemom. To czy ktoś to robi, jego broszka, ale tu nie chodzi o fakt dowiedzenia się np ZD, a o to czy nie trzeba wprowadzić np jakiegoś leczenia, czy serce ok itd. Dobre kliniki robią dokładne i precyzyjne badania, oraz sprawdzają organy maluszka, łożysko, już na tych badaniach miedzy 11-14 tyg.

Gość gość
Ja na polowkowym rowniez mialam oznaczane ryzyko wystapienia roznych zespolow. Tak samo jak na tym pierwszym.

Gość gość
16:15 zaraz mi wmówisz że nie wiem gdzie byłam - na prenatalnych badaniach genetycznych byłam DWÓCH (na OBU miałam oznaczane ryzyko wad płodu). Na prenatalnym badaniu POŁÓWKOWYM byłam oddzielnie (u mojej ginekolog).

Gość gość
O matko, czy ty umiesz czytać kobieto? Co innego oznacza prenatalne a co innego genetyczne. Oczywiście że usg połówkowe jest prenatalne (jak każde USG), ale nie jest GENETYCZNE. Genetyczne jest jedno, to pomiędzy 11 a 13 tc. Mylisz dwa pojęcia. Jeżeli na połówkowym miałaś oznaczane ryzyko wad genetycznych, to proszę podaj na podstawie jakich niby markerów i ile wynosiło oraz jakie wady GENETYCZNE były sprawdzane.

Gość gość
czy ty umiesz czytać kobieto???? - piszę o TRZECH badaniach - 2 GENETYCZNYCH i jednym POŁÓWKOWYM

Gość gość
Mogłaś być i na 15 tu genetycznych jeżeli miałaś taką ochotę, alo to nie zmienia faktu, że to jest jedno i to samo badanie, pomiędzy 11 a 13,6 tc. Pewnie że można je sobie wykonać kilka razy, tylko po co??

Gość gość
gdzie napisałam tak w ogóle że na połówkowym miałam oznaczane wady? i że uważam je za genetyczne? na drugim genetycznym miałam ponownie oznaczane ryzyko trisomii 21 na podstawie - cytuję: krótsze HL - nie krótsze FL - nie fałd karkowy - prawidłowy pielektazja - nie ognisko echog. w sercu - nie duże wady - nie ponadto robiony był doppler płodu - pisać wszystkie 8 wartości czy mi już wierzysz?

Gość gość
nie wykonywałam go "sobie" tylko zostałam SKIEROWANA na pierwszym badaniu było oznaczane ryzyko i okazało się bardzo małe, odmówiłam więc badań inwazyjnych, na co lekarz mi powiedział - wobec tego proszę przyjść jeszcze raz w 24 tygodniu na drugie i ostatnie badanie

Gość gość
A w którym tygodniu robiłaś niby te dwa badania genetyczne?

Gość gość
pisałam już, ale powtórzę - w 13 i 24 tygodniu - i to nie było moje widzimisię tylko lekarza

Gość gość
W 24 tc to badanie połówkowe właśnie, czyli nie genetyczne. Czyli miałaś tylko jedno genetyczne w 13 tc.

Gość gość
Pobijta się! dziewczyny co wy macie 12 lat?

Gość gość
jezu.... połówkowe miałam robione w 20 tyg.

Gość gość
tobie na połówkowym ustalali ryzyko trisomii 21? kobieto, jaśniej nie umiem ci wytłumaczyć - miałam 2 badania genetyczne w 13 i 24 tyg. oraz połówkowe w 20 tyg. - dziękuję za uwagę, pa

Gość gość
16:41 jakaś obca baba lepiej ode mnie wie, na jakim usg byłam, nie dziw się więc mojej złości

Gość gość
W 24 tc nie robi się genetycznego, jakiś konował nie lekarz cię prowadził. Przezierność karkowa w 24 tc, niezłe. Trzeba się było douczyć zamiast dać tak kantować...