Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie wiem czy optometrysta dobrze dobrał mi okulary pomozcie

Polecane posty

Gość gość

Moze bede miala szczescie i trafie tu na kogos kto sie na tym zna i mi pomoze. Mialam ostatnio badanie wzroku, nosze soczewki i okulary (okulary tylko w domu). Wynik badanie wyszedl: oko lewe -3.5, oko prawe -4.75. Jednak zawsze do tej pory moja okulistka (która juz nie przyjmuje) przepisywala mi nieco mocniejsze okulary od soczewek, a teraz ten optometrysta dal mi takie same moce okularów i soczewek. Nic sie juz nie dopytywalam, zapytalam tylko "Czyli okulary maja miec taka sama moc jak soczewki tak?" na co on potwierdzil ze tak. Okularow jeszcze nie wyrobilam bo szczerze mowiac zbilo mnie to z tropu i zastanawiam sie nad pojsciem na jeszcze jedno badanie do jakiegos okulisty zeby to sprawdzic. Nie chce sobie narobic biedy ze wzrokiem. Ale jak myslicie, czy ten optometrysta moze miec racje? Ja mam w sumie duza rozbieznosc miedzy oczami bo roznica jest az 1.25 dioptrii. Moze to tez ma jakies znaczenie?

Gość gość
Przecież tu siedzą sami optycy i zaraz ci dobierzemy odpowiednie bryle ...

Gość gość
Ja w soczewkach i w oksach mialam tyle samo dioptrii nie rozumiem tej Twojej okulustki czemu dawala Ci inne okulary.

Gość gość
Bo powyzej wady 3 dioptrie moce soczewek ulegaja zmniejszeniu/zwiekszeniu w zaleznosci od mocy okularow (i w zaleznosci czy to plusy czy minusy). Chodzi o to ze okulary sa w wiekszej odleglosci od rogowki niz soczewki ktore lezą na rogowce i zalamanie obrazu inaczej w okularach sie przedstawia, obraz powstaje w innym miejscu i dlatego moce okularow powinny byc rozne od mocy soczewek przy wadzie powyzej 3 dioptrie. Dlatego sie zastanawiam dlaczego ten optometrysta o tym nie wie...

Gość gość
Pojdz do jakiegos okulisty innego i zobaczysz co on powie

Gość gość
Mam problem ze źle dobranymi (prawdopodobnie) szkłami progresywnymi .Chodzę od lat w okularach progresywnych i ostatnio były już za słabe,więc postanowiłam zrobić nowe i co?A no zrobili mi nieco mocniejsze i widzę n/p blat stołu przechylony pod kątem to znaczy bliższa część blatu stołu jest wyżej a dalsza niżej,i co z tym fantem zrobić? Bo optyk nie ma pojęcia,może ktoś mi coś podpowie rzeczowego ?

Gość gość
a może spróbuj skonsultować to z niezależnym okulistą jak np http://optyk-debica.pl/ - gdzie mają zarówno specjalistów jak i salon optyczny, więc będą mogli skorygować lub wykonać okulary poprawnie.