Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Naprawa pralki a obowiązek tego który wynajmuje mi mieszkanie

Polecane posty

Gość gość

Cześć, mam do Was pytanie. 2 tygodnie temu jedna z wynajmujących zepsuła pralkę. Od tego momentu jesteśmy bez pralki. Właściciel nie zapewnił niczego w zamian. Nie wiadomo kiedy będzie ona naprawiona. Pytanie mam takie, czy właściciel musi zapewnić coś zastępczego? Znajomi juz mają dość jak słyszą, czy mogę u nich wyspać, a ręcznie prać to... Miał dać w tym tyg. kiedy będzie naprawiona i cisza. Co z takim przypadku zrobić?

Gość PanGag
wyprowadź się i oddaj klucze ,

Gość gość
niech naprawi ten kto zepsuł i po problemie .

Gość gość
Przecież w takim wypadku lokatorzy naprawiają sprzęt. Ustawa o ochronie praw lokatorów art 6b: 2. Najemcę obciąża naprawa i konserwacja: 4) trzonów kuchennych, kuchni i grzejników wody przepływowej (gazowych, elektrycznych i węglowych), podgrzewaczy wody, wanien, brodzików, mis klozetowych, zlewozmywaków i umywalek wraz z syfonami, baterii i zaworów czerpalnych oraz innych urządzeń sanitarnych, w które lokal jest wyposażony, łącznie z ich wymianą,

Gość gość
Tak, tylko wina nie leży po mojej stronie, pralka jest na gwarancji, a ja płace jak za sprawny sprzęt. W umowie mam zapis ze naprawy z nie mojej winy odpowiada właściciel za naprawę. A też co mnie interesuje ze pralka nie jest sprawna, jak to nie z mojej winy. Zapis jest w umowie tez ze ja najmuję sprawny sprzęt. Wiec juz tutaj się pojawia niezgodność z umową. Co w takim przypadku? Czy właściciel musi zapewnić nowy sprzęt? To o czym jest napisane w tym § to drobne naprawy i usterki powstałe z normalnego użytkowania.

Gość gość
Skoro pralka jest na gwarancji, to nic nie placicie, wystarczy wezwać serwis. Jezeli ktos z wynajmujących zepsul pralkę mechanicznie, tak ze tej naprawy gwarancja nie obejmuje, to winien zapłacić za jej naprawę. Nie rozumiem czego zadasz od właściciela mieszkania? Ma byc pośrednikiem miedzy wami, bo dorośli ludzie nie potrafią się dogadać, ani wziąć odpowiedzialności za swoje czyny?

Gość gość
Nie wierzę że masz w umowie napisane ze wynajmuje mieszkanie plus sprzęty jakie w nim są.

Gość gość
gwarancja obejmuje tylko takie usterki, które nie powstały z winy użytkownika. W tym przypadku za naprawę odpowiada osoba, która pralkę popsuła. Właściciel ma rację, bo niby dlaczego w tej sytuacji ma za to płacić??

Gość gość
Nawet jeśli najmu jesz sprawny sprzęt to na pewno właściciel nie odpowiada za uszkodzenia mechaniczne.

Gość gość
To wiem, tylko mnie chodzi o to czy w takim przypadku kiedy to jest popsute, w umowie jest zapis ze najmuję sprawne sprzęty, to czy właściciel nie powinien zapewnić na czas naprawy czegoś zastępczego?

Gość gość
Nie nie musi, a zapis jest po to abyś w momencie wyprowadzki oddala sprawny sprzęt.

Gość gość
Właściciel może oddać do naprawy pralkę, jeżeli ta osoba, która popsuła, zwróci mu pieniądze, bez przesady. I bez przesady ze "sprzętem zamiennym", może akurat nie ma czasu teraz tego zorganizować. I niby jak ma to zrobić? Myślisz, że istnieją "wypożyczalnie" pralek? :D A dlaczego osoba, która zepsuła pralkę, jeszcze nie wezwała serwisu (i za niego nie zapłaciła?)

Gość gość
Serwis juz był tylko sprawa stoi w miejscu.

Gość gość
no to o co ci chodzi? może czekają na jakieś części :O

Gość gość
O to ze nie ma gdzie zrobić prania, od 3 tygodni, a dla mnie to jest problem.

Gość gość
no jasne, ktoś zepsuł a kto inny ma naprawiać? wezwijcie hydraulika i podzielcie się kosztami albo niech placi ta co zepsuła

Gość gość
może zamiast codziennie robić pranie codziennie bierz prysznic, wtedy będziesz świeższa :) nie znoszę takich pseudoczyściochów, moja ex współlokatorka, ciągle chciała prać, prała wszystko, koce, firanki, buty, mopy, aż ją wywaliłyśmy z dziewczynami, bo przez idiotkę płaciłyśmy gigantyczne sumy za wodę i prąd

Gość gość
Tylko wiesz co, bieliznę się zmienia codziennie, jeżeli się spocisz i śmierdzą ci przez upały ciuchy to na pewno nie założysz tego 2 raz. Mówię tutaj o normalnym praniu a nie świra, który co chwile pierze, bo się skaziło...

Masz ciekawą stopkę, a nie zauważyłaś czegoś tak "DUŻEGO', jak informacja, że PRALKA JEST NA GWARANCJI i swój serwis możesz sobie w TYŁEK WŁOŻYĆ SPAMERZE ! ! !

Gość Maria8974
Możesz zadzwonic tutaj: https://www.restartagd.pl/oferta/naprawiamy-pralki/ Ja miałam podobną sprawę i zrobiłam tak: - Wziełam ekspertyzę od serwisantów i kosztorys. - Naprawiłam pralkę na swój koszt - Wyegzekwowałam od własiciela zwrotu pieniedzy. Jak nie bedzie chciał to do sądu Online z papierami itp...