Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kwietniowe mamy 2016

Polecane posty

Gość pAleksandra
przerażona oczekującą- a taka byłaś przerażona :P ale nie dziwie Ci sie ;) super,że zobaczyłaś maleństwo i co najlepsze wszystko jest na dobrej drodze! na pewno jesteś już spokojna :)

Gość Polka1989
Przerazona oczekujaca! Gratuluje i bardzo sie ciesze :) !

Gość Paula013
Przerażona oczekujaca to super :)

Gość gość
hejo, to ja sie przylacze bo nie ma tematu marcowe mamy 2016 :) a mi termin wychodzi 25 marca :) jestem aktualnie 9t1d :) niemam totalnie zadnych nudnosci, nie bola mnie bardzo piersi chociaz troche sie powiekszyly, a mimo wszystko dzidzia ma 2,5 cm ; )

Gość 2ona
Przerazona oczekująca super!!! Witamy marcową mamę :)

Gość Annika79
Od wczoraj popołudniami mam obowiązkową drzemkę . Zasypiam niemal na stojąco. Około godz. 14-15 dosłownie ścina mnie z nóg....

przerażona oczekująca- gratulację :) który to tydzień? gość (marcowa mamo)- witamy, tylko pozazdrościć braku objawów :) Annika- jakie miałaś objawy cukrzycy ciążowej? Polka- też się martwię o zdrowie maleństwa, ale wole się nie nakręcać. Ja np. boję się, że miałam za dużo usg. Już dwóch lekarzy mówiło, że badanie nie jest szkodliwe, a ja i tak mam obawy... I jeszcze wstawiam decyzję o wycofaniu kwasu foliowego. http://www.wykop.pl/ramka/2712387/wazne-lek-dla-ciezarnych-zanieczyszczony-inspektorat-wycofuje-z-obrotu/

przerażona oczekująca- gratulację :) który to tydzień? gość (marcowa mamo)- witamy, tylko pozazdrościć braku objawów :) Annika- jakie miałaś objawy cukrzycy ciążowej? Polka- też się martwię o zdrowie maleństwa, ale wole się nie nakręcać. Ja np. boję się, że miałam za dużo usg. Już dwóch lekarzy mówiło, że badanie nie jest szkodliwe, a ja i tak mam obawy... I jeszcze wstawiam decyzję o wycofaniu kwasu foliowego. http://www.wykop.pl/ramka/2712387/wazne-lek-dla-ciezarnych-zanieczyszczony-inspektorat-wycofuje-z-obrotu/

Gość Annika79
Na początku objawów cukrzycy ciężarnych jako takich nie miałam. W 25 Tc standardowo zrobiłam obciążenie glukozą 75g. Na czczo miałam w normie ale po 2 godz. miałam 147 a norma jest do 140. Na tej podstawie zdiagnozowano cukrzycę ciężarnych. Musiałam nakłuwać się godzinę po każdym posiłku i mierzyć poziomu cukru, być na diecie cukrzycowej, potem doszła jeszcze insulina . W sumie dobrze mi to zrobiło. Mała zdrowa a ja w ciąży przytyłam tylko 2,5 kg

Gość Annika79
Ja biorę infolic a nie zwykły kwas foliowy. Ponoć lepiej się przyswaja u ciężarnych z cukrzycą. A mój gin woli dmuchać na zimne.

Gość Malineczkaa25
Spokojnie z tym kwasem, on jest na receptę, wiec raczej niewiele z nas go bierze, jeśli w ogóle. ;)

No to dobrze, ze nie jestem jedyna... normalnie nie moge sie doczekac wtorku :) Ja kwas foliowy biore "folik" taki polecil mi gin... Co do drzemki, mam to samo... godzina 15 jak tylko wroce z pracy to tak jakby ktos mi wyciagnal wtyczke z pradu, zawsze to mam 3 godziny do powrotu narzeczonego ;) ale potem 22 i to samo :) juz mnie nie ma :) bez drzemki bym pewnie nawet do tej 22 nie wytrzymala ;) co do artykulu o macierzynskim.. nie chce mi sie w to wwierzyc ze az 3 lata mozna na nim byc... ja chyba bez pracy mimo wszystko bym nie wytrzymala :)

Gość Malineczkaa25
Dobrze by było, żeby ktoś wymyślił, co zrobić z dzieckiem między pierwszym rokiem życia a trzecim, kiedy za wcześnie na przedszkole, a najbliższy żłobek 30km od domu i nijak nie opłaca się do niego dziecka wieźć. Tak niestety jest w mniejszych miastach i wsiach.

Co za dzień... od rana tylko mdłości i mdłości.. i dobrze, że wymiotów nie ma.. Polka ja mam podobne obawy o zdrowie maluszka /a myślałam, że to takie odosobnione/, ale też dużo czytam i chyba niepotrzebnie, przynajmniej narazie. przerażona - gratki, byle było lepiej:) Annika spanie na stojąco to chyba kolejna Nasza wspólna "dolegliwość":)

Gość nattalaa
Hej ja od dwóch dni mam brązowe upławy, w poprzedniej ciąży zakończyło się to poronieniem, wiec juz tracę nadzieje.. Położna dopiero w przyszłym tyg, a usg za jakieś 3.. To czekanie tu jest najgorsze :(

Gość Lena234
Hej ja już w domu, wróciłam z wyjazdu. Na imię jeszcze nie mam pomysłu pomyśle jak poznam płeć Nattalaa a może do szpitala podjedz sprawdza czy wszystko ok i zrobią ci usg. Ja używam accidum folikum tam jest duża dawka kwasu i już sprawdziłam inna partia więc ok

Gość kwietniowamama24
Hej dziewczyny moge sie do was dolaczyc termin mam na 29 kwietnia teraz leci 5 tydzien chcialabym was sie zapytac jakie macie objawy ciazy Ja mam slinotok piersi bola brzuch jak na @ wysypalo mnie na twarz i mam duzo sluzu dzis myslalam ze zaczelam krwawic a to tyle sluzu wylecialo a po za tym moj brzuch zrobil sie duzy naprawde woda mi sie w nim zatrzymala i mam wrazanie jak bym byla w 5 miesiacu ciazy:-P

Ja mam problem z pracą bo mam umowę do 30.10.2015r. Koleżanka która urodziła w tym roku poleciła mi ukrywać ciąże bo nie dostanę płatnego macierzyńskiego jak przedłużą mi tylko do terminu porodu. Co do imion to obstawiamy z mężem Victoria albo Nikodem. W poniedziałek mam USG i mam nadzieję,że wszystko pójdzie dobrze. gość (marcowa mamo)- przyłączam się do braku objawów . Jestem w 6 tc i 2 dni Dziwne jest to,że mam tyle energii wszystko bym wysprzątała , robię z mężem mały remont w mieszkaniu , skacze po drabinie naklejam tapety,szpachluje z malowanie się wstrzymałam aby nie podtruwać maleństwa. Trochę piersi mam tkliwe ,ale nie jest źle. Biorę luteinę na wszelki wypadek i też nie mam żadnych po niej objawów. Chcę wyjechać w 11 tc w Góry mam nadzieję ,że lekarz nie będzie miał żadnych przeciwwskazań.

Gość miętowa herbata
Witajcie :) obecnie jestem w 7 tyg i 2 dniu ciąży. Wczoraj byłam na kolejnym badaniu i słyszałam serduszko <3 cudowne uczucie. Od początku mam brązowe plamienia, ale z kosmówką wszystko okej. Biorę Luteinę 3xpo 2 tabl i od 3 dni mam luzik. Jedynie nie mogę podejmować żadnego wysiłku, bo nawet powolna jazda na rowerze skutkuje powrotem lekkiego plamienia :( jest to dla mnie trudne, bo zawsze byłam bardzo aktywna. Ale czego się nie robi dla maluszka :) Dziś idę na wesele i trochę się boję tańców ;) Przewidywany termin to pomiędzy 28 marca, a 7 kwietnia :) Za miesiąc gin powie coś bliżej. Pozdrawiam wszystkie mamusie :)

kwietniowamama24 masz już 5 tyg.? a 29.04 termin? Mi lekarz powiedział ,ze prawdopodobnie 11 kwietnia poród a jestem w 6 tc i 2 dni ;-) Dziewczyny liczycie od dnia ostatniej miesiączki czy od owulacji?

Gość miętowa herbata
kwietniowamama24- mi też brzuch często wystaje. Mam wzdęcia- wystarczy, że zjem pół kromki chleba, a mam uczucie jakbym zjadła cały bochenek! Staram się jeść mniej, a częściej i nie jem nic wzdymającego. Do tego piję dużo wody i miętowej herbaty. Ale nawet z pustym żołądkiem widzę, że brzuch się lekko powiększył, mimo takiej samej wagi :)

Gość kwietniowamama24
Jeszcze nie bylam u gina w poniedzialek ide ostatnia miesiaczke mialam 24 lipca robilam bete i test 5 tydzien i dzis 2 dzien obliczalam na tych stronach co pokazauja termin porodu i kazda mi wyliczylam na 29 kwietnia a po za tym pani co mi robila bete tez tak mowila 28 albo29 kwiecien

kwietniowamama24- No właśnie jak ja robiłam betę w piątek 7.08 to mi wyszło ,że to jest 5tc z hakiem , a jak poszłam do ginekologa 10.08 to powiedział ,że 4tc i 3 dzień ;-) Pani z laboratorium wyliczyła 11.04 poród kalkulator mi wskazał datę 13.04 Dzisiaj wg kalkulatora jestem w 7 tyg a wg obliczeń lekarza w 6 tyg. Pewnie chodzi o to,że mój cykl jest dłuższy i owulkę miałam 17 dc. To chyba sprawa indywidualna. W takim razie kwietniowamama24 powodzenia życzę !Pewnie zobaczysz i usłyszysz swój skarbek . Ja też mam w poniedziałek wizytę tylko na 20.00 mamy sprawdzić tętno czy wszystko dobrze.

Ja miałam ostatnią miesiączkę 4.07 z tymże cykl 30 dniowy

Gość kwietniowamama24
Kurcze teraz sama nie wiem ja wczorja bete z rana robilam zaraz jak zrobilam test to poleciala na bete i o 14 byl juz wyniki 5 tydzien Ja mam wizyte na 15 juz sie nie moge doczekac :-)

Witam kwietniowe mamy. Wedlug obliczen z app w moim telefonie, jestem w 5 tygodniu. Mieszkam w UK, dlatego mam sie dopiero zglosic do lekarza jak bede w siodmym tygodniu. Tutaj licza poczatek ciazy od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Pozdrawiam was wszystkie. P.S. Staralismy sie 10 miesiecy:)

Hej ja miałam wizytę na poniedziałek ale zwolnilo sie miejsce i jadę zaraz :) Qesti a nie przedłuża ci umowy ? Nawet jeśli przedłuża do dnia porodu a muszą to zrobić to wg mnie należy ci sie macierzyński zadzwoń do zusu i zapytaj żeby dopilnować swoich praw, żebyś miała zapewniony macierzyński Ja dziś zmęczona sie czuje chyba ciśnienie spada Ja tez non stop czuje sie wzdeta zastanawiam sie jak długo ponosze moje ubrania bo na brzuchu już są ciasne

Gość Paula013
Umowę muszą przedłużyć do dnia porodu, a macierzyński dostaniesz. Tylko wypłaca go chyba zus

Też mi się tak wydawało z tym wypłaceniem macierzyńskiego,ale faktycznie zadzwonię do ZUS i się podpytam. Lena234 powodzenia życzę ! Paula013 dzięki za info! Co do wzdętego brzucha też trochę mam,ale delikatnie jeszcze ubrania wszystkie pasują.

Ja w sumie dobrze się teraz czuję ,pracuję w salonie z garniturami po 12h ale mogę siedzieć jak klientów nie ma i jest spoko.Nie mam stresującej pracy .Na zmianie jestem sama. Koleżanki super i regionalny też i tak mi będzie dziwnie ukrywać ciąże aby dostać nową umowę. Mam do Was jeszcze pytanko : jak Zus będzie mi wypłacał macierzyńskie to takie same jakbym dostała będąc zatrudniona u pracodawcy ? i czy będę mogła pójść potem na wychowawczy?