Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kwietniowe mamy 2016

Polecane posty

Mam jeszcze do was pytanko: Jak sądzicie czy dostanę taką samą kwotę macierzyńskiego z Zus jak od pracodawcy jak będę na umowie i czy będę mogła iść na wychowawcze? Mam dobre warunki pracy fajnego regionalnego i koleżanki z pracy i tak mi będzie głupio robić taki wałek i nic nie mówić o ciąży aby mi przedłużyli umowę. Jeśli się okaże ,że będę na tych samych warunkach to wcześniej powiem i przedłużą mi do dnia porodu i Zus będzie płacił ;-)

Gość gość
ja jestem ciągle głodna masakra aż ssie na zoladku taki głód. trochę piersi bolą a tak to żadnych objawów nie mam.

Gość kwietniowamama24
Hej dziewczyny a jak jest z tym bolem brzucha u was bo mnie.boli jak na @ szczegulnie w nocy troche panikuje nie mam plamien ale sie martwie bo do gina dopiero w poniedzialek Nie jest to mocny bol ale i tak caly czas o tym mysle

Gość pAleksandra
MotylekUK- ja również mieszkam w UK i pojutrze 6tydzień sie zaczyna u mnie także bardzo podobnie do Ciebie ;) ale jeszcze musimy sobie troche poczekać na nasze USG :)

Gość pAleksandra
MotylekUK- ja również mieszkam w UK i pojutrze zaczyna sie u mnie 6tydzień,także bardzo podobnie do Ciebie :) ale jeszcze troche musimy poczekać na swoje USG.. :)

Gość kwietniowamama24
dziewczyny jak uwas jest z tym bólem brzucha jak przed @ bo mnie pobolewa w dzien i w nocy nie boli mocno nie mam plamien ale martwi mnie to bo do gina ide w poniedzialek Mam w domu lutine nie wiem czy ja brac czy poczekac na wizyte??

Gość kwietniowamama24
Sorki ze napisala dwa razy poprzednio mi sie nic nie wyswietlilo myslam ze nic nie ma :-P

Hej ja juz po wizycie, widziałam i slyszalam serduszko tiru riru :) Ciesze się bardzo ze wszystko w porządku i trochę odetchnelam Qesti tak czy inaczej macierzyński wypłaca ZUS wiec pracodawca nie będzie obciążony kosztami tak samo ze zwolnieniem ciążowym pierwszy miesiąc płaci pracodawca a potem już cały czad ZUS. Z tego co ja wiem to jeśli masz umowę przedłużona do dnia porodu wychowawczy się nie należy Mnie też brzuch pobolewa ale to ponoć dlatego ze macica się rozciąga mój gin tak twierdzi

Gość Paula013
Wychowawczy w takich przypadkach nie przysługuje, przynajmniej ten płatny. Bo ją musialam co pół roku składać info o tym że mi pracodawcą ZUS opłaca

Dziękuje Dziewczyny!!! Chyba jednak postaram się zataić ciąże .Czytałam ,że nie mam obowiązku informowania pracodawcy. Dam radę ;-) Mam jeszcze urlop do wykorzystania więc wezmę od 15 tc i mam nadzieje będzie git

Co do bólu brzucha jak na okres to mi się zaczął ten ból tyg. przed spodziewaną miesiączką i trwa do dzisiaj też słyszałam ,że macica się rozszerza. U mnie tak samo w nocy tylko boli ;-)

Gość kwietniowamama24
gesti to mamy tak samo No nic pozostaje mi tylko czekac do poniedzialku

Gość Malineczkaa25
Tez mam w poniedziałek wizytę. ;) Dziś pierwszy raz poczułam się źle: totalnie bez sił, mdłości, ból głowy i klucie w pęcherzu. Wkurzam się, bo senność i zmęczenie krzyżują mi plany. Nie daje rady zrobić wszystkiego co zaplanowałam.

U mnie dziewczyny termin 15 kwietnia. Mamy za soba 6 tydzien. Od 2 dni mdli mnie strasznie, jem tylko owoce ;\ biedny moj mezczyzna humory mam STRASZNE. Planujemy slub , zdazylam mu z 3 razy powiedziec ze za niego nie wyjde ,a potem go przepraszac ;p no i senna jestem cholernie,niedawno poplakalam sobie. Straszne to jest . Moze to dlatego, ze to 1-sza ciaza ? Powiedzcie mi co uwazacie na temat badan prenatalnych ? Prowadzi mnie lekarz na nfz, a ze mam 22 lata to badanie jest odplatne. Jest niezbedne ?

Potwierdzam, że ból brzucha to rozciąganie macicy - czytałam o tym i lekarz potwierdził. A co do tygodni ciąży to lekarze zawsze liczą od pierwszego dnia OM i na tej podstawie obliczają termin porodu po 40 tygodniach, ale wiadomo, że każda z Nas ma inne cykle i dokładnie nie da się wyliczyć kiedy dzidzia zechce przyjść na świat:)

Gość gość
W 12-13tygodniu lekarz prowadzący zrobi usg i jeżeli przeziorność karkowa będzie dobra i widoczna kość nosowa to nie ma potrzeby robić badań prenatalnych płatnych chyba że Twojego lekarza coś zaniepokoji

Jasne, ostatnio poklocilam sie z kolezanka "wszystko wiedzaca", ktora stwierdzila ze musze zrobic takie badania !!! A gdy odpowiedzialam, ze ta decyzja nalezy do mnie strasznie sie oburzyla. Lubie rady, ale nie narzucanie sie....dzieki za odp, oby wszystko bylo ok

Gość gosc klaudysek143
Hej dziewczyny :) jestem nowa. Robilam wczoraj tzn 22.08 3 testy ciazowe i wszystkie pozytywne (mily prezent urodzinowy). Troche jestem przerazona jak sobie poradze. Mam jeszcze corke 4letnia :) termin z ostatniej @ wychodzi na 17.04 (urodziny szwagra hihi). W poniedzialek dzwonie do lekarza :) mam nadzieje ze z wami tu.zostane i razem bedziemy czekac na maluszki ;) musze nadrobic to co pisalyscie zeby byc na biezaco. Buziaki :* ps musze zaczernic nazwe ;)

Gość Malineczkaa25
Gość Klaudysek, mój termin z om wychodzi na 18kwietnia i mam ponad trzyletnią corcię wiec podobnie. ; )

Czesc dziewczyny. Witam nowe mamy :) My wrocilismy z Ustki. A jutro wyruszamy dalej z misja "ślub" ;) A pozniej Karpacz na kilka dni. Strasznie mnie mecza mdlosci w nocy. Budze sie tak 3-4 i nie moge spac.

Gość Paula013
Hej megulkaaa to intensywny czas przed Tobą. Tylko się nie przemeczaj. Ja mdłości raz mam raz nie. Np wczoraj było wszystko ok, zarobilam pyszne leczo. Dzisiaj rano chciałam zjeść porcję i po 2 łyżkach taki odruch wymiotny że aż się zielonkawa zrobilam. Poza tym zaczęła mi się oda zatrzymywać. W pierwszej ciąży tak od 20 tyg miałam zespół cieśni nadgarstka, w tej zaczęło się wczoraj. A jutro dopiero pierwszy dzień 8 tyg. Ból taki że w nocy spać nie mogę. Muszę się jutro zapisać do neurologa, żeby coś z tym zrobić.

Gość mama trzylatki
Megulkaaa mam to samo budze sie okolo 4 rano i nie moge spac okolo godziny potem zasypiam jak kamien do rana i ciezko mi sie potem wybudzic,dobrze ze corka rano lubi pospac to i ja moge,ale juz niedlugo trzeba bedzie wstawac rano,od wrzesnia zaczynamy przygode z przedszkolem:-)

megulka aktywnie spędzasz ten czas! Ja ostatnio też i aż się boję ,że za aktywnie :-) Ja mam o tyle lepiej ,że nie mam mdłości i śpię w nocy dobrze,ale to nie wykluczone ,że to dopiero przede mną ;-) Jutro mam wizytę i nie mogę się doczekać. Wg OM jestem w 7 tyg i termin 13.04. Oby nie 10.04 ;-)

Gość 2ona
qesti ja mam termin na 10.04 :) Ale będe mieć cc więc i tak urodzę w okolicach 1-5 kwiecień. CC ponieważ poprzednia ciąża zakończyła się cesarką i szybko zaszłam w drugą ciąże, więc nie moge rodzić sama bo jest ryzyko, że pęknie macica. Między moimi dziećmi różnica wyniesie 21-22 miesiące.

Dziewczyny macie jakies sprawdzone sposoby na mdlosci ? Na jakiekolwiek jedzenie ciezko mi spojrzec do poznego popoludnie. Zyje tylko na nektarynkach ;p jedyne co mi odpowiada.

Gość Malineczkaa25
Mnie pomaga bardzo zimna cola z cytryna i sen. Ale na to drugie nie bardzo sobie mogę pozwolić z moją pierworodna. U mnie gorzej jest kiedy mam pusty żołądek albo zjem coś bardzo ciężkiego. Mama trzylatki, Twoje dziecko już gotowe do przedszkola? Wyprawkę juz macie gotowa? A jak u corci załatwianie potrzeb: zdarzają się jeszcze wpadki czy juz nie?

Gość gość
megulka kiedy ślub? my mamy 17 października. macie już wszystko załatwione? my musimy księdza ogarnąć w tygodniu. kurcze aż się stresuje wszystkim. duże wesele robisz? my na 60osób.

Nasze wesele 29 sierpnia, na 60 kilka osob :) takze wszystko juz prawie gotowe. Jutro jedziemy bo slub mamy w moim miescie rodzinnym. 480 km przed nami. Mi na mdlosci juz niewiele pomaga :/ od kawy mnie odrzucilo, pije rano herbate z cytryna. Na podroz kupie sobie chyba tabletki z imbirem. Ginekolog mi mowila ze mozna brac doraznie jak mocno mdli.

A zastanawiam sie co na weselu zjem... Tyle pysznosci, a ja pewnie bede wsuwac banany i winogrona :D

2ona -szacun dla Ciebie ! Rozumiem ,że CC jest Ci pisane. U mnie to pierwsza ciąża mam 30 lat i to był już czas. Z resztą chcieliśmy wcześniej ale nie wychodziło nam ok. 3 lat . Dopiero leczenie i pewne nowe warunki życia miały wpływ . No i chyba dlatego nie było spiny i się udało. Teraz kupiliśmy nowe mieszkanie i sobie je remontujemy i wyposażamy. Wszystko dobrze się ułożyło ;-) Co do CC to obawiam się ,że z moim kręgosłupem też mnie to czeka bo mam dyskopatie lędźwiową i szyjną i co pół roku mam przepisywaną rehabilitację. Trochę się boję ale też cieszę bo to było moim marzeniem :-) Obym jutro usłyszała tętno i było wszystko ok!