Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgaPP

Do Matek bez wyobrazni

Polecane posty

Gość gość
Dorosłej kobiecie pasuje Zuzanna oczywiście - super imię x czy na co dzień mama, kolezanki, mąż zwracają się do ciebie pełnym imieniem np. Katarzyno, Joanno, Barbaro? Chyba nie. Ostatnio oglądałam program o urządzaniu mieszkania i cały czas zwracali się "Zuzia lubi kolory pastelowe" "Zuzia lubi paprotki" Zuzia to Zuzia tamto. Byłam przekonana że urządzają pokój dla malej dziewczynki. Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się że owa Zuzia to dorosła kobieta

Gość gość
Ale to tylko w Twojej głowie:) A jak się zwracać do dorosłej Joanny np? Mąz i tak zwsze się będzie zwracał pieszczotliwie przecież!

Gość kajnnna
Maja, Lenka, Amelka, Zuzia- to wdzięczne, dziewczęce imiona, ale pasują do małych dziewczynek, a nie dorosłych kobiet. Nie wyobrażam sobie pani prezes banku o imieniu Amelka, czy ordynator szpitala o imieniu Maja, Lenka i Zuzka równiez nie pasują do prawniczek, architektów i innych zacnych zawodów. Można się upierać, że można używać pełnej wersji imienia, ale jak dla mnie nie pasuje i koniec. Magdalena, Anna, Katarzyna, Maria, to imiona klasyczne, ponadczasowe, chociaż tych też jest zdecydowanie za dużo. Czyli najlepiej znaleźć coś po środku, ani nic słodko pierdzącego, ani nic zbytnio popularnego.

Gość gość
kazdy ma swoje sprawyyy

Gość gość
na pania architekt czy mecenas raczej beda mowili lena a nie lenka, albo amelia a nie amelka, mysl troche

Gość gość
te matki nie zdają sobie sprawy, że panie w przedszkolu czy szole, będą wołać do ich dzieci po nazwisku! Skoro w grupie przedszkolnej mojego syna, jest - nie żartuje 5 Jakubów i 4 Maje, to pani siłą rzeczy woła je po nazwisku. Z/a/j/e/b/i/ś/cie wręcz :O Ale co kto woli, ja wolę po imieniu.

Gość gość
chyba przesadzacie nieco z tym dublowaniem się imion - u mojej córki w klasie jest jedna Maja, jedna Amelia, jedna Oliwia, za to żadnej Julki i Lenki. Są ponadto: Martyna, Ada, Laura, Roksana, Estera i inne, równie mało popularne - nie zauważyłam, by ludzie dawali aż tak masowo te imiona

Gość gość
Mój syn to Emil. Tylko raz spotkałam hlopca o tym imieniu. Ale zgadzam się. Dużo jest Szymonow, Oliwierow, Kacprow, Filipow. A dziewczyny to Karolina, Lena, Amelka, Nikola, Maja.

Gość gość
gość dziś u ciebie nie ma, ale w sporej częsci te imiona to plaga. Wśród tylko znajomych mam przeszło 10 małych Majek.

Gość gość
bez wyobrazni jest dac kolejnej dziewczynce na imie Anna.Jak ktos opowiada ze np. Ania powiedziala...., pytam ktora i skad.Rownie dobrze moze powiedziec kobieta/dziewczyna powiedziala...bez sprecyzowania nie mam pojecia kto

Gość gość
a Adaś jest jedyny w całym przedszkolu.

Gość gość
Adam to ladne imie i bardzo zapomniane

Gość gość
Moja córka ma 6 koleżanek Maj...

Gość gość
Mi się zawsze podobało imię Maja , mężowi też ale nie zdecydowaliśmy się nazwać tak córek właśnie ze względu na panującą na nie modę. Rzeczywiście jak w grupie imiona sie powtarzają to komplikuje to komunikację. Mamy Dominikę i Matyldę.

Gość gość
A ja dalam na imie Hania bo zawsze mi sie to imie podobalo. Niestety byl to poczatek wysypu Hań. W przedszkolu jest ich 3 w grupie a i Hanie mamy po sasiedzku. Nie dalabym tego imienia gdybym widziala ze jest tak popularne. Co do Imienia Maja to naprwde na kazdym kroku sie je spotyka.

Gość gość
Do tych co twierdzą, że Zuzia, Maja czy Lena pasują tylko do małych dziewczynek: otwórzcie trochę to coś między waszymi uszami:) Kiedyś myślałam podobnie, ale w podstawówce, tzn nie wyobrażałam sobie, że te wszystkie Grażyny, Bożeny, Janiny, Wiesławy czyli nasze mamy były małymi dziewczynkami z tymi imionami. I nie wyobrażałam sobie Paulin, Karolin, Magd i Kasiek jako starszych pań. W każdym pokoleniu popularne są pewne imiona i "rosną" one wraz z właścicielkami. Gdy Zuzki i Amelki dorosną i będą robić kariery albo tyć w domu z walkami we włosach, dla nikogo nie będzie to dziwnie wyglądać.

Gość gość
NO WIESZ WYOBRAZ SOBIE..50letnia Majke???smieszne i zenujace Oliwcia 70 lat?/z petem??bez zeba??hahahah albo Nicolka patolka, stojaca po zailek??ale z imieniem oryginalnym..zenada wiesniary jak nic jestescie, siedza na tych zwolnieniach i nic nowego nie potrafia wyymyslec..w kolo macieju to samo.

Gość gość
no... a najbardziej w koło Macieju te same durne tematy o imionach- tez sobie cięzko wyobrazić, ale ciągle od nowa i od nowa... p.s: Nicola jest teraz premierem Szkocji... wcale nie brzmi głupio

Gość gość
Popieram autorke tematu.Sama znam matki,ktore otwarcie mowia ze chyba na mozg im padlo,ze daly swoim dziecuom na imie Kuba,Kacper,Jula czy Lena.U nas tego pelno!Zastanawia mnie tylko brak wyobrazni,albo to ze teraz tak sie puszucie!?

Gość gość
Smieszne te tematy o imionach bo o gustach sie nie dyskutuje ale cos w tym co autorka pisze jest

Gość gość
Moja znajoma tez sie smiala z mojego Szymonka a sama na imie synowi dala Emanuel......

Gość domamyszymona
a co niby szymon lepszy od emanuela:/ ktos tu ma kompleksy..

Gość gość
Hehe wczoraj w rodzinie urodzily sie blizniaki Jakub i Lena :)

Gość gość
Dzień dobry wszystkim przyszłym mamom :) Jestem studentką Psychologii i prowadzę badania dotyczące obrazu siebie i funkcjonowania zawodowego kobiet ciężarnych. Wszystkie mamy, które są w pierwszej ciąży, w 2 lub 3 trymestrze, które nie przebywają na zwolnieniu lekarskim a dalej są aktywne zawodowo proszę o pomoc. https://docs.google.com/forms/d/10_Tg8fS5zHs5Xu6Hy2FdwSVsn_CtgGs-ooUF4tiyAsY/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link Każda uzupełniona ankieta jest dla mnie na wagę złota. Z góry dziękuję! :*

Gość gość
Tak zalowalismy ze dalismy Kuba ze zmienilismy i ma na imie Piotr :) po prostu po pol roku zamienilismy oficjalnie pierwsze imie z drugim.

Gość gość
Dokładnie mamo powyżej ! Słuszna decyzja z zamiana imion ! Mamy ciumkaczki zapominają że NIE MA imienia Kuba .Jest Jakub i tyle . W domciu kubuś w szkole /pracy będzie zawsze Jakubem czy wam i jemu podoba sie czy nie . A porażka dodatkowa w tym że za 15 lat nie będzie nawet Jakubem tylko Nowakiem Szmaciakowiczem czy Kapuścianym bo przy 4 Jakubach w pracy /szkole nikt nie woła po imieniu . Ciumkaczki modnisie pojęłyście w czym problem? Wyśmiewany tu Marcel czy Benedykt będzie miał swoje imię a kubuś /Jakub nie .Jak więzień albo rzecz nie przymierzając . To samo może dotyczyć Lenek czy Zuzann .

Gość gość
imię wybiera się z myślą o dziecku. to nie tylko tu i teraz ale trzeba też przeżyć bycie nastolatkiem i dalej. ludzie potrafią być na prawdę okrutni.

Gość gość
No i ? Ja mam na imie Anna. w podstawowce w klasie bylo nas (Anek) 4, w szkole sredniej 5 i problemu nie bylo. Za to bylo zabawnie-4 Anki przyjaznilysmy sie, razem poszlysmy na praktyki i pytali nas, jak mamy na imie. My na to, ze wszystkie mamy na imie Ania, to wierzyc nie chcieli :P

Gość gość
Hehe dobre