Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZy mając takie warunki zdecydowałybyście się na drugie dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Małżeństwo z sześcioletnim stażem, córka 1,5 roku, dochody ok 5200 netto. Własny dom z ogrodem, dwa samochody (jeden stary), brak kredytów, zobowiązania miesięczne rachunki itd. to ok 1500 zł. Moja mama na emeryturze mieszkająca 200 m dalej, zawsze chetna do pomocy.

Gość gość
Zdecydowanie nie, ten stary samochod Cie dyskwalifikuje, musisz kupić nowy z salonu, inaczej dziecka Ci nie wydadzą ze szpitala.

Gość gość
Nie, bo nie chcę mieć drugiego dziecka. Ale jak Ty chcesz to się decyduj

Gość gość
żenujące to mało powiedziane

Gość gość
Raczej tak... chociaz dla mnie to troche niskie zarobki... dwojka łatwiej sie chowa... jedynak za 2-3 lata bedzie wchodzil ci na głowe.... teraz odchowasz a potem skup sie na pracy i podniesieniu dochodów.

Gość gość
Zrob ze troje dostaniesz 500 na kazde dziecko od pisu

Gość gość
Nie, 5200 to za małe zarobki na 4 osobowa rodzine

Gość gość
Porozmawiaj z mężem na ten temat. Jeżeli bardzo pragniecie, to czemu nie. Tylko drugie dziecko to naprawdę wydatek. Będziecie musieli życ o wiele skromniej, może już nie teraz. Ale jak pójdzie do przedszkola, szkoły. Zaczną się książki, wyprawki, wycieczki. A mamo Jasiek chodzi na karate, ja też chce. A Jasiek ma tableta, ja też chce. No i studia potem też zżerają mnóstwo kasy. Ale jeżeli będziecie potrafili życ skromniej to możecie się zdecydować. Ja pozostałabym chyba przy jednym.

Gość gość
wlasny dom brak kredytow, ja bym sie decydowala, ile macie oszczednosci? jak z 10000 tys to dacie rade :)

Gość gość
oszczędności mamy ok 30000, ja na szczęście mam w perspektywie rozwój zawodowy, wiec mam nadzieję że za kilka lat moje dochody wzrosną. Męża raczej będą na podobnym poziomie. Marzymy o drygim dziecku, chcę by córa miała rodzeństwo, ale boję się czy podołamy.

Gość gość
zdecydowałabym się, pozdrawiam

Gość gość
W takiej,sytuacji jak Ty to nawet bym sie,nie,zastanawiala

Gość gość
teraz odchowasz a potem skup sie na pracy i podniesieniu dochodów --- czy naprawdę pieniądze są najważniejsze? 5200 to sporo pieniędzy, nie każdy musi żyć jak król i ubierać dziecko jak na wybieg.

Oczywiście, że bym się zdecydowała na drugie a nawet i trzecie bym rozważyła. My nie mamy własnego domu, nikogo do pomocy, fury pieniędzy za to mamy kredyt na mieszkanie. A z dwójką dzieci jest nam dobrze.

Gość gość
Moj maz zarabia podobnie a ja zrezygnowalam z pracy żeby z drugim dzieckiem zostać w domu jeszcze pól roku bo nie mam co z nią zrobić. Trochę pasa zacisnelismy ale nie musimy sobie niczego odmawiać, mamy kredyt na mieszkanie 1000zl i co miesiąc odkładany drugie tyle na budowę. Starszy chodzi na dodatkowe zajęcia a dzieci nie ubieram tylko w lumpeksach (choć tez lubię) ale staram sie kupowac na wyprzedażach. Ja bym sie decydowala...zreszta ja sie zdecydowalam ;)

Gość gość
Co to za pytanie? Kobieto, masz własny dom, 5000 tys. dochodu i sie glupio pytasz jeszcze na forum. Mogłabyś się wachać mając pokój z kuchnią i 1800 na miesiąc