Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do jakiego wieku najlepiej urodzić żeby nie być starą matką

Polecane posty

Gość gość

jw chodzi o to, żeby później jak dziecko będzie w wieku przedszkolnym to od ilu lat kobiete byście postrzegali jako stara matka

Gość gość
Okolice trzydziestki..

Gość gość
taki przykład, przedszkole, dzieci 5 letnie. Mamy np. w wieku 22,27,31,36,42. to ja bym za stare uznała te dwie ostatnie, znam kobietę której córka jest 5 latkiem a ona ma w tej chwili UWAGA 47 lat!

Gość gość
*5 latką, pomyłeczka no i zapomniałam dodać, że ojciec ma 53 lata

Gość gość
do 35 roku.

Gość gość
taki przykład, przedszkole, dzieci 5 letnie. Mamy np. w wieku 22,27,31,36,42. to ja bym za stare uznała te dwie ostatnie x dziś niejedna 40 stka wygląda lepiej niż dwudziestolatka nie można tak generalizować, każdy się starzeje w innym tempie.

Gość gość
Też mi się wydaje, że dobrze się wyrobić do 35 roku życia:) Ale znam przypadek lekarki teraz ma 47 lat i w ciąży jest :)

Gość gość
nie chodzi mi o wygląd bo tu głowną rolę odgrywają geny i dbanie o siebie, moja sąsiadka urodziła 13 dzieci a młodo wygląda, szczuplutka,zero siwych włosów, lepiej wygląda od córek, interesuje mnie tylko i wyłącznie zdanie wasze na temat wieku

Gość gość
Wiem, ze teraz wiele kobiet decyduje się na późne macierzyństwo i nie krytykuję tego, ale sama jestem zdania, ze czas na dzieci jest do 30-tki. Urodzilam pierwsze w wieku 25 lat, a drugie w wieku 30. Nie chodzi mi o postrzeganie, ale chcę jeszcze pożyć jak odchowam dzieci, a po drugie nie wiem czy miałabym silę później ganiać za maluchem. Z obserwacji w przedszkolu i szkole jestem jedną z młodszych mam.

Gość gość
Trzydzieśc***arę, ale fajnie jak pierwsze rodzi się do trzydziestki

Gość gość
pierwsze dziecko urodziłam mając 34 lata, byłam najstarsza na oddziale (W-wa) - to jakiś mit, że coraz później kobiety rodzą, ja trafiłam na średnią 27-28 lat. Teraz 38 lat, druga ciąża. Pluje sobie w brodę, że tak późno.. Mój wielki błąd. Pewnie wnucząt nie doczekam.

Gość gość
Fajnie ze ktoś myśląc o wieku w kontekście dziecka nie zapomina, że wiek to nie tylko dzień urodzenia, ale dodaje się do tego upływający czas i o ile rodząca 33 lata może jest młoda, o tyle 40 letnia mama pierwszaka już najmłodsza nie jest.. Brawo Autorko!

Gość gość
Jak dla mnie ok do 30, no bo nie oszukujmy się dziecka nie ma się na chwilę, tylko na całe życie... Fajnie jest być dla niego wsparciem a nie obciążeniem, a wiadomo ile osób po 50 ma problemy zdrowotne...

Gość gość
Tak sobie myślę, że najlepiej się wyrobić z wszystkimi planowanymi dziećmi do 40. Ale żeby nie wyglądać staro trzeba ogólnie o siebie dbać. Farbować siwe włosy, dbać o sylwetkę, ubierać się stosownie do okazji, a nie jak "stara baba".

Gość gość
11:13 NIE MÓWIMY O WYGLĄDZIE! Wiek, to wiek, nikogo nie oszukasz! Wygląd jest g****a wart, chodzi o ważniejsze sprawy.

Gość gość
mam 40 i 6 latka, wyglądam na 30, ale w sumie stara jestem

Gość gość
Jeżeli nie mówimy o wyglądzie, to ja nadal nie jestem za stara(43 lata). Prowadzę aktywny tryb życia, biegam, pływam, jeżdżę rowerem, gram w kosza z kumplami, chodzę do kina i do klubu. W ch energii mam. Jeszcze nie jedno bym wychowała, zresztą moje koleżanki niektóre mają dzieci w wieku żłobkowo-przedszkolnym.

Gość gość
Wiekszosc pisze, ze najlepiej mniej zostac mama miedzy 25-30 rokiem. Ale kiedy w takim razie macie czas dla siebie? Jakas szkola, studia i co zaraz w pieluchy sie pakowac? A gdzie czas na podroze, hobby ktore czesto kosztuje itp. gdzie w koncu czas dla partnera? Przeciez po studiach zaczyna sie dopiero zarabiac na wygodne zycie, zeby stac nas bylo na cos wiecej niz pokoj u mamy i sprzet agd na raty.

Gość gość
11:13 NIE MÓWIMY O WYGLĄDZIE! Wiek, to wiek, nikogo nie oszukasz! Wygląd jest g****a wart, chodzi o ważniejsze sprawy. XXX Autorka pyta w jakim wieku zaczynamy postrzegać kobietę jako starą matkę. Moje zdanie jest takie, że jeśli kobieta ma nawet 35-40 lat, ale jest zdrowa i zadbana to niekoniecznie musi być postrzegana jako stara matka. Wybaczcie, ale w zależności od tego jak wyglądamy i jak o siebie i swoje zdrowie dbamy tak jesteśmy postrzegani. Przykład: na porodówce leżałam mając 33 lata, obok nie leżała dziewczyna rok starsza. Moja córka była moim pierwszym dzieckiem, ja o siebie zawsze dbałam i dbam. A dziewczyna obok urodziła właśnie szóste dziecko. Dziewczyna ta wyglądała koszmarnie, jak patologia: włosy poczochrane, z odrostami, gęba jak u menela, ochrypły głos od fajek, braki w uzębieniu i więzienne tatuaże. Wygląd nieważny powiadasz? I co z tego, że dla pierwszego dziecka mogłaby być młodą mamą, skoro ona mając lat trzydzieśc***arę wyglądała jak zajechana pięćdziesiątka?

Gość Eliza 2014
Ja mam 40 na karku, dzieciaki : 2 lata i prawie pięciomiesięczne niemowlę. Decyzja w 100 % świadoma :) Gdy chodzę z wózkiem po parku wyglądam 200 razy lepiej niż jedna matka po 20. Niestety w PL często kobiety nie dbają o siebie , zwłaszcza po porodzie. Uważają, że jak urodziły to mogą wyglądać jak trąby i słonice :( I co dziecku z takiej tłustej matki? Latają z wywieszonym jęzorem po placu zabaw :( Oj, widziałam, brzuchy po kolana bo urodziły jedno dziecko :(

Gość gość
Nie mieszkam w Pl .. Moje kolezanki rodzily pierwsze dzieci po 35 roku zycia, po 40 stce.. Trudno mówic na rodzców kolegow i kolezanek dziecka ze szkoły " starzy " , skoro wszyscy sa w podobnym wieku:) Nikogo nie dziwi fakt bycia 50 latkiem z 5-7 letnim dzieckiem... Nikt nie wyglada jak zgrzybiały staruszek i nikt nie podpiera sie laską! Wyobrazcie sobie, ze niektorzy maja jeszcze rodziców i jeszcze conamniej 15 lat pracy przed nimi ! :P Nikt ich nie wytyka palcami, nikt sie nie zastanawia czy to babcia czy matka..A wywiadówki sa indiwidualnie z nauczycielem :P Rzucaja sie w oczy rodzice odstajacy, bardzo mlodzi.. to oni wygladaja " dziwnie" :P Wszystko to kwestia podejscia, nawykow, srodowiska itp. To co dziwi w PL , gdzie indziej jest normalne, natomiast dziwi to, co w PL jest normą :)

Gość gość
Ja mam 31 lat, moja corka 7 i kazdy sie dziwi, ze to moje dziecko, licza w myslach, jak ja musialam szybko wpasc :P Ja jestem niska i szczupla, moja corka po mezu dosyc wysoka jak na swoj wiek, wygladam jak jej siostra a nie mama. Mam bardzo dziewczeca urode. Ale rocznikowo to juz uwazam, ze ostatni dzwonek dla mnie na dziecko, choc na swoj wiek sie nie czuje.

Gość gość
gość dziś przeżywasz jak mrówka okres hehe moja mama urodziła mojego brata jak miała 42l, a tato 49l. Tak, przytrafiło im się, ale są szczęśliwi. My - jako ich dorosłe dzieci wyfrunęliśmy z gniazda, a oni mają młodego. Dostali drugą młodość i radość życia. nigdy nikt nie mówił, że mama wygląda jak babcia. Nie ma siwych włosów ani chusty na głowie. Wygląda jak kochająca matka, a to dla dziecka jest najważniejsze.

Gość gość
no i w wieku ok 40 lat raczej masz już zaplecze finansowe i ogólnie materialne, lepsze niż kiedykolwiek wcześniej poza tym już nie gonisz tak za karierą, stanowiskiem, bo raczej wcześniej wszystko przychodzi, masz spokojniejszą głowę do bycia po prostu matką, większe doświadczenie życiowe, znajomości, obycie itd. a to dziecku tylko pomoże, a nie zaszkodzi

Gość gość
Głupie p********ie! 40 i ponad lata to różnica wieku normalna przy relacji dziadkowie - wnuk. To Przepaść. Mam 30 lat, nie chciałabym mieć 70 letniej matki! A co z dziadkami? Dziecko też ich potrzebuje, a rodząc w wieku 40 praktycznie się je tego pozbawia. Chcesz czy nie 50 latkowie i plus mają wiele problemów ze zdrowiem i to czas na " drugie życie ", odpoczynek, zwolnienie tempa, a nie stawianie czoła problemom, których się nie ogarnia, bo jak 55 latek może ogarnąć problemy 10 latka.

Gość gość
A ja mam 25 lat i tak bardzo chce urodzić dziecko.. :-( inic nie wychodzi :'( przecież czas najwyższy! :-(