Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wymioty u 4 latka, brak apetytu i gorączka. Co podawać?

Polecane posty

Gość gość

Podaje probiotyk trilac, piję wodę. Dostaje paracetamol pierwsza dawkę zwymiotowal dostał drugą i śpi. Wymioty od wczoraj, co jeszcze mogę podawać? Kiedy ewentualnie na pogotowie? Elektrolitow nie chcę pić. Nic właściwie dziś nie jadł, kilka krakersów.

Musi pić,  żeby się nie odwodnić. To podstawa. Duża ta gorączka? Jedź lepiej do świątecznej pomocy, lekarz zbada dziecko i da receptę, a na pogotowiu tylko sie oczekacie, ale to moje zdanie. Na pogotowie w razie zagrożenia życia, ale 40 stopni chyba nie ma?

Gość gość
38,7 to jeszcze nie tak dużo i czuję ze trochę spada. Objawów odwodnienia raczej nie ma.

No to jesli sie niepokoisz to jedźcie do świątecznej pomocy, tam przynajmniej nie powinno byc kolejek. Może się czymś zatruł, co takiego jadł?

Gość gość
Czekaj i dawaj pic. Moja 4 latka przechodzila często jelutowki nawę i wymuotowala kilkanaście razy, aż jej pekaly zylki na policzkach. Na pogotowie nie kazali mi jechac dopóki 40 stopni by nie miala oraz dopóki sie nie zacznie odwadniać. Wiesz... Czasem po prostu dochodzi do zatrucia. Czuwaj ciągle przy nim dawaj ciągle przez słomkę pic.

Gość gość
Zatrucie raczej nie. Na brzuch trochę narzekać. To raczej jelitowka bo wczoraj miał lekką biegunka. Macie rację najważniejsze zęby pił. Co ewentualnie podać jutro do jedzenia w razie poprawy. Gotowany kurczak?

Gość gość
Odgazowana cole podaj, wstrzyma wymioty i uzupelni elektrolity. Po wymiotach po pol godziny podaj co do picia , wczesniej sprowokuje kolejne.

Gotowany kurczak, gotowana marchewka, gotowane ziemniaki, ryż, sucharki, chrupki kukurydziane, bułka. Możesz dac odgazowanej coli (ale nie dużo bo wiadomo- nie zdrowe to). I żadnego mleka (jest ciężkostrawne).

Możesz zrobic hernate, troche ją posłodzic i jednoczesnie posolic. Wyjdzie na to samo jak z orsalitem, ale nie wiem czy czterolatek wypije. Możesz dać smectę, nam pomaga przy rewelacjach żołądkowych.

Gość gość
I wodę najlepiej podawaj mu łyżeczka, jedna łyżeczkę co parę minut. A przeciwgoraczkowo lepiej coś w czopku, nie obciąży żołądka. Zdrówka dla synka :)

Gość gość
skoro wymioty to na temperaturę czopki

Gość gość
Myślałam że smecta tylko na biegunkę. Z colą próbowaliśmy i w dzień efekt był. Na wieczór znów wymioty. Jutro spróbuję z kurczakiem o ile będzie miał apetyt. Ile tak mniej więcej może zarażać tą jelitowka? W domu jest jeszcze młodszy brat może jakieś sposoby na ochronę młodszego?

Gość gość
Dziękujemy za zdrówko oj przyda się bardzo. Jelitowka U syna pierwszy raz ile mniej więcej dni będzie trwała, chyba ze nie ma reguły.