Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MizantropiaOdraza1994

Polskie black metalowe podziemie to potęga

Polecane posty

Metalowcy generalnie piją i przeklinają, przynajmniej większośc tych których poznałam, i zdaża im sie mówić o jakims zespole który widzieli/słyszeli "o jaka chu/jnia ja pie/rdole, dla gimbazy kur/wa, to tacy emo słuchają" popijając browara, a potrafią też kulturalnie i bez przekleństw dyskutować o muzyce i sztuce, zależy od konkretnej osoby i sytuacji, ale obrażanie się o słowo"sałaton" dowodzi braku dystansu i jest w sumie śmieszne :P

"Obrazasz, bezpodstawnie, nie znasz ludzi a nazywasz ich glupimi." Bo ich postawa jest według mnie płytka i głupia :) za to nie zarzucam im nieistnienia czy nie insynuuje im czegoś absurdalnego, jakby to zrobił moon :)

Gość gość
A ja tylko mowie, ze znizasz sie do jego poziomu wysmiewajac gusta innych i wyzywajac ich od glupich. I nie zaslaniaj sie tym co robia "inni metale", bo to, ze ktos zachowuje sie jak bydlo nie znaczy, ze ty tez musisz. :P

Gość gość
I mnie akurat nie obrazilas, juz sie tak bie tlumacz. Po prostu mam uczulenie na tego typu hipokryzje

Po prostu przyzwyczaiłam się że ludzie wokół mnie nie obrażają się o byle co :P i przyzwyczaiłam się tez do tego, że co myślę to mówię, jeśli już coś mówię oczywiście, bo jestem raczej introwertyczna i więcej milcze niż mówię, nie boje się powiedzieć czegoś z czym druga osoba się nie zgadza, czy jako jedyna mieć inne zdanie w większej grupie ludzi, nawet psując im w ten sposób jakieś plany itp :P

Gość gość
To, ze brak ci taktu i umiejetnosci wyrazania swojej opinii bez wysmiewania lub lekcewazenia przeciwnej nie jest akurat powodem do dumy, kasiu

Gość gość
Pomysl w ten sposob. Jezeli ktos rowniez jest introwertykiem, a ty wysmiejesz to co powie, to moze sie nie obrazi, moze nawet nie zobaczysz, ze jest mu przykro. Tylko nastepnym razem juz sie nie odezwie zeby uniknac takiej sytuacji.

https://www.youtube.com/watch?v=VrQieVJQxhQ Albo to, ten "ambitny " tekst :D obiektywnie słaba muzyka, wręcz syf. a podoba mi się. Sama obrażam muzyke którą lubie, ojej :P Deszcz ulewny, już rozpadał się Wiatrem gnany jest, biczem wszystko tnie Przez ulice do pobliskich bram Biegną ludzie tak, jakby ktoś ich gnał Każdy wciąż ucieka gdzieś Tam, gdzie go nie zmoczy deszcz Nie ma na to rady, wszyscy mówią tak Nie ma na to rady, przemoknie cały świat Stoję w bramie, deszcz zacina wciąż Dookoła mnie szarych twarzy krąg Nic nie widzę, nie chcę tutaj stać W deszczu tańczyć chcę i oglądać świat Z bramy tej wybiegam w deszcz Jakiś człowiek krzyknął, że Nie ma na to rady, znowu ten sam głos Nie ma na to rady, że deszcz zacina wciąż Nie ma na to rady, słyszę jak przez sen Nie ma na to rady, więc niech już zmoczy mnie ♩♩♩♩ ♪♩♩♩ ♩♪♩♪♩ ♩♪♩ :D

Gość gość
Moj tata bardzo lubil ten okres w muzyce :P

Gość gość
Ja mam ostatnio faze na dark wave o.O

Moor, tak poza tym spójrz na siebie. Przypominam ci jak przemądrzała jesteś w kazdym temacie o sląskiej gwarze. Arogancko obrażasz ludzi, którzy jej używają, chcesz ją sztucznie zmieniać itp :) A specyfiki Górnego Ślaska najwyraźniej nie rozumiesz, uwazasz pewnie ten region za region jak każdy inny, nie różniący się np. od wielkopolski czy małopolski. :)

Gość gość
Dalej twierdze, ze to co nazywasz gwara to zwykle zaniedbanie. I nie kloc sie, bo piszesz "marzenia" przez "ż"

A tak na marginesie, w kontekście tego co pisałaś, jakie to Chiny są super, jakim to są wolnym krajem bez cenzury i jaki mają super system edukacyjny - wiesz kto był największym zbrodniarzem w historii, zamordował najwięcej ludzi? Nie, nie Hitler ani Stalin. :)

Gość gość
Pewnie Mao,tak myślę

No to te chińskie szkoły takie superowe według ciebie, skoro uczą że był dobry, mimo iż zamordował 78 milionów ludzi. Tylko dlaczego jakby niemieckie szkoły uczyły, że Hitler był fajny, mimo iż zamordował znacznie mniej ludzi to od razu byłaby afera :(

Gość gość
A to nie ty wkurzalas sie o seks przez x? I jestem ze slaska, wiec nie wiem jak to z ta specyfika regionu jest :) I tak, jest poprawna polszczyzna, np. Popraw na pisownia :P

" I jestem ze slaska, wiec nie wiem jak to z ta specyfika regionu jest" Górny śląsk przez większość swojej historii był poza Polską(od XIII wieku), w czasach II RP miał autonomie, a za czasów niemieckiej okupacji wszyscy Ślązacy zostali przymusowo wpisani na volksliste, wszyscy, włącznie z członkami Armii Krajowej, co znaczyło, że zostali w zasadzie obywatelami niemieckimi i mogli to co niemcy, np. podjać studia na niemieckim uniwersytecie i robić rzeczy o jakich Polacy z Polski mogli pomarzyć w III rzeszy :) Na skutek tego większośc Ślązaków musiała walczyć w niemieckim wojsku podczas II wojny światowej. Wynikiem wieloletniego pozostawania poza Polską jest wpływ języka czeskiego i niemieckiego na język ślazaków i w konsekwencji zupełnie inna gwara, a także inne doświadczenia historyczny, inna świadomośc narodowa, stąd to deklarowanie narodowości sląskiej w spisach powszechnych itd. Naprawde o tym nie wiedziałaś? http://f.kafeteria.pl/temat/f1/czy-tez-uwazacie-ze-kodyfikowanie-jezyka-jest-bez-sensu-p_6353495 a tu masz co sądze o kodyfikowaniu języka i jego pisowni. Dokładnie wytłumaczone. i nie ignoruj postów o chinach

Poza tym, Śląsk, w przeciwieństwie do Polski, w XIX wieku wszedł w rewolucje przemysłową, podczas gdy gospodarka większości kraju pozostała oparta na rolnictwie. Skutkuje to tym, że kultura śląska jest mieszkańsko-robotnicza, a Polaków z Polski chłopsko-szlachecka, wiejska :) Jest wiele rzeczy, które wyróżniaja Górny Śląsk na tle Polski. Dziwne że o nich nie wiesz, skoro, jak twierdzisz, jesteś z Śląska.

Gość gość
Ty najwyrazniej nie masz problemu ignorowac kontekstu. Wydawalo ci sie, ze w chinach nie ma internetu, o metalu nie slyszeli i bylabys widowiskiem na ulicy. I tak, maja dobry system edukacji. Oczywiscie pomimi tego, ze chinczyka na oczy nie widzialas wiesz o chinach wiecej niz sami chinczycy. I nie interwsuje mnie co myslisz o jezyku. Bola mnie oczy od bledow ktore walisz :P

"Wydawalo ci sie, ze w chinach nie ma internetu," Nic takiego nie napisałam, dlaczego kłamiesz? Napisałam, że internet jest cenzurowany, a ty stwierdziłaś, że nie, i że wikipedia nie mówi prawdy o cenzurze, bo kazdy może ją edytować, a poproszona o wypisane co konkretnie nie zgadza się z prawdą nie odpowiedziałaś. ". I tak, maja dobry system edukacji" A niemiecki system edukacji mówiący o tym, że Hitler był wybitnym mężem stanu byłby dobry według ciebie? Nie, system edukacji który uczy nieprawdziwej wiedzy nie jest dobry, przykro mi.

Chińska republika ludowo demokratyczna jest tworem Stalina, który wsparł komunistów w wojnie domowej w latach 40. To nie jest żadna rdzenna chińska władza jak ci się może wydawać(legalny rząd Chin rzadzi po tej wojnie tylko Tajwanem), a te wszystkie mordy Mao Zedonga są fundamentem tego systemu, dzięki któremu dziś nie ma tam opozycji, bo wyobraź sobie, że w latach 50 była, i to dosyć aktywna :) to nie jest dobry kraj, obojętnie jak bardzo bedziesz chciała zaklinać rzeczywistość.

Gość gość
Pieprzyc nauki scisle! One nie sa wazne :) Kaska, wez sie juz nie osmieszaj, masz wybiorcza wiedze, a udajesz, ze sie na wszystkim znasz. Nazywasz gwara wiejskje kaleczenie polskiego i do tego sama poprawnie nie umiesz po polsku pisac (a podobno studiujesz).

A moze podasz jakies merytoryczne argumenty, a nie ad personam? Podaj przykłady wybiórczej wiedzy. To ty tutaj nie piszesz nic konkretnego, starasz się nieudolnie mnie wyśmiać. Do niczego się merytorycznie nie odnosisz, nigdzie nawet nie próbujesz przedstawić kontrargumentu. "Nazywasz gwara wiejskje kaleczenie polskiego" to nie jest wiejskie, bo górny śląsk od xix wieku jest wysoce zurbanizowany. Tak się dziwnie składa, ze praktycznie cała dzisiejsza sląska kultura - śląska muzyka, programy w śląskim radiu i tv, czy świadomośc lokalnej odrębności opiera się własnie na tej dzisiejszej śląskiej gwarze, którą nazywasz wiejską. Sama wymyślasz jakieś niestworzone rzeczy, siedząc w tej Anglii i tak naprawde niewiele wiedząc.

Gość gość
Prosze bardzo. Dla mnie system edukacji jest dobry kiedy zaopatruje ludzi w wiedze z dziedzin scislych. Nie nazwalabym dobrym systemu ktory uczy jak malowac kwiatki. Skoro chinczycybsa ogolnie narodem dobrze wyksztalconym to system jest dobry. I to jest jeden z przykladow twojej szczatkowej wiedzy. Nie ma nic zlego w interesowaniu sie tylko jednyn aspektem zycia w danym kraju, ale ciezko jest nie wiedziec, ze chiny w tej chwili rozwojem, rowniez kulturowym, doganiaja japonie. I tak, jest roznica miedzy gwara a mowieniem poszlem. Zaproponowalabym, zebys sie gwary nauczyla, ale poki co to z jednym jezykiem masz problem. I wlasnie fakt, ze jestem ze slaska i znam ludzi mowiacych gwara sprawia, ze wkurza mnie kiedy takie kasie nie widza roznicy miedzy gwara i kiepskim polskim.

Gość gość
Wiekszosc zyje i ma sie dobrze. :)

" Dla mnie system edukacji jest dobry kiedy zaopatruje ludzi w wiedze z dziedzin scislych" Dlaczego tylko z dziedzin ścisłych? Przecież fizyka czy chemia nie przyda się szczególnie bardziej niż historia czy sztuka przeciętnemu człowiekowi. ", ale ciezko jest nie wiedziec, ze chiny w tej chwili rozwojem, ," Nie wiem co sobie ubzdurałaś, ale ja interesuje się światem i wiem, że Chiny w tej chwili "rozwijają się", tzn przechodzą tą faze, którą Europa i Ameryka przechodziły podczas rewolucji przemysłowej - tzn faze dzikiego kapitalizmu. Ona daje krajowi rozwój ekonomiczny i jest dla części ludności korzystna, ale powoduje znaczne rozwarstwienie społeczne. w Chinach nie ma nic, do czego się przyzwyczailiśmy w Europie - nie ma powszechnych ubezpieczeń, norm BHP, nawet norm produkcji żywności i ten kraj jest po prostu zacofany. "ale ciezko jest nie wiedziec, ze chiny w tej chwili rozwojem, rowniez kulturowym, doganiaja japonie. " Tu już naprawde odleciałaś. Nie, oddziaływanie kulturowe chin jest praktycznie zerowe na inne państwa, nie oglądamy chińskich filmów(a indyjskie już coraz częściej tak), nie czytamy chińskich książek, nie znamy chińskiej popkultury. Chiny kojarzą się tylko z produktami ich fabryk, tanią tandetą, którą zalewają świat ze wzgledu na to, ze mogą sobie pozwolić dzięki wyzyskowi na ceny niemalże dumpingowe. Poza tym jak można nazwać wysoko rozwiniętym kulturowo krajem państwo, gdzie nie ma pluralizmu politycznego, nie ma rozwiniętej kultury politycznej, mniejszości sa prześladowane jak nigdzie indziej i cały czas system jednopartyjny jest generalnie akceptowany?