Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie macie małe mieszkania

Polecane posty

Gość sylwkkakredytowaa
Ja z męzem własnie szukamy jakiejś dobrej banku, by kupić jakieś mieszkanie w nowym budownictwie. Duzo tańsze są w wielkich blokach, ale to pozorna oszczędnośc gdyz trzeba płacić czynsz i rate a to zbyt wiele. Lepiej płacić rate i jakis fundusz remontowy do 100zł niż z 600zł czynszu i jeszcze do tego na poczatku porywac sie na remont. Sporo moich znajomych wcale nie musiało brac kredytów ponieważ mieli np działki po dziadkach mieszknia czy domy, wiec to super sprawa. Niestety ani ja ani maż nic nie otrzymamy od rodziny wiec pewnie do smierci bedziemy płacić raty. Takie realia. Marze o domu, ale wiem że nas nie stac a nie chce doprowadzić budzetu rodziny do ruiny tylko po to by spełnić swoje zachcianki.

Gość sylwkkakredytowaa
* dobrej oferty banku

Gość gość
Koleżanka powyżej chyba nie ma dzieci skoro sprzątanie raz w tygodniu wystarcza. Nie wyobrażam sobie tydzień nie sprzątać przy moim trzy latku. Przykleilabym się do podłogi. Ja sprzatam codziennie. Może dla Ciebie grabienie liści to czysta przyjemność. Ja wolę inne przyjemności np. basen. Nie każdemu musi się podobać mieszkanie w domu. Ja sie wychowałam na blokowisku i jestem moim rodzicom za to wdzięczna, że nie mieszkalam na jakimś zadupiu zdala od koleżanek i cywilizacji. Wiem co przeżywa nastoletnia córka mojej znajomej. Teraz żałują, że utopili 300 tys na super nowoczesny dom na super zadupiu bo maja nieszczęśliwe dzieci. x kolezanka ma juz natolatki a nie trzylatki a nawet przy trzy latku nie miala takiego syfu zeby sie do podlogi kleic, wystarczy ze codziennie ogarniesz po sobie i odkladasz rzeczy na miejsce a z brudu sie nigdzie przez tydzien nie przylepisz grabienie lisci nie koliduje z silownia i chodzeniem na basen zapewniam cie mieszkanie w domu nie oznacza mieszkania na zadupiu nigdzie nie napisalam ze mieszkanie w domu jest lepsze od bloku , kazdy mieszka tam gdzie lubi i na ile go stac

Gość gość
Ja sprzatam na bieżąco moja droga. Są dzieci i dzieci. Jedne są spokojne inne żywiołowe. Mój syn nie usiedzi z kubkiem 5 minut żeby wypić wodę i iść się dalej bawić. On musi wszystko robić na raz. Jest niecierpliwy szybki i nieostrozny. Serek jogurt zupe cokolwiek musi jesc sam bo nie da sie nakarmic. Z reszta sama go uczylam obslugi lyzki i widelca to mam kuku :) Codziennie wieczorem kiedy pójdzie spać biorę mopa i wszystkie podłogi myje. A to dlatego, że samo ścieranie tego co mu się rozleje to za mało. Dlatego ja sobie nie wyobrażam zadupiac za nim po całej chałupie. W mieszkaniu mam go w zasięgu wzroku i słuchu. Zdążę dobiec nim rozwali głowę. Jestem osoba wygodna i dlatego żyję w bloku w którym poza moim m2 nic mnie nie interesuje. Dlatego mam samochód, komórkę, internet bezprzewodowy itp. Nienawidzę zimna i jestem chora jak mam odsniezyc auto a gdzie tam podwórko przed domem ola boga :P ale jak ktoś lubi takie życie i wieczny zapiernicz poza praca i dziećmi to bardzo prosze :) robta co chceta, ale nie mówcie, że jak ktoś mieszka w bloku to jest biedny i nieszczęśliwy.

Gość gość
Ja wczesniej pisałam, ze mamy 67m2. Kupując zastanawialiśmy się nad domkiem, ale stwierdziliśmy, ze to w sumie nie ma sensu. Jestesmy na to zbyt zapracowani i zbyt leniwi, żeby po pracy grabić liście, odśnieżać itp... Zwłaszcza, ze z ogródka korzysta się 3-4 miesiące w roku. My tez mamy malutki ogródek, 20m2, tyle co na grilla i piaskownice dla dziecka, więcej nie potrzebuje, a mieszkając w bloczku (to taka niska, 2 pietrowa zabudowa na nowym osiedlu), nie martwię się o odśnieżanie chodnika, dbanie o zieleń wokół domu czy naprawę dachu :) do tego przy jednym dziecku po co mi te 120m2? Wielkich przyjęć nie urządzam a na mala imprezkę miejsca starcza :) dla mnie sa dwie wady mojego mieszkania - fakt, ze mam sąsiadów za ścianą i, ze mam wc razem z łazienką :P nie zamieniłabym mieszkania na dom bo w moim przypadku dom ma więcej wad niz zalet :)

Gość gość
ale nie mówcie, że jak ktoś mieszka w bloku to jest biedny i nieszczęśliwy. xx ????? a ja tak powiedzialam??

Gość gość
nie przesadzajcie 120 m to nie jest duzo

Gość gość
No nie jest, ale zwykle to wiąże się ze schodami, no i ja tam nie widzę sensu miec tylu metrów zwyczajnie... No tak do 90 to max, bo poza tym co mam to mogłabym mieć osobne wc, 5m2 większy salon i ewentualnie sypialnię dla gości - co mi więcej potrzeba?

Gość gość
gość dziś ale nie mówcie, że jak ktoś mieszka w bloku to jest biedny i nieszczęśliwy.xx????? a ja tak powiedzialam?? Xxx Serduszko nie goraczkuj się tak. Nie kierowalam tych słów konkretnie do Ciebie. Padły tutaj takie hasła wcześniej :)

Gość gość
Mamy mieszkanko 3 pokoje 60m wlasnosciowe i prawie skonczony dom 140m w zielonej dzielnicy miasta 100tys. Na wszystko zarobilismy za granica, bez kredytow. Tez wychowalam sie w bloku i bylo ok ale dom to cos zupelnie innego, swoj ogrod, brak sasiadow super sprawa. Cale zycie marzylam o domu sluchajac pierdow sasiadow obok

Gość gość
A ja zamiast własnego ogrodu wolę jeździć co weekend na działkę w górach latem :) coś pięknego. Malutka działka wysoko w górach. 20 minut deptamy sobie żeby tam dojść, jedyna robota to skoszenie trawy i sielanka :) a ten widok o poranku, otwieram drzwi i widzę nasze piękne góry :D A w tygodniu korzystamy z tego co mamy pod nosem, basen, parki, place zabaw. Dom to robota cały rok na okrągło. Ja mi dziecko z gniazda będzie chciało wyfruwać to mu je zostawię i wtedy dla siebie kupimy z mężem maleńki domek w górach i się przeniesiemy na stare lata :)

Gość gość
Nie chrzańcie głupot, że w Polsce ludzie tak ciasno mieszkają, bo statystyki mówią co innego. Średnia wielkość mieszkania w Polsce w grudniu 2013 r. wynosiła 73,1 m kw. To, że część ludzi siedzi na karku u rodziców nie znaczy, że wszyscy tak mają. Cały tekst: http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,17962853,Srednia_wielkosc_mieszkania__Jaka_w_Polsce__jaka_w.html#ixzz3pbMjvh4T

Gość gość
Ta działeczka w górach to kosztowała chyba tyle co dom+mieszkanie razem wzięte :P Bo się akurat orientuję w górskich cenach więc 99% ludzi nie będzie na to stać.

Gość gość
Akurat działka była kupowana 30 lat temu przez moich teściów. Tak się składa (wbrew stereotypom), że żyjemy sobie w bardzo dobrych stosunkach i mamy ją dostępną kiedy tylko chcemy. Koszty były śmieszne. Z resztą nawet teraz można od miejscowych zakupić sobie kawałek ziemi za marne 15 tys. Także nie wiem o jakich działkach Ty piszesz, ale na pewno nie o rekreacyjnych a budowlanych :o

Gość gość
Heh średnia wielkość mieszkania to około 70 metrów. No tak. Jedni mają 90 metrów inni 30. To tak jak ze średnią krajową która wynosi niemal 4 tysiące. Pokaż mi pracownika zwyczajnego np. budowlańca, który tyle wyciągnie. Chyba robiąc fuchy na boku po nocy... :o

Gość gość
Tak, za 15tys kupisz sobie działkę z infrastrukturą mieszkalną w górach.

Gość gość
Wiesz co to jest działka rekreacyjna ? Może doczytaj zanim zaczniesz podważać co kto pisze mając zerową wiedzę. Osobiście rozmawiałam z gościem, który chce sprzedać działkę rekreacyjną za 15 tys. kumasz czy dalej nie ? Nic poza campingiem czy czymś w ten deseń na takiej działce nie postawisz bo nie dostaniesz zgody. Co innego to działka budowlana w górach, to se może kosztować krocie nie przeczę. Jeszcze zależy w jakiej miejscowości i w jakiej odległości od większego miasta, od centrum itp. itd.

Gość gość
45 metrów w tym 2 pokoje lazienka z WC przedpokój kuchnia balkon. Dwie osoby dorosłe, 2 letnią cortka i kolejne w drodze ;)

Gość gość
Gosciu z 14:15 nowe budownictwo nie oznacza ze nie masz czynszu. Zazwyczaj jest nizszy niz w starym per metr, alejest. U nas to 7,5 /m2 a w wielkiej plycie mam 10,5/m2. Przy 70m mam 525pln a w wielkiej plycieplace 400za 38m.

Gość gość
65m 2. Ja, mąż, syn 2lata i mój ojciec(osoba leżąca). Aha i pies.

Gość gość
Prawda, ja tez mam czynsz w nowym budownictwie (budynek z tego roku), czynsz 290zl a za podobny metraż w płycie na wynajmie płaciłam 960zl...

Gość gość
Ja mam 35 m2 mieszkanie na 4 piętrze z którego jestem bardzo zadowolona. Ogrzewanie w nim zapewnia mi firma http://termika.pgnig.pl/ i nie płace za nie szczególnie drogo, okolica jest fajna, z dala od zgiełku, ale z wszystkimi niezbędnymi punktami usługowymi. Szybko nie planuję przeprowadzki do czegoś większego.

Gość gość
własnościowe mieszkanie 45m2, 2 pokoje , 2 osoby dorosłe + dziecko i kot hehe jesteśmy w trakcie zbierania kasy na mały dom gdzieś pod lasem wśród pomocnych ludzi/sąsiadów, daleko stąd .... byle z dala od pędu i stresu w pogoni za zawałem...

Gość gość
48m2 bez kredytu, 2 pokoje, kuchnia, lazienka, 2 osoby dorosle i male dziecko CIASNO! ani widu na nowe m dlatego drugiego dziecka nie bedzie

Gość gość
gość 2015.10.23 20.56 dokładnie! Jak pisałam w innym temacie ze mieszkamy we trójkę na 38 metrach, dwa pokoje, to mnie wyzwaly od biedaczek smiech.gif no no same tu bogaczki z apartamentam"y" :D hahahah mamy z mezem wielu znajomych "na swoim", przewaznie to mieszkania ok 50-55metrowe, 2 pokoje, niekotrzy maja 65m 3 pokoje...nie jestem bogaczka ani plebsem, ot normalna dziewczyna z sasiedztwa. u nas sa 2 pokoje, 1 dziecko + my + pies, moze sie kiedys zdecydujemy na drugie dziecko. tak wiem wiem, scisk, patologia i karaluchy :D

Gość gość
Tez mielismy 35 m2 przy 3 osobowej rodzinie i dwoch psach. Zdecydowalismy się na zmiane na cos większego. Pomocne okazalo się biuro nieruchomości www.milenium.nieruchomosci.pl, którzy zajeli się wszelkimi formalnościami i pomogli nam znaleźć idealnie nowe mieszkanko.

Gość gość
My jesteśmy tylko dwoje i pies 45 metrów , za rok mamy zamiar sprzedać i kupić dom tym razem już na kredyt.

Gość gość
od dziecka mieszkałam w piętrowym domu+ wielki garaż, strych teraz mam mieszkanie 40m i jest w zupełności wystarczające :) mało sprzątania zawsze sie smiałam z kolezanek ktore sprzatanie mieszkania 30-40m dzieliły na 2 dni roboty!!! :D po 100metrowym domu to jest dla mnie pikuś

Gość gość
60m2 ja, mąż, dwoje dzieci i kolejne w drodze, za dwa lata przeprowadzimy się do większego mieszkania, na które zbieramy od 10lat. To sprzedamy. Mieszkanie nie duże ale fajnie rozplanowane z powodu wysokości 4,2 bardzo stara kamienica. Kolejne mieszkanie tylko w kamienicy.

Gość gość
up