Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Teraz PIS iory cofną ustawę in vitro! Macie rząd radykałów religijnych! Szo

Polecane posty

Gość gość
Ja samemu in vitro nie jestem przeciwna. Ale refundacji już tak. Dlaczego ja mam płacic za leczenie zębów- jezeli chce aby były porządnie leczone? Dlaczego muszę chdzić prywatnie do lekarzy, jeżeli nie chcę zejść z tego świata czekając na wizytę w kolejce? Mówicie, że to małe kwoty? Rok temu w mojej rodzinnej miejscowości była zbiórka pieniędzy dla chłopca z nowotworem oka. W pl terapia wyglądała w ten sposób, że oko usuwali. W UK i USA nowotwór jest leczony, ale NFZ oczywiście nie refunduje tego zabiegu. Rodzice musieli zebrać ponad PÓŁ MILIONA ZŁOTYCH na leczenie własnego dziecka. W czym ich dziecko jest gorsze od bezpłodnej pary, ktora chce mieć dziecko? Uważam, że sa pilniejsze potrzeby w zakresie slużby zdrowia niż refundacja in vitro.

Gość gość
A może nie refundować leczenia palaczom, alkoholikom? Bo przecież trują się na własne życzenie? Jedna "chemia" takiego palacza kosztuje więcej niż in vitro. A dlaczego dawać zasiłki z mops-u czy dla bezrobotnych? Dlaczego dopłaty do MDM? Przecież jak kogoś nie stać na kredyt to nie powinien mieć mieszkania. 300 mln do 2019r, no faktycznie kupa kasy. A może klerowi zabrać... 1,4 mld rocznie, czyli do 2019 5,6 mld. Czemu o tym Pis nie powie? A może budżetówce 13-stki zabrać, co? Państwo jest dla wszystkich, którzy płacą podatki!!! Więc każdy z nich ma prawo wymagać! Najlepsze jest to, że najwięcej tu się plują Ci co najmniej wkładają do budżetu I tylko daj... a do roboty czy nauki to nie, bo po co... wyszaleć się trzeba, królowie życie z facebooka, a prawdziwe życie się zacznie i płacz...

Gość gość
mi nie chodzi o kasę na in vitro a sposób wykonywania go osobiście nie chciałabym żeby mnie ktoś zamroził jak zarodek który czeka na rozmrożenie i inseminację czy tam transfer Jezu jak to w ogóle brzmi :-o

Gość gość
Prawda jest taka, że 90% ludzi nie ma zielonego pojęcia jak wygląda ta procedura a znają ją od księdza proboszcza czy jakiś pisowskich fanatyków. Jeszcze niech aborcji całkowicie zakażą... i wtedy zgwałcona kobieta będzie musiała urodzić dziecko jakiegoś zboczeńca... zrujnują jej życie, jej rodzinie, ale co tam zarodek najważniejszy a kobieta może zostać wrakiem. Pod względem moralności i sumienia, każdy człowiek powinien mieć prawo postępować wg samego siebie i swojego uznania i państwo tego nie powinno wymuszać na obywatelach.

Gość gość
Mam dziecko z in vitro i też jestem przeciwna refundacji. Moje dziecko ma 3,5 roku więc nie było żadnych refundacji gdy poddawalam się procedurze. Koszt ok. 20k. I musialam zebrać i zebrałam. To nie jest majątek, jednak uważam że za moje dziecko ją powinnam zapłacić. Jeśli ludzie chcą dziecka to zawsze zbiorą tą kwotę. A koszt refundacji powinien przypaść chorym na raka. Jeżeli w kraju sytuacja się polepszy to ok, na dzień dzisiejszy nie stać nas na dofinansowanie in vitro.

Gość gość
up

Gość gość
gość dziś ty jesteś popierdo/lona czy udajesz? nie chodzi nam o moralność, procedury czy uj wie co tylko o refundacje fanaberii, która nikomu życia nie ratuje. Ludzie zbierają dla swoich dzieci na drogie operacje zagraniczne, bo NFZ zakazuje ich maluchy na śmierć, a bezdzietna para ma zafundowane in vitro. Poczęcie czyjegoś dziecka jest ważniejsze od ratowania życia dziecka już żyjącego. TO JEST PATOLOGIA!

Gość gość
Pod względem moralności i sumienia, każdy człowiek powinien mieć prawo postępować wg samego siebie i swojego uznania i państwo tego nie powinno wymuszać na obywatelach. x ależ zgadzam sie z tobą, tyle, ze nigdy nie będę za refundacją in vitro. I nie chodzi tu sam zabieg, bo nie jestem mu przeciwna, tylko o fakt refundacji.

Gość gość
Fanaberią jest przeświadczenie że masz rozum a nie chęć posiadania dziecka... Prostaku czy prostaczko. Skoro państwo nie chce komuś pomóc, aby mógł zostać rodzicem, to dlaczego podatki tej osoby mają iść na innych ludzi? Co? Może niech palacze płacą sami za swoje leczenie i inni nałogowcy... albo kościół niech sam się finansuje, ile pieniędzy zostanie na chore dzieci, którymi wszyscy się tu zasłaniacie? Hipokryzja. Wole by moje podatki i składki poszły dla kogoś świadomego czego chce niż na śmierdzącego palacza, który potem płacze że kolejki u lekarza.

Gość gość
gość dziś fanaberią jest refundowanie zabiegu, który nie ratuje niczyjego życia. Co do palaczy i pijaków zgadzam się ale nie rozumiem dlaczego jedni rodzice płacący podatki są gorsi i muszą zbierać na zagraniczne operacje, terapie, rehabilitacje, a innym państwo funduje in vitro? Ja mówię o tej grupie ludzi. 5 lat temu gałąź w parku przygniotła córkę sąsiadki i teraz od lat przez cały rok zbieramy z sąsiadami nakrętki i pieniądze z całej dzielnicy aby raz do roku mogła ta mała pojechać do delfinarium na rehabilitację. Mój tato raz w tygodniu z grupą ochotników chodzi do sortowni śmieci na taśmę odkręcać te cholerne nakrętki, każdy mieszkaniec naszej dzielnicy wie też, że ma zbierac je cały rok i o dziwo jest dyscyplina i solidarność, nawet szkoła i przedszkole zbiera. Mała jest kompletnie niesprawna łącznie z tym, że uczy się mówić na nowo, a w zeszłym roku postawiła pierwsze kroki po wypadku. Jej się nie należy nic od NFZ jedynie jakaś lipna gimnastyka raz w tygodniu. Pomagaja ludzie dobrej woli. Ktoś ją bierze na konie na wieś, ktoś przyjdzie z psim terapeutą labradorkiem, przychodzą studenci fizykoterapii aby z nią codziennie poćwiczyć, przychodzi logopeda sam z siebie - czy twoim zdaniem tak to powinno wyglądac?

Gość gość
Zrozumcie w koncu ze kazdy ma prawo uważac za sluszne cos innego. Mi nie przeszkadza ze in vitro nie bedzie finansowane. Dla mnie noga go w ogole zakazac. Do kościoła nie chodze. Na pis nie glosowalam. Ale uwazam ze o wszystkim czlowiek nie moze decydować. (Sorry ale tworzyc zycie i zabijac (aborcja) dla rownowagi?) Nie. Nie. Nie. Ludzkosc dazy do samozaglady.

Gość gość
Pierdo*lisz jakby to IV było najważniejszym problemem w kraju, kur*wa. Aż się srać chce patrząc na takich ludzi jak ty. Nie zauważyłaś, że poprzedni rząd tak wydoił kraj, że nie mamy już praktycznie niczego państwowego, nawet kur*wa ziemię i lasy zaczęli już wyprzedawać zachodnim inwestorom jak się przedsiębiorstwa pokończyły, a kasa jak zwykle do własnego żłoba i kieszeni, bo przecież każdy deb*il widzi, że nie jest reinwestowana, że się nie inwestuje w ludzi, zamyka szkoły, przepycha idiotyczne ustawy żeby deb*ilstwa była więcej, coby nim łatwiej zarządzać. Połowa Polaków ku*rwa na uchodźstwie bo żyć nie ma tu za co, a deb*ilka płacze bo IV i aborcji jej nie dotują, jakby nie było ważniejszych potrzeb. CYRK, normalnie CYRK ku*rwa! Zrozum tłuku, że młodym trzeba pomóc żeby było ich stać na dzieci w normalnym czasie, a nie koło 40-tki transferować ku*rwa mrozaczki-sraczki, a młodzież trzeba edukować i uczyć odpowiedzialności a nie robić kaleki psychiczne, które traktują aborcje jako antykoncepcję, a potem ku*rwa chore i doją NFZ przez 2/3 życia. To IV i aborcja to była pasza dla takich tłuków jak ty, którzy niczego innego nie widzą i polecą głosować na POpłuczyny.

Gość gość
Od 1993 roku aborcja w Polsce jest możliwa tylko w trzech przypadkach - zagrożenie życia lub zdrowia matki, ciężkie upośledzenie płodu albo gdy ciąża jest efektem czynu zabronionego. W 1996 na rok tylko wprowadzono możliwość aborcji z powodu ciężkich warunków życiowych, potem TK odrzucił ten przepis. Więc nie opowiadaj głupot, że u nas aborcja jest metodą antykoncepcji, bo nie jest. A jak niestety życie pokazuje, i w tych dozwolonych prawem przypadkach często i tak do tej aborcji nie dochodzi. A PO jest taką samą konserwą jak i PiS tylko udającą nieco bardziej nowoczesną...

Gość gość
gość dziś to samo myślę i ja z ust mi to wyjąłeś

Gość gość
A Polacy nie są na uchodźstwie. Polacy wyjeżdżali, żeby sobie dom postawić, mieszkanie spłacić auto kupić, albo żeby nie pracować w biedrze za złotówki tylko w tesco za funty. To nie uchodźcy. To emigranci ekonomiczni. A PiS nie żre przy korycie?? Nie wyprowadzali kasy ze Skoków? Myślisz że będzie lepiej? Mylisz się.

Gość gość
Powiem ci jeszcze tłuku więcej, że przez to że ludzi pozbawiono w tym kraju praw do godziwych wynagrodzeń i godnego życia - promując równocześnie tani syf (który w 99% zawiera karcynogenne wypełniacze) coby z głodu nie zdechli, bo na zdrową żywność mało kogo dziś stać, i do tego masę odpowiednio droższych leków i zamienników (z których 99% zawiera karcynogenne subst. pomocnicze i inhibitory kluczowych funkcji życiowych organizmu) coby zaleczali skutki konsumpcji taniego syfu, a farma mogła podoić i tak już kulejący NFZ, destabilizując szkolnictwo, coby mało kto wiedział że promowany tani syf i dziesiątki chemicznych dropsów prowadzą go do gleby - tylu ludzi zdycha dziś na onkologii, a NFZ nie ma ani środków, ani potencjału ludzkiego, by ich ratować. Wmówiono takim tłukom jak ty, że nic się w tym kraju nie opłaca, że wszystko trzeba pozamykać i najlepiej kupować wszystko z zewnątrz, łącznie z płodami rolnymi i surowcami mineralnymi, a o inwestowaniu w R&D to już w ogóle nie wspomnę (wszyscy ludzie z potencjałem spełniają za granicą cudze marzenia, bo nikt ich u nas nie chce dotować). Odrywasz czasem tłuku wzrok od swojej piczy i widzisz ile pól leży ugorem, ile fabryk niszczeje zamkniętych, ilu młodych pozostawiało rodziny i pojechało za chlebem? Nawet twój chleb z pier*dolonego dyskontu, którym tyle tłuków jak ty się jara bo tani, jest kur*wa z Chin, a potem będziecie tłuki doić NFZ leżąc na onko.

Gość gość
Większość Polaków nie chce wracać, bo mówi że nie ma do czego (!!!) Widać z żadnym nawet nie rozmawiałeś, a temat znasz jedynie z mediów głównego ścieku.

Gość gość
racja! popatrzcie na bloki reklamowe w tv: 1 x tani syf + 7 x leki OTC

Gość gość
Co więcej przez tani syf, który żresz i którym się mażesz, oraz przez syf z farmy, który łykasz na wszytko jak bezmózgi bo ma piękne pudełko i drogą reklamę, masz potem problemy z płodnością i donoszeniem ciąży, bo on jest nie tylko karcynogenny, ale i genotoksyczny, nie wspominając już nawet o tym że rozpie*rdala twój ukł. endokrynny. Nim dożywasz tłuku 30-stki, żyjąc wg zaleceń mediów głównego ścieku, w twoim org. zaszło już tyle zmian epigenetycznych, że szanse na zdrowe potomstwo są jak teoria gier.

Gość gość
Sama jesteś najgorszym tłukiem, poczytaj sobie, doucz się, bo to co wypisujesz to sieczka. Nie chodzi może o treść ale o to jakie wyrazy stosujesz i prześmiewczy pełen wyższości ton. Musisz się pogodzić z tym, że jesteś debilem i piszesz w zdebilały sposób.

Gość gość
Ta refundacja in vitro nie jest potrzebna . Bez dziecka mozna spokojnie zyc .

Kazdy kto placi skladki ma prawo do refundacji i nie wazne czy to kuzwa in vitro czy na leki. Jedni potrzebuja lekow refundowanych, drudzy operacji a 3 chce podejsc do in vitro i nikt nie ma prawa mu tego zabronic skoro jak wyzej napisalam PLACI SKLADKI! A nawet jesli ustawe wycofaja, to sie nie przejmujcie. W innych krajach Wam pomoga skoro we wlasnym Wam klody pod nogi klada.

Gość gość
gość dziś racja! popatrzcie na bloki reklamowe w tv: 1 x tani syf + 7 x leki OTC x co oznacza skrót OTC??

Gość gość
Państwo jest dla wszystkich a wymagania mają prawo mieć wszyscy Ci co głosowali i płacą składki. A na godne życie to trzeba sobie zapracować... trudno by kasjerka (nikogo nie obrażając) zarabiała tyle co lekarz, prawnik czy inżynier IT czy przemysłu ciężkiego, dysproporcje są wszędzie, czy się to komuś podoba czy nie. 900 euro na kasie w DE to 3600 zł na PLN, tylko co za to możesz w Niemczech? żyjesz jak szczur w jakieś śmierdzącej norze, tak jak tu za pensję kasjerki. Taka prawda. Więc już skończcie z tym piertoleniem.

Gość gość
Można adoptować dziecko dawniej nie było in vitro i ludzie sobie radzili dziękuję

A teraz jest i pary nie musza adoptowac cudzego dziecka, moga miec wlasne. Dla bezplodnych to wystarczajacy powod.

Gość gość
To sobie adoptuj Pisowski terrorysto. Jak można mieć swoje to trzeba do tego dążyć, proste. Te całe moherowe komando pis-u zapomniało że nic nie jest dane raz na zawsze. PO się przewiozło, SLD również, więc i niech PIS uważa bo każdy kij ma dwa końce, jak przegną to znów będę wcześniejsze wybory i każdy pamięta jak to się skończyło.

Gość gość
gość dziś no i własnie przez takie podejście jak twoje mamy jak mamy . Jeden zarabia krocie a inny 1200 zł i nie stać go na normalne zycie :( przykre ze ludzie uważają ze to jest ok .

Gość gość
p.s kiedyś Polska nie była katolicka i też świetnie sobie radziła, ale krzyżacy wymusili przyjęcie chrztu, bo inaczej by wszystkich w pień wycięli... ale o tym katole nie pamiętają co Inkwizycja wyrabiała, a teraz wielcy obrońcy życia i moralności... Ciekawe kiedy ta mafia pozbędzie się Franciszka bo im nie na rękę jego polityka i mowa o ubóstwie...

Gość gość
Co wy z ta religia ? Ja glosowałam na Kukiza i nie chodze do kościoła ale jestem przeciwniczka dofinansowania in vitro .