Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie nie wierzą w Boga bo są za głupi, ograniczeni.

Polecane posty

Gość gość

Wszystkie inteligentne i wykształcone osoby jakie znam, w niego wierzą, część przyznaje że mieli etap ateizmu, a teraz się z tego śmieją i uważają za zidiocenie. Wczoraj rozmawialem z kolegą po politechnice, że także kiedyś nie wierzył, a teraz jedzie cytatami z Biblii, bo doznał szoku kiedy szatan go odwiedził i się mu ukazał we własnym domu.

Gość gość
Ja też cytuję Biblię, zwłaszcza Księgę Kapłańską, a jakoś nie jestem wierząca. Nie uważam się za głupią, ani ograniczoną osobę, wręcz przeciwnie.

Gość gość
A Hawking jest głupi i ograniczony?

Gość prawictwo pospolite 152
ja też wierze , ale nie jestem katolikiem W co wierze ? Ano w to . ze jestesmy efektem nieudanego eksperymentu jakiegoś naukowca z obcej rozwiniętej cywilizacji .. Naukowiec ten chciał stworzyć coś innego , ale powstali ludzie , istoty niedoskonałe POrzucił swoj***adania , ale nie zniszczył swojego dzieła ..

Gość gość
Dawkins zapewne też.

dlkaczego katolicyzm uważam za porażke ? Ano dlatego ze jak można kazać modlić się do siebie przecież to grzech pychy ...

Gość gość
Dawkins i Hawking to Brytyjczycy :-)

i jeszcze to straszenie diabłem i piekłem .. To juz kompletna porażka Streaszenie diablem świadczy o bezradności koscioła , który chce trzymać za jaja ciemnych debili Poza tym biblia to stek bzdur .. Czytałem ją jak byłem mały , ale nie udamlo mi sie dojsc do konca .. Mam zaliczony cały stary testament i polowe nowego .. Bajki dla dzieci nic wiecej ..

Gość gość
12:21 To stosunek do Boga jest inny w Polsce i reszcie świata? Podobno Bóg jest wszędzie, więc w czym problem?

Gość gość
Zespół badaczy z Uniwersytetu w Rochester, któremu przewodniczył Miron Zuckerman przeprowadził analizę kilkudziesięciu badań naukowych, które brały pod uwagę poziom intelektu oraz religijność. Badacze ogłosili, że ludzie o wysokim IQ bardziej unikają religii

Gość gość
Do 12:21 W Europie tylko Polska i Włochy to kraje inne niż reszta pod tym względem :-)

Gość gość
Jakiś absolut pewnie jest, albo coś większego, czego jeszcze nie mieliśmy okazji poznać. Ale czy to jest akurat Bóg katolicki, taki jak opisywany w Biblii, w to wątpię. Biblia była spisywana przez duchownych, którzy kiedyś byli dużo bardziej chciwi i bezwzględni jak dziś, mieli większą władzę. Byli bardziej wykształceni, więc mogli kierować ciemnym ludem. Nie wiadomo, do czego byli zdolni się posunąć, może nawet wymyślili Boga i całą tę otoczkę.

Gość gość
Jezus zmartwych wstal jego matka podbno dziewica a go urodzila jezus chodzil po wodzie zamienial wode w wino bog byl zawsze nie ma poczatku ani konca bog stworzyl ziemie w 7 dni x xx Ciekawe kto jest ograniczony jak mozna wierzyc w takie bajki napisane w jakiejs ksiazce podobno 2 tys lat temu przez jakiegos pastusia na pustyni x x madry czlowiek szuka dowodow opiera sie faktami a nie wierzy w takie czary

Gość gość
Ciekawe po co ktoś miałby wymyślać Boga, ale wy durni. A istnienie Jezusa, ukrzyzowanie i to wszystko potwierdza każdy historyk, na to są dowody. W dodatku kler zataił część ewangelii spisana przez kapłanów i ściśle tego strzeże. M.in część o żonie Jezusa Magdalenia i jego dzieciach, podobno do dzisiaj chodzi po świecie potomek Jezusa i jest to kobieta, lecz jest to ściśle strzeżone przez zakon Syjonitów.

Gość gość
12:34 Za dużo Dana Browna :D

ja też jestem wierzący , ale prawde mówiąc nie wierze w Kosciol katolicki i nie uznaje go , nie uznaje też Bibli .. natomiast twierdze , ze ktoś nas stworzył , ale ten ktoś baardzo różni się od opisywanego w Biblii .. Byc może to naukowiec z zawansowanej cywilizacji , który nawet nie wie co my teraz robimy i czy nawet istniejemy , bo porzucił swój eksperment kilkadziesiat tysięcy lat temu

przeciez w tamtych czasach krzyzowano ludzi niemal codziennie . .Więć nas to moze szokowac , ale takich jak JEzus było tysiące i jego cierpienie trwało tylko jeden dzien , a byli tacy ktory torturowano wiele lat biczami a potem i tka zostali ukrzyzowani na koncu .. Trudno powiedzieć na ile Jezus był samozwańczym synem ..

Gość gość
Ale Jezus mógł istnieć, mogli go ukrzyżować, ale niekoniecznie był synem Boga...

Ciekawe po co ktoś miałby wymyślać Boga, dla pieniędzy

Ja wierze ze jestesmy dziełem kogoś zupełnie innego , niż tego z Bibli ..

Gość gość
Dla władzy przede wszystkim. Dla pieniędzy też. Kler miał zapewnić drogę do zbawienia, a obronić przed szatanem. Miał zatem władzę nad ciemnym ludem.

Gość gość
Ciekawe po co ktoś miałby wymyślać Boga, dla pieniędzy x Zlituj się nawet gdyby wymyślił to by tych pieniędzy nie doczekał. A w tamtych czasach pieniądze g****o znaczyly bo co mogłeś za to kupić?

Gość gość
Ci ludzie co niby mieliby wymyślić Boga byli świadomi że kiedyś umra wiec co ich obchodzi jakiś kler i to co będzie za ileś tam lat. Jak będą dawno martwi..

bo co mogłeś za to kupić? lżejsze życie

Gość gość
Dla bogactwa ogólnie. Dziś symbolem bogactwa są pieniądze, kiedyś np. złoto lub grunty. Skąd niby kler ma taki majątek? Nieruchomości warte miliardy, budynki, które przetrwały tyle lat? Bo trzymali społeczeństwo w ryzach, strasząc piekłem i wyciągając daniny.

Gość gość
gość dziś Ci ludzie co niby mieliby wymyślić Boga byli świadomi że kiedyś umra wiec co ich obchodzi jakiś kler i to co będzie za ileś tam lat. Jak będą dawno martwi.. x Głupoty gadasz. A po co w dzisiejszych czasach ludzie gonią za bogactwem? Przecież i tak umrą. Oni nie myśleli o przyszłych pokoleniach, tylko o sobie. Nie twierdzę na 100 %,, że wymyślili, ale mogło tak być.

Gość gość
Zobaczcie jaka to władza- ludziom można wmówić, że jest piekło i niebo. Dobry Bóg i zły szatan. Jest też kościół. Jak będziecie się modlić, chodzić do kościoła I PŁACIĆ DANINĘ, to zapewni Wam życie wieczne w raju, a jeśli nie,to się usmażycie w ogniu piekielnym. Kto by chciał się smażyć w piekle całą wieczność? Dlatego ludzie słuchali księży przez tyle lat i niektórzy dalej słuchają.