Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wychowawczy, druga ciąża, taka sytuacja

Polecane posty

Gość gość

Kiedy przebywałam na urlopie macierzyńskim firma przeszła wielką rewolucję w skutek czego zwolnieni zostali wszyscy z wyjątkiem mnie, ponieważ zdążyłam przejść na urlop wychowawczy. Teraz jestem w drugiej ciąży i zastanawiam się czy mogę wrócić z wychowawczego i od razu wręczyć nowemu szefowi l4. Jak to wygląda od strony prawnej? Pomoże ktoś?

Gość gość
Musisz przepracować 30dni by móc iść na l4. Tj. muszą przez 30 dni być odprowadzone za Ciebie składki (aktualnie nie sa odprowadzane) byś nabyła uprawnienie do zwolnienia lekarskiego

Gość gość
Nieprawda, piszesz wniosek o przerwanie urlopu-2 tygodnie wczesniej to termin wiazacy dla pracodawcy ale jesli on ie ma nic przeciwkoto moze byc nawet z dnia na dzien. Np prace rozpoczynasz 5 to od razu mozesz dac zwolnienie, mozesz nawet poczta przeslac

Gość gość
Ale z tego co pamietam na tego 5 musisz miec chyba zaswiadczenie lekarskie od medycyny pracy

Gość gość
Nieprawda. Skladasz wniosek o skrócenie wychowawczego na 30 dni przed planowanym powrotem a potem od dnia powrotu wreczasz zwolnienie. Przepis 30 dni składek nie dotyczy kobiet na wychowawczym.

Gość gość
No czy tam 30 dni :p terminy sprawdz se w necie ;)

Gość gość
Ale wiesz że potem nie będziesz mieć kolejnego wychowawczego? Poza tym nie możesz pójść np 5 grudnia ze zwonieniem które dostałaś 4, bo dostałaś je na wychowawczym. Musisz chyba 1 dzień byc w pracy

Gość gość
Bardzo dziękuję za pomoc. Możecie mi powiedzieć jak to jest z tym czy on mnie może od razu zwolnić? Czy ciąża mnie przed tym chroni ?

Gość gość
Biedni ci pracodawcy.

Gość gość
Może Cię zwolnic nawet dzień dobry powiedzieć nie zdążysz.

Gość gość
Rzeczywiscie biedaczek, ot tak 35 kobiet zwolnił.

Gość gość
Problem jest taki że zmienił się wlasciciel tak? Podpisalas z nim umowę?

Gość gość
A dlaczego nie może miec wychowawczego? Moze. Malo tego , moze wykorzystac najpierw do konca wychowawczy na pierwsze dziecko a potem dopiero wziąć na drugie.

Gość gość
http://www.porady.egospodarka.pl/Wynagrodzenia-i-inne-swiadczenia/23023-Czy-przerywajac-urlop-wychowawczy-mozna-isc-na-L4.html To nie jest wcale takie hop siup jak widać bo to ZUS decyduje co Ci się nalezy a co nie. x O ile wiem firma nie jest organizacją charytatywną by sponsorować pierwszy miesiąc l4 wszystkim pracownicom :P Właściciel ma prawo zwalniać ludzi

Gość gość
Napisz mi jaką masz umowę i który to tydzień . Jeśli powyżej 3 miesiąca to on zwolnić cię nie może , zależy jaką masz umowę ale musisz miesiąc przepracować .

Gość gość
Nie trzeba przepracowac 6 kolejnych miesięcy? Poza tym problemem może byc zmiana właściciela firmy. Czy on kupil firmę bez pracowników?

Gość gość
No właśnie to napisalam musi przepracowac 1 dzień, bo wcześniej jest na wychowawczym. A wtedy nie przysluguje

Gość gość
Zmieniły się zasady i cały market przeszedł pod ajencję, firma jest cały czas ta sama. Jestem w 15 tc, umowę mam na czas określony do lipca 2019 roku.

Gość gość
Czyli w ciągu tego jednego dnia mogę zostać zwolniona mimo faktu, że jestem w ciąży?

Gość gość
Czyli w ciągu tego jednego dnia mogę zostać zwolniona mimo faktu, że jestem w ciąży?

Gość gość
Raczej nie, ale musisz przepracowac kilka dni

Gość gość
Qrwa wezcie jej zle nie mowcie jak nie wiecie. Przerywasz urlop, pierwszego dnia dajesz zwolnienie, potem macierzynski i wychowawczy. Nie moze Cie zwolnic

Gość gość
Dziękuję wszystkim za pomoc, zwłaszcza tym osobom , które dobrze mi radziły.

Gość gość
tak, umierasz na ciąże

Gość gość
zadzwoń sobie na infolinię ZUSu i tam ci wszystko powiedzą. Ja mam taka pracę, że muszę wiedzieć wszystko a tego sie przecież fizycznie nie da. Dlatego dzwonie tam nieraz dwa i trzy razy w tygodniu. Powiedz wprost jak sprawa wygląda a przedstawiać sie nie musisz. Jak zapomnisz się o cos zapytać- zadzwoń jeszcze raz, tylko że tam jest parę osób, to będziesz musiała znów przedstawiać sprawę od początku. Tu masz tel: 22 560 16 00 Możesz połączyć się tonowi z kimkolwiek, oni cię przełączą gdzie trzeba.