Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Są tu kobiety z niedoczynnością tarczycy???

Polecane posty

Gość em z tarczycą
Ja biore od ponad roku euthyrox 100, wlosy już nie wypadają ale nic nie schudłam a nie jem slodyczy, nie pije slodkich napojow itp.. zastanawiam się czy nie przejsc na diete weganską..

Gość gość
a przed wypadały mocno?? w jakich ilosciach?

Gość em z tarczycą
nie liczyłam ale musialam codziennie odkurzac podloge w lazience ;) jako nastolatka mialam geste i mocne wlosy, jak zaczely tak leciec to od razu wiedzialam ze cos jest nie tak. No i zaczelam tyć to byly moje pierwsze objawy.

Gość hashimotka
@em z tarczycą, samo wykluczenie słodyczy i słodkich napojów nie wystarczy. Ja czasem jem słodycze, ale za to poważnie ograniczyłam gluten i laktozę. No i RUCH! Przede wszystkim ruch. Taki, który angażuje jak najwięcej mięśni i powoduje obfite pocenie się. Bieganie, aerobik, pływanie... Możesz czasem pójść do sauny.

Gość gość
Czy niedoczynność zawsze oznacza tycie? Bo ja od lat mam niską wagę, nie moge przytyć. Ostatnio wazę 51 kg (wzrost 165) najwiecej wazyłam 54 kg

Gość em z tarczycą
Zauwazylam, ze nie wystarczy bo nie schudlam. Wezmę sobie Twoje rady do serca, skoro mowisz, ze dziala :) Hashimotka, a mozesz mi powiedziec jak u Ciebie wykryto hashimoto? Tzn od razu czy najpierw lekarze mowili ze niedoczynnosc? Po czym poznano ze to hashimoto?

Gość em z tarczycą
Chyba nie zawsze oznacza tycie, ja przytyłam bo miałam okropne przyzwyczajenia żywieniowe z czasów nastoletnich gdy jadłam co chciałam i nie tyłam. Gdy zaczęłam tyć i wykryto tarczycę, nie zmieniłam nawyków żywieniowych i przytyłam o wiele więcej.

Gość hashimotka
@em z tarczycą, Wyszło w sumie przypadkiem. Fakt, zachodziłam w głowę, dlaczego tak szybko przytyłam, ale na początku zwalałam na zapracowanie i siedzący tryb życia. Poszłam do lekarza z inną dolegliwością i pan doktor zlecił mi kilka badań, w tym TSH. Wyszło ponad 9. Zrobiłam komplet badań hormonów i przeciwciał i poszłam do endokrynologa. Obejrzała wyniki, zrobiła mi USG i powiedziała, że to Hashimoto. Bo wysokie antyTPO i już lekko zajęta tarczyca.

Gość gość
Ja też ostatnio tsh ponad 9 miałam, od dłuższego czasu zamiast spadać to się podnosi a endokrynolog uparcie twierdzi, że to zwykla niedoczynność i tylko podnosi dawke leku. Na luty zapisałam się do innego lekarza, podobno dużo lepszego i zobaczymy.

Gość gość
nie robiłam jeszcze badań hormonow tarczycy, ale mam objawy takie jak: -wypadanie włosów, nie mogę ich zapuścic, bo wypada ich za dużo i za mało rośnie. -odczuwanie zimna -mam zaburzenia miesiaczkowania, długie cykle i obfite krwawienia -nastrój wiecznie depresyjny

Gość hashimotka
gość 19:42, a jaką dawkę bierzesz teraz? I od kiedy bierzesz lek w ogóle? A lekarz to rzeczywiście konował, skoro tylko dawkę tyroksyny ci zwiększa. Leczenie chorób tarczycy to nie tylko leki, ale również właściwe odżywianie i aktywność fizyczna.

Gość em z tarczycą
Miałam dokładnie te same objawy plus byłam okropnie senna ;) A okres to już w ogóle porażka, kiedyś 7 bitych dni krwawienia a dzis już tylko 5 i to w zasadzie ostatniego dnia prawie że czysto ;)

Gość em z tarczycą
Hashimotka gość 19:42 to byłam ja tylko zapomniałam wpisać nick. Biorę od sierpnia 2014, zaczynałam od 25 a teraz biorę 100. Lekarka rodzinna powiedziała mi dokładnie to samo co Ty teraz napisałaś i zasugerowała zmianę endokrynologa. Zobaczymy co to będzie.

Gość hashimotka
@ em z tarczycą, a ten endokrynolog z bożej łaski zrobił/a ci chociaż USG tarczycy? Badania hormonalne? Nie tylko tarczycowe, ale i np. testosteron, stosunek LH do FSH? Bo twoja niedoczynność może być spowodowana Hashimoto, a często współistnieje przy tym PCOS. Zaburzenia hormonalne/autoimmunologiczne to naprawdę rozbudowany i skomplikowany problem wymagający kompleksowego, wręcz holistycznego działania. Twój lekarz problem traktuje wybitnie po macoszemu i z dala od takiego szarlatana.