Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oonnaa1234567890

czy jestem w grupie podwyzszonego ryzyka raka?

Polecane posty

Gość oonnaa1234567890

Mam 28 lat. Moi dziadkowie zmarli na raka obaj miedzy 50 a 60 lat. Ojciec zmarl tydzien temu. Mial 57 lat. Wszyscy chorowali na raka zlosliwego tata i dziadek z jego strony watroby a drugi dziadek tez cos z przewodem pokarmowym ale wtedy bylo to tak zaawansowane ze niewiadomo dokonca czego rak bo zajete bylo wszystko. Jakie badania wykonac i gdzie? Pozatym sam powod raka u ojca to marskosc watroby niewiadomego pochodzenia...nie pil a lekarze nie poznali przyczyny ale nie wykluczaja ze moze byc to choroba genetyczna...

Jeśli chcesz wiedzieć, czy jesteś w grupie ryzyka zachorowania na nowotwór z racji tego, że masz obciążony wywiad rodzinny (przypadki zachorowania na raka w rodzinie), powinnaś udać się do lekarza i poprosić o skierowanie na badania genetyczne do przyszpitalnej poradni genetycznej. Poradnictwo genetyczne jest skierowane do osób z rodzin o wysokim, dziedzicznie uwarunkowanym ryzyku zachorowania na nowotwory złośliwe. Pozdrawiam i powodzenia!

Gość Marinta
Najlepiej wykonać badania genetyczne. Mogą one znacznie pomóc w ocenie ryzyka zachorowania na raka. Według mnie informacje w tym temacie możecie zajrzeć do znanegeny.pl. Wykonają tutaj badania pod szerokim kątem zmian genetycznych.

Gość Kelvin2
Jest taka strona strona zdrowegeny.pl, gdzie dużo sobie możesz poczytać na temat obciążeń genetycznych, kto jest w grupie ryzyka, jak się robi badania itd. Ale z tego, co piszesz, to chyba naprawdę lepiej to sprawdzić.