Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Vulcan gotowanie, przepisy

Polecane posty

Gość gość
Tajska zupa Tom Kha Kai Składniki: udko z kurczaka - 1 szt mleko kokosowe – 0,5 l filet z kurczaka – 0,4 kg pieczarki - 4 szt. trawa cytrynowa – 1 szt. galangal - ¼ korzenia liście limanowca - 3 szt pasta tajska chilli słodka - 1 łyżka kolendra świeża – 2 gałązki cytryna– 0,5 szt (sok) sos rybny – 4 łyżki Sposób przygotowania: zagotować 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić udko z kurczaka i gotować ok. 10 min następnie udko wyjąć. Do gotującego się wywaru dodać posiekany cienko galangal, trawę cytrynową i całe liście limanowca. Następnie dodać tajską pastę chilli, mleko kokosowe, a po zagotowaniu sok z cytryny i sos rybny do gotującej się zupy dodać kurczaka i grzyby - gotować przez ok. 5 minut, sprawdzić czy kurczak jest gotowy. Na koniec wrzucamy listki kolendry, które podniosą smak zupy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ryż smażony po tajsku Składniki: 2 woreczek ryżu 20 dag wieprzowiny 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 pomidory 4 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka ostrej papryki pieprz, sól Sposób przygotowania: ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu w brytfannie rozgrzanej do 225*C (poz.4-5) dać niewielką ilość oleju i podsmażyć pokrojone w kosteczkę mięso, a następnie wyjąć na talerzyk na pozostałym tłuszczu usmażyć jajka na twardo i również zdjąć na pozostały tłuszcz wsypać ugotowany ryż i dodać sos sojowy pomidora sparzyć gorącą wodę, zdjąć z niego skórkę i pokroić w kostkę czosnek obrać i drobno posiekać do brytfanny dać ryż, dodać pomidory, czosnek, mięso oraz pokrojone w kostkę usmażone jajko. Dodać ostrą paprykę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą i wszystko wymieszać i chwilę razem podsmażać aby wszystkie smaki się połączyły podawać na ciepło od razu po przygotowaniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA ANGIELSKA Pie wg Buni Składniki: 10 średnich ziemniaków 2 łyżka masła 4 łyżki oleju z pestek winogron 0.5 szklanki śmietanki 18 % 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 2 duża cebuli 1 pęczek zielonej pietruszki 20 dag sera Chedar sól, pieprz, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanki bulionu ( może być z kostki ) Sposób przygotowania: obrać ziemniaki i nastawić by się gotowały w osolonej wodzie może być w garnku pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na złoto na oleju w brytfannie, dodać mięso i smażyć 10 minut mieszając .Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Wsypać połowę pokrojonej natki pietruszki. Wlać bulion i dusić aż płyn odparuje (nie zamykać brytfanny) odcedzić miękkie ziemniaki. Zrobić z nich gładkie puree z masłem , śmietanką i szczyptą gałki muszkatołowej .Dodać utarty na tarce Chedar i wymieszać do zapiekania w brytfannie dać na spód masę mięsną , a na wierzch puree ziemniaczane wstawić do VULCANA rozgrzanego do 200*C (poz.4) i zapiekać około 20 minut aż na wierzch się zarumieni. Podawać posypaną resztą pokrojonej natki pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kalafior zapiekany z Chedarem Składniki: 1 kalafior 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 szklanki zimnego mleka 0.5 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej 50 dag utartego sera Chedar szczypta soli 1 łyżeczka musztardy angielskiej delikatnej Sposób przygotowania: kalafior podzielić na różyczki . Gotować w lekko osolonej wodzie 15 minut od zagotowania. Odcedzić sos - w garnuszku rozgrzać olej z masłem i wsypać mąkę .Energicznie mieszając rozprowadzić ją mlekiem , aż powstanie jedwabisty sos . Wsypać gałkę muszkatołową. Dołożyć musztardę i połowę sera . Intensywnie mieszać aż ser się rozpuści do brytfanny rozgrzanej do 200*C (poz. 4) włożyć kalafiora i polać sosem. Z wierzchu wsypać resztą utartego sera. Zapiekać ok. 20 minut tak by z sera zrobiła się na wierzchu zarumieniona warstwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Baked beans - fasola w sosie Składniki: 500 g fasoli 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczka angielskiej musztardy sos worcestershire do smaku ok.300 ml bulionu polskiego 1 cebulę 4 plastry boczku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: fasolę namaczamy na noc w brytfannie w zależności od tego czy lubimy fasolkę miękką czy twardszą gotujemy fasolę osobno bez dodawania soli gdy jest gotowa dodajemy następne składniki i chwilę gotujemy podaje się je na tostach ,pieczonych ziemniakach ,obok sadzonych jajek i boczku na śniadanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA WŁOSKA Zupa rybna z Syrakuz Składniki: 1 kg morskich ryb 1 kg owoców morza: krewetki, kalmary, mątwy, przegrzebki 0,5 pomidorów, mogą być też w zalewie 1 cebula pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku 0,5 szklanki oliwy 1 gałązka selera naciowego z listkami 250 ml wytrawnego białego wina liść laurowy, sól, pieprz Sposób przygotowania: ryby i owoce morza oczyszczamy z ości, szkieletów i skorupek, roimy na kawałki i wkładamy do brytfanny dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, cebulę pokrojoną w plasterki, obrany czosnek, selera w plasterkach i liść laurowy. Zalewamy winem i uzupełniamy wodą tak, aby płyn lekko przykrył składniki. Doprawiamy solą, dodajemy świeżo mielonego pieprzu. wstawiamy do rozgrzanego VULCAN do 180*C (poz.3-4) i pieczemy około 20 min Kremowe risotto z szynką Składniki: 100 g szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu ok. 2,5 szklanek bulionu 3 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Sposób przygotowania: szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki na rozgrzewamy olej w brytfannie do 200*C (poz.4) w VULCAN przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki następnie wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił wlewamy bulion, po zagotowaniu zmieszamy temperaturę do 130*C (poz.2-3) i gotujemy, aż ryż będzie miękki na koniec dodajemy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy Risotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA ROSYJSKA Mięso mielone po rosyjsku Składnik 600g mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 papryka czerwona, żółta 1 por 2 cebule, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 150 g kwaśnej śmietany 18%, 300ml bulionu, 1-2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżeczka suszonego, sól, pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia, Sposób przygotowania papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki w brytfannie rozgrzanej do 200*C (poz,4) na oleju smażymy mięso mielone przez 10 min do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 min kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i majeranek dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i gotowe tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska Składniki: 0,5kg karkówki, 2 l wody 4 średnie ogórki kiszone, 1 duża marchewka, 1 cebula, 2 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy pęczak 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, kulki ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy w brytfannie 40 min w temperaturze 150*C (poz, 3) po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien) ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pęczak i gotujemy 10 min przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso zupę doprawiamy do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Niekiedy ludzie nie rozumieją człowieka nie dlatego, że nie chcą go zrozumieć, lecz dlatego, że są po prostu głupi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
. Omlet z szynką SKŁADNIKI: - 3 szt. jajka - 0.1kg. szynki - 2-3 krople oleju jadalnego - przyprawy do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: - rozgrzej urządzenie do 200*C poz. 4 - jajka ubić, dodać drobno pokrojoną szynkę - przesmarować olejem płyty - przygotowane jajka wylać na całą powierzchnie płyty, zamknąć górną płytę delikatnie przytrzymując na około 5-10 sekund do chwili ścięcia się jajka. Puść górną płytę, smażyć około 30 sekund 2. Zupa brokułowa SKŁADNIKI: - 0.5 kg. brokuły - 0.1 kg. serek topiony - 4 szt. ziemniaki - 1 szt. cebula - 2 szt. ząbki czosnku - 1.5 l. bulion - 0.1 l. śmietana 18% - 0,05 kg. tłuszczu - przyprawy do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: - rozgrzać VULCAN wraz z brytfanną do 200*C poz. 4 - cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, wraz z tłuszczem wrzucić do brytfanny, cebulę zeszklić - wlać do brytfanny bulion i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz brokuły. Zmniejsz temperaturę do 150*C poz 3. Gotować około 10-15 min. - następnie dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści - dodać śmietany i przyprawić do smaku - można wszystko zmiksować blenderem, oraz podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym 3. Zupa pomidorowa SKŁADNIKI: - 0.1 kg. przecier pomidorowy 30% - 1,5 l. bulionu - 0,1 l. śmietana 18% - 1 szt. cebula - 1 łyżeczka oleju - przyprawy do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: - rozgrzać urządzenie VULCAN wraz z brytfanną do 200*C poz. 4 - do rozgrzanej brytfanny dodać olej, drobno pokrojoną cebul. Cebulę zeszklić - następnie dodać przecier pomidorowy i przesmażyć około 2-3 min. - wlać bulion, zagotować oraz doprawić do smaku, zmniejszając temperaturę do 150*C poz. 3 - dodać śmietany. Podawać z makaronem lub ryżem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
CZULENT Składniki: 800 g mięsa wołowego (karkówka, pręga, goleń) 2 puszki białej fasoli 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 2 marchewki ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra i łagodna, kminek rzymski 3 łyżki masła klarowanego 1,5 szklanki kaszy pęczak Sposób przygotowania: Urządzenie VULCAN rozgrzewamy wraz z brytfanną do 250*C (poz.5) Wkładamy masło klarowane, pokrojone mięso w kostkę 1,5x1.5 cm oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę smażymy około 5-6 minut do zrumienienia się mięsa i cebuli następnie zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielski i dusimy na temperaturze 150*C (poz. 3) przez około 45 min. do miękkiego mięsa dodajemy posiekany czosnek, marchew pokrojoną w plastry i gotujemy aż marchew będzie miękka dodajemy fasolę, doprawiamy do smaku kaszę gotujemy w osobnym garnku według zaleceń producenta podajemy CZULENT wraz z kaszą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA ROSYJSKA Mięso mielone po rosyjsku Składnik 600g mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 papryka czerwona, żółta 1 por 2 cebule, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 150 g kwaśnej śmietany 18%, 300ml bulionu, 1-2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżeczka suszonego, sól, pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia, Sposób przygotowania papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki w brytfannie rozgrzanej do 200*C (poz,4) na oleju smażymy mięso mielone przez 10 min do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 min kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i majeranek dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i gotowe tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska Składniki: 0,5kg karkówki, 2 l wody 4 średnie ogórki kiszone, 1 duża marchewka, 1 cebula, 2 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy pęczak 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, kulki ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy w brytfannie 40 min w temperaturze 150*C (poz, 3) po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien) ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pęczak i gotujemy 10 min przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso zupę doprawiamy do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
KUCHNIA FRANCUSKA Zupa cebulowa z grzankami Składniki: 900 g cebuli 2 łyżki masło klarowane 2 łyżki oliwy 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza) sól i świeżo zmielony czarny pieprz majeranek otarty lub świeży bagietka, pokrojona na kromki ząbek czosnku 150 g sera żółtego Sposób przygotowania: cebulę obrać i pokroić w piórka grubości 2-3 mm w brytfannie rozgrzanej do 180*C (poz.3-4) rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć aż będzie skameralizowana po tym czasie dolać wino, gotować 2-3 minuty, dodać bulion wołowy, zmniejszyć temperaturę do 150*C (poz. 3) i gotować ok 15 minut zupę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem bagietkę pokroić na kromki, posmarować odrobiną masła i czosnku, i podpiec na płytach VULKAN-a około 2 min w temperaturze 225*C (poz.4-5) wraz z serem zupę podawać w talerzach a na górę położyć grzankę z serem Kurczak z fasolą po francusku Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany18%, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia Sposób przygotowania: fasole odsącz na sicie, przepłucz je wodą. Mięso umyj, osusz, i pokrój w duża kostkę ( jedną pierś na 4-5 części). Oprósz je solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w kostkę W brytfannie rozgrzanej do 225*C (poz.4-5) podsmaż cebulę, pod koniec dodaj pokrojony drobno czosnek następnie dodaj mięso i obsmaż je na rumiano zalej całość białym winem. Po 1 minucie dodaj bulion, tymianek i duś razem pod przykryciem około 10 minut. 5 minut przed końcem dodaj fasolę następnie dodaj śmietanę, uważaj, żeby się nie zważyła. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku i posyp posiekaną natką pietruszki. Podaj z pieczywem najlepiej bagietką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×