Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Allegro sprzedający nie wysłał mi towaru

Polecane posty

Gość gość

Dziś mija 10 dni od daty zakupu i wpłaty pieniędzy na konto sprzedającego. Towaru nie mam, nie odpisuje na emaile, telefon wyłączony, dziś zerknęłam na jego konto a tam dwa negatywy z dzisiejszego dnia i zawieszone konto... Napisałam do Allegro, przedstawiłam całą sprawę, no i zadałam pytanie kto mi zwróc****eniądze za towar, a Allegro na to, ze mam zgłosić to na policję... myślałam, że to Allegro oddaje pieniądze, a wyciaga konsekwencję od sprzedającego. Przedmiot nie był za 20zł tylko za ponad 200zł, więc mi zalezy na odzyskaniu tych pieniędzy. Ktoś miał cos podobnego ?

Gość gość
10 dni, swieta, to moze jeszcze dostaniesz. a jaki to uzytkownik, jaki nik?

Allegro musi mieć chyba jakąś podstawę prawną, by Ci te pieniądze przelać. Taką podstawą jest właśnie zgłoszenie na policję.

Gość gość
nc101 się nazywa. Rozumiem święta itd, ale na emaile móglby odpisać czy włączyc telefon. Przecież nie jestem osobą, która coś wymusza, awanturuje się czy coś. Sama nie raz wyślę komus zbyt póżno zakupiony u mnie towar, ale po to mam telefon żeby się z kimś dogadać czy odpisać na emaila.

Gość gość
misio1 - więc jezeli złoze zawiadomienie o przestepstwie na policje i dam Allegro np papier w postaci jego skanu, to Allegro mi odda całość ?

Nie korzystam z Allegro, ale z tego, co gdzieś czytałem, to właśnie tak wygląda. A jaką formę odbioru ustaliłaś i czy masz możliwość monitorowania przesyłki ? Ja ponad tydzień, przed świętami, czekałem 8 dni na paczkę w Ruchu, która miała iść 1 dzień. Sprzedawca mógł też wyjechać na okres świąteczny i odezwie się dopiero po pierwszym.

Gość przerost tresci nad forma
nie masz co liczyć że przedmiot dostaniesz i sama jesteś sobie winna. jak można kupić od kogoś kto ma 5 komentarzy i nagle zaczła masowo wystawiac przedmioty znacznie poniżej ceny rynkowej bez odbioru osobistego i z kradzionymi zdjęciami z wloskiej strony nike. tu sobie poczytaj bo ci sie nawet przeczytac nie chce moim zdaniem nie oddadza ci kasy bo tam kiedys byla wzmianka ze sprzedajacy musi miec iles punktow w systemie komentarzy kojarzy mi sie ze 12. chyba ze ten punk zniesli. http://poznaj.allegro.pl/?tab=buy&item=pok

Gość gość
Miała to być przesyłka kurierska, niestety nie wiem czy nawet ja wysyłał, nie dostałam nr nadania. Boli mnie fakt, że musiałam brać nadgodziny w pracy, żeby kupić ten przedmiot .....

Gość przerost tresci nad forma
dostaneisz zwrot jak zglosisz sprawe na polcje nie zalegasz w allegro z rachunkami nie masz ostrzezen i zakonczysz spor jesli taki zglosilas odnosnie tej transakcji. na to jest okreslony czas wiec spiesz sie, musisz miec numer sprawy i zwroca ci kase. w faq masz wszystko.

Gość gość
Program ochrony kupujących, to właśnie poprzez to powinni zwrocic pieniadze jak zglosi sie to na policje. Zasady : Program nie obejmuje następujących sytuacji: Sprzedaż odbyła się "poza Allegro" (np. kupiłeś przedmiot pomimo przegranej licytacji). W chwili zakupu sprzedający miał przewagę komentarzy negatywnych i/lub neutralnych nad pozytywnymi. Naruszałeś zasady Allegro i/lub nie uregulowałeś wszystkich należności wobec serwisu. Nie podałeś poprawnych danych kontaktowych. Jesteś w trakcie rozstrzygania sporu zgłoszonego do Centrum Sporów w Allegro (Moje Allegro > Moje zakupy > Centrum Sporów). Działałeś z intencją nabycia towaru wadliwego lub niezgodnego z opisem. Otrzymałeś inne środki rekompensujące stratę związaną z przedmiotem objętym Programem (np. zwrot pieniędzy od sprzedającego lub rekompensatę w związku z ubezpieczeniem karty kredytowej). Oferta nie była zgodna z Regulaminem Allegro i/lub przedmiot znajdował się na liście towarów zakazanych. Dokonałeś płatności gotówką przy odbiorze osobistym przedmiotu. Miejsce odbioru towaru znajdowało się poza granicami Polski. Towar uległ zniszczeniu lub został zagubiony podczas transportu z winy przewoźnika. Nic nie jest napisane o punktach, po za tym na Allegro są też te same aukcje innych sprzedających i Allegro nie zablokowało im konta, a wręcz przeciwnie mają już kilkadziesiąt sztuk sprzedanych.Jedynym warunkiem to zgłoszenie na policję i nie prowadzić sporu transakcyjnego ze sprzedającym.

Gość gość
Jesli płaciłeś przez payu to powinni oddać całość. Najpierw zgłos do allegro, oni upomna sprzedawcę, a jesli to nie pomoże zgłosisz na policje a potem znów allegro i dostajesz zwrot kasy

Gość gość
dlatego ja zawsze płace kartą kredytową i przez paypal, a nie jakieś drune przelewy, bo przelew to tak jak nieznajomemu na ulicy dać gotówke do ręki i modlić się czy za tydzień wróci z towarem. Płacąc kartą jak nie dostaniesz towaru to robisz reklamacje i wymazują tranzakcje, i potem oni się martwią jak kase odzyskać a nie ty.

Gość gość
Dlaczego kupujesz od takich podejrzanych świeżaków?;) Masz nauczkę. Na przyszłość kupuj od ludzi z przynajmniej 100 pozytywami.:classic_cool:

Gość gość
Świeżak nie zawsze musi być zły, ludzie dajcie szanse nowym coś sprzedać... Oczywiście tylko wtedy, kiedy oferuje on wysyłkę za pobraniem. Co do ciebie autorze tematu, rozpocznij przede wszystkim spór na allegro. Nie wymaga to policji. Później przez e-mail lub SMS zagroź policją i konfekcjami prawnymi(groźba nie oznacza, że naprawdę gdzieś pójdziesz). Jak koleś przekona się, że sprawa jest poważna, masz większe szanse na odzyskanie pieniędzy, przestraszy się. Nie licz jednak na wiele, prawo w Polsce nie jest za ciekawe. Powodzenia.

Gość gość
Sama byłam kiedyś świeżakiem i wiem jak bardzo sie starałam, zeby mi ktoś negatywnego komenatrzu nie wystawił i wiem jak trudno było cos sprzedać, bo nie wszyscy ufają 'świeżakom' i nie chetnie chcą kupować, także wiem o czym mowa. Poczekam jeszcze kilka dni, może rzeczywiście wyjechał, może w końcu wyśle mi ten towar i sprawa zostanie zamknięta. Spór oczywiście założony, zostawiłam na sekretarce sprzedającego wiadomość. Jeżeli nie otrzymam towaru i odzewu to będę nadal działać. Tak jak wcześniej pisałam - ja też nie raz sie spóźniłam z wysylką. Martwim mnie to, że telefon ma wyłączony. A na dodatek dziś doszły jeszcze dodatkowe negatywne komentarze na jego koncie. Pozytywne też ma z tych samych aukcji na ktorych ja kupiłam, więc nie jest jeszcze tak źle.

Gość Magggie3
Trzeba dokładnie sprawdzić opis aukcji po ilu dniach powinien sprzedawca wysłać etc. Jeśli minął termin warto zwrócić się do allegro, a ostatecznie możemy też spróbować samodzielnej windykacji poprzez takie portale jak Vindicat http://vindicat.pl/ , ale wcześniej lepiej spróbować się jakoś dogadać, a nóż się uda.

Gość gość
Dlatego zawsze kupuję za pobraniem. A najczęsciej szukam w pobliżu i umawiam się na odbiór osobisty.