Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chcę się pozbyć nawyku oceniania ludzi po wyglądzie

Polecane posty

Gość gość

Idę np. do sklepu, stoję przy kasie, patrzę na kasjerkę i sobie myślę "patologia" widząc jej twarz i wyraz oczu,a nawet jakby to była zła zdemoralizowana kobieta to kto mi dał prawo ją oceniać i jej ścieżkę życia oraz możliwości? Nie każdy rodzi się z mózgiem Einsterina, dobrocią matki Teresy z Kalukty czy twarzą Charlize Theron.

Gość gość
Ja tez tak mam, liczy się pierwsze wrażenie, zatem wygląd jest wazny. Po wyglądzie można stwierdzić czy ktoś o siebie dba czy nie i jak się 'prowadzi':)

Ależ zawsze oceniamy kogoś po wyglądzie kwestia tylko świadomości tego ze wygląd nie zawsze idzie w parze z tym kim kto jest

Gość gość
Jeżeli ktoś wygląda jak fleja to musi być fleją, jeżeli ktoś jest gruby to musi dużo jesc. Logiczne

Gość gość
No niekoniecznie. Autorko, powodzenia, staniesz sie lepsza osoba :)

Gość gość
Tylko osoby o niskim ilorazie inteligencji nie widza problemu w ocenianiu cech charakteru po wygladzie. Dobrze, ze autorka sie ogarnela

Gość gość
Efekt halo jest tak silny ze nawet ludzie swiadomi jego istnienia w badaniach nadal dokonywali wyborow i ocen pod jego wplywem. Ciekawe bylo badanie na mlodych kobietach ktore mialy oceniac wypracowania facetow nieatrakcyjnych-dobre i slabo napisane i atrakcyjnych-rowniez te dobre i te zle napisane. Oczywiscie najwyzsze oceny zebraly dobre prace przystojnych (dolaczane bylo zdjecie do kazdej pracy), na drugim miejscu byly zle napisane prace przystojnych dopiero na trzecim miejsvu byly dobre prace z dolaczonym zdjeciem nieatrakcyjnego faceta i wiadomo na 4tym slabe prace nieatrakcyjnych