Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość echhhhh

Jak odwieść męża od tzw apostazji?

Polecane posty

Protestantyzm i gadki typu "znam Biblię jestem bliżej Boga" są modne wśród kobiet, zwłaszcza ok. 30 letnich o dość ograniczonych horyzontach. ze względu na zaliczenie do kobiet 30 letnich pominę milczeniem resztę tej żałosnej wypowiedzi :D

Gość gość
Ja, z 12: 41do Martyny:-) Bardzo Ci, dziękuje za informację, że jesteś protestantką i szczerze mówiąc podziwiam za zaangażowanie emocjonalne do Twojej wiary i wyznania, mam nadzieję, że Bóg podziela moją opinię , wszystkiego dobrego :-)

Gość gość
Ja, z 12: 41do Martyny:-) Bardzo Ci, dziękuje za informację, że jesteś protestantką i szczerze mówiąc podziwiam za zaangażowanie emocjonalne do Twojej wiary i wyznania, mam nadzieję, że Bóg podziela moją opinię , wszystkiego dobrego :-)

Gość gość
Protestanci? To może przypomnijmy dokonanie Lutra: 200 tysięcy wymordowanych ludzi w imię jego reformacji, w tym małych dzieci i tysiące powieszonych zwykłych wieśniaków. Pierwsze getta dla Żydów, obłąkańczy antysemityzm luteran,... Nie ma co, gratuluję wzorców.

Gość gość
No i co z tego? Mordowali nawet koty jako wysłanników szatana i co to ma do rzeczy? Kogo to obchodzi, kościoły różne głupoty robiły, potem przepraszali i żałowali za grzechy. Nobody is perfect, po co się czepiać:-P

Gość apostata rdw
LOL, "oficjalnie mówią cud" - to proszę o akta medyczne, bo chciałbym podać tych lekarzy do sądu, w celu odebrania im uprawnień, numerów prawa wykonywania zawodu.

Gość gość
kazdy kto wzywa imienia jezus bedzie uleczony nawet ateista jak bedzie wołał w imieniu jezusa bedzie uleczony

Gość gość
protestantyzm jest martwy (Jk 2,14nn): "wiara bez uczynków jest martwa Widzicie, że człowiek bywa usprawiedliwiony z uczynków, a nie jedynie z wiary." Mat 25:32nn Kiedy Syn Człowieczy przyjdzie w chwale w otoczeniu wszystkich aniołów swoich, zasiądzie na tronie chwały (32) i wszystkie narody zgromadzą się przed Nim. A On oddzieli jednych ludzi od drugich, tak jak pasterz zwykł oddzielać owce od kozłów. (33) I zbierze owce po prawej stronie, a kozły po lewej. (34) A potem powie Król do tych, co są po prawej stronie: Przyjdźcie, błogosławieni Ojca mego, (35) Byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem obcy, a przyjęliście Mnie. (37) Wtedy odpowiedzą Mu sprawiedliwi: Panie, kiedyż to widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Cię, A Król odpowie im tak: cokolwiek uczyniliście jednemu spośród najmniejszych braci moich, uczyniliście Mnie samemu. (41) A potem powie do tych z lewej strony: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i aniołom jego. (42) Byłem bowiem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić. I pójdą stamtąd: ci na wieczne potępienie, a sprawiedliwi do życia wiecznego.

Gość gość
udział w sakramentach itp. Jeśli ktoś głosi, że sakramenty Nowego Prawa nie są konieczne do zbawienia, lecz bez nich można otrzymać od Boga łaskę usprawiedliwienia, tylko przez wiarę, niech będzie przeklęty.J 20:23 br "Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane." J 6:53: "Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali ciała Syna Człowieczego i pili krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie." Mk 16:16: "kto się uwierzy i się ochrzci, zbawiony będzie...

Gość gość
wiara katolicka w żaden sposób nie sprzeciwia się koncepcji, że człowiek swoimi uczynkami nie może zasłużyć sobie na zbawienie. Zbawienie jest łaską, a nie zasłużoną i wypracowaną zapłatą za nasze uczynki. Bo to właśnie w uczynkach sprawdza się nasza wiara w Boga i dzięki tym uczynkom możemy być postrzegani w oczach Stwórcy, jako godni darmowej łaski życia wiecznego.

Gość gość
bez uczynków nasza wiara jest nic nie warta. Kogo powinniśmy słuchać, komu wierzyć? A może błąd popełniamy w samym pytaniu, może nie powinno przeciwstawiać się łaski uczynkom traktując je, jako dwa przeciwne bieguny? Może są to pojęcia, które się przenikają i tak naprawdę zbawiamy się uczynkami? Kiedy wczytuje się uważnie w tekst Ewangelii (Mat 7:21-27) dowiaduję się od Jezusa, że bez uczynków nie mogę być zbawiony. W tym tekście widać wyraźnie, że Jezus opisuje sąd ostateczny przez pryzmat uczynków i w ogóle nie wspomina łaski. Jedynym zarzutem, jaki ma do podsądnych jest brak uczynków, drobnych, ale konkretnych działań, czyli zwyczajnie uczynków, – bo czymże jest podanie kubka wody, lub wizyta u chorego jak nie uczynkiem.

Gość to tyle
gość dziś kazdy kto wzywa imienia jezus bedzie uleczony nawet ateista jak bedzie wołał w imieniu jezusa bedzie uleczony X Wzywałem. Ręka mi nie odrosła. Nie działa.

Gość gość
Kolejny denny temat. Czysta patologia.

Gość gość
Tak, szczególnie popisał się jakiś za przeproszeniem ateista o 19:49 chyba. Człowiek czuje się głupszy o to, co przeczytał:-P

Gość gość
Gość o 19:39 chce lekarzom dyplomy odbierać za niewłaściwą komunikację werbalną z rodziną pacjenta. To obraża jego postawę apostaty, użycie słowa "cud" rzekomo

Gość gość
nie moga byc Martwe obrzędy bo to jezus je/su/s ustanowił np eucharystia ile códów dokonało sie Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. bez eucharysti mozesz zapomniec ze bedziesz zbawiona z wiary Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie

Gość gość
o Duchu Św o Boshobora, o Antonello i o Enrique https://www.youtube.com/watch?v=UwKF3MRbdP8 Celnicy i nierządnice wchodzą przed wami do królestwa niebieskiego.” (Mt 21,31c) Tłumacząc to na nieco inny – bardziej współczesny język należy powiedzieć, że złodzieje i prostytutki będą przed wami w niebie. To są słowa Je/zus/a i przyjmijmy je za prawdę.

Gość gość
Światowa Federacja Luterańska i Papieska Rada ds. Jedności Chrześcijan, Wspólna deklaracja w sprawie nauki o usprawiedliwieniu (1997). Projekt ostateczny, Studia i dokumenty ekumeniczne 1997 nr 2 s.67-86. katolicy i protestanci „Wspólnie wyznajemy: Tylko z łaski i w wierze w zbawcze działanie Chrystusa, a nie na podstawie naszych zasług zostajemy przyjęci przez Boga i otrzymujemy Ducha Świętego, który odnawia nasze serca, uzdalnia nas i wzywa do dobrych uczynków

Gość gość
Martyno! Nie bluźnij przeciw Eucharystii!!! Ten "Opłatek" będzie Cię sądził po śmierci...Jeszcze się zdziwisz. Opętało Cię po tej apostazji, ale tak to jest, jak się nie żyje sakramentami świętymi, bez rozgrzeszenia, w ułudzie bezgrzeszności. Wielkie zwycięstwo szatana nad Tobą. Jesteś w duchowej śmierci i współpracujesz ze złym duchem. Może nieświadomie, ale współpracujesz. Straszne. Dla Twojej wiadomości- w zależności od okoliczności, przyjmujemy Komunię Świętą pod dwoma postaciami, zwłaszcza gdy niewiele osób jest na Eucharystii, ale to akurat nie ma znaczenia, bo w każdej okruszynie konsekrowanego chleba i w każdej kropli konsekrowanego wina jest cały Bóg. Wyrzekłaś się tego-Twój wybór, ale nie zrażaj do Komunii Świętej innych, bo tylko Ona daje życie. Na razie jesteś martwa. Duchowy trup. Szkoda, że klikający...

Gość abigailus
Martyna, możesz iść spamować gdzie indziej? W D***E mamy twoje religijne wynurzenia, to nie kółko parafialne. Nie dziwię się tym wszystkim apostatom że mają dość religiantów, jak nie Terlikowski czy Teluk, to znów taka "marta33", której wydaje się, że ma jakąś wiedze, bo przeczytał Biblię i jakieś opracowanie do niej. Jestem ateistą, ale muszę przyznać, że protestanci są małymi pionkami wobec katolicyzmu, nigdy nie dali rady wygrać żadnej batalii z doktorami tego kościoła, a jak raz zaczęli interpretować po swojemu, to wymordowali kilkaset tysięcy ludzi. Ja bym zakazał protestantyzmu w PL. Zresztą zakazałbym każdej religii.

Gość abigailus
gość wczoraj O, a tu drugi kretyn, tylko tym razem katolicki. Sądzić to by ciebie można było za głupotę. Szkoda że nie ma takich sądów... Moherowy fanatyk.

Gość gość
Nie zamierzam się spowiadać takiemu grzesznikowi jak ja, czyli księdzu. On też jest tylko człowiekiem, po co taki pośrednik między mną, a Bogiem? Chcę kościół zmienić na taki, gdzie nie ma spowied******onfesjonale i jest zrozumienie dla człowieka. Wierząc w cokolwiek, co oferuje nam lepszy świat po śmierci łatwiej jest umierać. Myślę, że dlatego ludzie nawracają się przed śmiercią, ze strachu przed nieznanym. Nie znam nikogo, kto widział Boga albo Diabełka. Pod wpływem silnie działających leków i innych środków to wiadomo, widziano różne ciekawe rzeczy, ale tak naprawdę trzeba umrzeć, żeby spotkać się z tym dobrym albo z rogatym. Wtedy tylko się dowiem, czy istnieją. Na tym polega wiara, brak pewności istnienia Boga,a wierzysz, że jest i się modlisz i tak dalej. Teraz wielu ludzi przybiera postawę typu"Bóg tak, kościół nie", bo szukają kontaktu z Bogiem bezpośrednio, a nie przez hipokrytę w sutannie:-(

Gość gość
Nie ma czegoś takiego jak "Bóg tak, kościół nie", ponieważ to Bóg ustanowił kościół, mowiąc "Tu est Petrus", ty jesteś Piotr, skała i na tej skale zbuduję mój Kościół. Właśnie dlatego spowiadać się należy księdzu, że jest człowiekiem grzesznym, nie jest bardziej doskonały niż my, a jednak ma moc odpuszczania grzechów. Pokora przed grzesznikiem. To PIĘKNA rzecz, tylko ludzie o IQ wielkości temperatury pokojowej mają z tym problem. Najczęściej mają 25-35 lat, pracują w korporacjach i są "dynamiczni i nowocześni", głosują na "Nowoczesną" i są taaaacy mądrzy, bo wiedzę czerpią z Uniwersytetu Jutuba i CopyPasty stosowanej.

Gość Irion
Martyna, jesteś totalną głupiatką. Podaj werset, w którym Biblia mówi o prądzie elektrycznym albo kwasie wersenowym :D Dobrze, że nie mam takiej powalonej kobiety za żonę. Gdzie to się lęgnie? Na Podlasiu?

Gość asmodeusz434
A ja ci podam największych fizyków, którzy uważają, że twój bóg to kretynizm. Oto ojcowie mechaniki kwantowej i nowoczesnej fizyki, głównie nobliści: Dirac, Weinberg, Heisenberg, Feynman, Pauli, Einstein, Hawking. Podważ ich autorytet. Poza tym mam dla ciebie coś lepszego - Towarzystwo Płaskiej Ziemi - uważają, że ziemia jest płaska i mają setki tysięcy zwolenników, a także Towarzystwo Młodej Ziemi - wierzą, że Ziemia ma biblijne 6 tysięcy lat i ani dnia dłużej, że dinozaury nie istniały, a świat zaczął się chwilę przed faraonem, że nie istnieją żadne skamieliny itd. Mają kilkaset milionów wyznawców na całym świecie. Przy tym twój inteligentny projekt to pikuś :D Poza tym - kto stworzył Boga? Jeśli nikt, bo podobno istniał wiecznie, to może świat w ogóle istniał wiecznie i żaden bożek nie był do niczego potrzebny :D 30 letnia protestantka to gorzej jak 40 letnia dziewica...

Gość asmodeus
Einstein: "Słowo Bóg jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić", 3 01 1954

Gość apostates
@rozmowa niekontrolowana Dowodziki poproszę. Fizyczne, namacalne i weryfikowalne. Prove it of didn't happen. Co więcej, historia o Jezusie jest taką kompilacją mitów, w tym wierzeń o Mitrze, a Dekalog jest taką przeróbką młodszych o tysiąc lat Ksiąg Umarłych (no, protestantko, wiedziałaś, że to wszystko wymyślili Egipcjanie kilka tysięcy lat temu?), że aż żal patrzeć na tę religię :)