Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tanie i szybkie dania dla obiad dla zabieganych mam

Polecane posty

Gość gość
makaron spaghetti ugotować al dente, do sosu: puszka pomidorów bez skóry, 40dkg mięsa mielonego, 2-3 ząbki czosnku, cebula, sól, pieprz, oregano, bazylia sos: na patelni przysmażyć na maśle przeciśniety przez praskę czosnek dodać do tego cebule w drobną kosteczkę- usmażyć na złoto, potem dodać mięso mielone jak bedzie usmażone dodać na koniec pomidory, doprawić. Dusić tak około 15min. do odparowania wody. Danie gotowe jest w 30min.

Gość gość
A czego to niby jest synonim masakra ale tepa dzida, jak już to do słownika języka polskiego ale tam nie ma takiego wyrazu

Gość gość
pojedyncze piersi kurczaka - tyle ile osób. kostka sera feta garść suszonych śliwek pół garści orzechów włoskich 2-3 łyżki smietany ser feta rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, dodać posiekane orzechy i posiekane śliwki, wymieszać. Nie doprawiać farszu! W piersiach zrobić kieszonki i nadziać farszem. Na wierz położyć resztkę farszu jeśli został i wierzch posypać przyprawaą do kurczaka. Piec w 200st. ok. 30min. w zalezności od piekarnika. Ma być mięso zarumienione.

Gość gość
Najpopularniejsze inne określenia słowa kopiasta to: wypełniony, napełniony, zapełniony, załadowany, nabity, przepełniony, autobus nabity, łyżka czubata, zatłoczony, pełny, czubata, wspolczuje, ze nie umiesz wyszukac slowa, ktorego nie rozumiesz w necie.

Gość gość
kotlety z kaszy na pewno wypróbuję Macie inne pomysły na tanie żarcie, tylko prosiłabym o takie nie oparte na mące... Nie można kluchami i pierogami żyć, bo dvpa rośnie

Gość gość
temat o szybkich obiadach, a ty się pultasz o stylistyce wypowiedzi :O

Gość asdsas
Gość 12.41 Ja zamiast mąki daję semolinę lub np mąkę orkiszową. Ziemniaki umyte, nieobrane kroję na ćwiartki, mocno przyprawiam, daję czosnek, sok z limonki/cytryny, czerwoną cebulę, paprykę, piekę godzinę, potem zasypuję wszystko serem żółtym i jeszcze 20 minut trzymam w piekarniku, podaję z ketchupem, można serwować do mięsa, czy ryby, ja zawsze dużo piekę, potem mrożę i mam na kolejny obiad. Często robię kotlety z ziemniaków, ryżu i tuńczyka, ugotowane ziemniaki mocno ubijam, dodaję ugotowany ryż, równiez ubijam i dwie puszki tuńczyka, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą i przyprawy, smażę na gorącym tłuszczu do zarumienienia, podaję z sosem grzybowym. Są bardzo smaczne. Kotlety jajeczne- ugotowane na twardo jaja kroję w kostkę, doprawiam, dodaję szczypiorku, surowe jajo i bułkę tartą-nie kupuję jej, suszę ciemny chleb, potem mielę w blenderze.Kotlety również smażę na gorącym oleju, podaję z sosem śmietanowym lub koperkowym, chrzanowym, czy pomidorowym. Ciasto francuskie zapiekam z przeróżnym farszem, robię placki z cukinii, z kasz, jak wcześniej pisałam, niedrogo, w miarę zdrowo, szybko i smacznie oraz niepospolicie.

Gość gość
dałam ci wyżej 2 przepisy, makaron spaghetti zastąp ciemnym makaronem zbozowym i bedzie zdrowiej

Gość asdsas
A i jeszcze takie inne kotlety jeżyki z piersi, ja kupuję indycze, są niewiele droższe, ale mniej nafaszerowane hormonami. Kroję w pół cm kostki, dodaję jajko, przyprawy i mąkę , koperek opcjonalnie. Na gorący olej nakładamy łyżką kotlety i smażymy po obu stronach, tak ok 5 minut po każdej.

Gość gość
asdsas dziś bardzo węglowodanowe masz posiłki, do tego wszystko smazone w głebokim tłuszczu i jeszcze zawiesiste sosy, pewnie z torebki. Nie dla mnie.

Gość gość
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem -makaron tagliatelle -mascarpone (4zł) ale moze byc rownież śmietanka 30% wtedy mniejszy koszt -szpinak -1 cebula (gorsze) -2 ząbki czosnku -filet z kurczaka -sol pieprz Makaron ugotować. Na patelni zeszklić cebule z czosnkiem i dodać mieso pokrojone w kostkę. Jak sie podsmaży dodać szpinak i chwile odparować. Jak juz szpinak zmniejszy swoja objętość dodać Mascarpone albo śmietankę-posolić i popieprzyć. (Ja daje zawsze jesZvze troche bulionu a jak nie dysponuje to wode).

Gość asdsas
Do jeżyków daję jeszcze ser feta lub starty żółty.

Gość asdsas
Gość 13.00 Podałam przepisy na w miarę szybki i niedrogie dania, bo O TYM jest temat, co nie znaczy, że tylko samymi węglowodanami żyjemy, jadamy też sporo pieczonych ryb, owoców morza, w tym ośmiornice, a to wszystko serwuję z sałatką grecką. Nie używam sosów z torebki, można się domyślić, skoro piszę wzmianki o eliminowaniu chemii, po to mam semolinę, czy mąkę orkiszową, by samej robić sos, ale na pewno trudno ci to pojąć. Nawet w temacie, w którym ktoś chce doradzić i nie każdy musi skorzystać z podanych przepisów trafi się ktoś, kto musi zrobić przytyk.

Gość Malina sympatyczna
Moje pomysły na szybkie i NISKOKALORYCZNE dania(proporcje na 2 os): -brukselka z jajkiem (700g brukselki ugotować do miękkości, przełożyć na patelnię, dodać 2-3 jaja, usmażyć aż zetnie się białko, dodać sól i pieprz-gotowe:)) -ryż/kasza z warzywami (100g kaszy+mrożone warzywa na patelnię) -bigosik (na dwa dni:1,3kg kapusty kiszonej, grzyby suszone, 1 kiełbasa, 6 śliwek suszonych/Grzyby moczymy od rana lub zostawiamy wieczorem na noc, popołudniu zalewamy kapustę kiszoną i wszystkie składniki wodą, gotujemy 45 min, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawę do dań z kapusty i gotujemy 15 min-gotowe )

Gość Malina sympatyczna
zapomniałam dodać że do kapusty dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły

Gość gość
piers z kurczaka (mozna dodac grzyby ,ser lub co tam lubicie) zawijam w ciasto francuskie(gotowe) i do pekarnika .Pycha i podaje z salatka lub surowka

Gość gość
Nie umiem robic kopytek, nigdy mi nie wychodza, gdy zostanie mi ziemniakow, doprawiam koperkiem, pieprzem, wykladam na wafle, zwijam w rulon i kroje tak jak rolade i obsmazam na oleju, podaje z surowka, jajkiem sadzonym, moje dzieci uwielbiaja

Gość gość
asdsas dziś nie spoko, nie rozbiłam przytyku, żle mnie odebrałaś, a i ja źle cię zrozumiałam, za co przepraszam :)

Gość gość
Tu autorka, dziekuje za wasze przepisy juz sobie zapisalam w zeszycie.

Gość gość
13:25 Na jakie wafle wykladasz?

Gość gość
Jak nie mam czasu gotować to zamawiam sobie domowy obiad od www.lasuch.waw.pl. Obiady są tanie i smaczne, zawsze przyjeżdżają gorące i świeże. Zawsze ratują mi życie bo pracuje długo i nie mam czasu gotować

Gość gość
Do spamera nademna Jakby rzeczywiście te twoje obiady były takie super to byś nie musiał się tu reklamować Dobre rzeczy bronią się same

Gość gość
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojonego w talarki pora i smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy trochę śmietany/jogurtu/mleka skondensowanego. Pyszne z kasza gryczaną. Ugotowanego na parez brokuła miksujemy w blenderze, doprawiamy najlepiej czosnkiem i gałka muszkatołową, rozrzedzamy wodą z gotowania. Na koniec dodajmy trochę śmietany, można tez dać masło. Doskonały dodatek do kaszy. W wersji bardziej gęstej wychodzi puree, które można jeść jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków czy ryżu.

Wielkanoc nie długo ja dzisiaj będę testowała nowy przepis na żurek znaleziony w sieci :) Żurek z jajkiem i frankfurterkami Składniki: – 1/2 kg frankfurterek Zakładów Mięsnych H. Stokłosy – 20 dkg wędzonych żeberek – 4 jajka – 2 marchewki – 2 pietruszki – kawałek selera – 3-4 grzyby suszone – 1/2 litra zakwasu na żurek – 2-3 ząbki czosnku – łyżka mąki – natka pietruszki – olej – 2 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego Ciąg dalszy przepisu w linku http://www.prasa24h.pl/13337/przygotowujemy-sie-do-wielkanocy-przepis-na-zurek-z-jajkiem-i-frankfurterkami.html

Gość gość
Dla mnie bardzo dobre jest sushi, ostatnio korzystałam z restauracji www.sushiwesola.pl.

Gość gość
Najszybszy to jest makaron z sosem , to w domu zawsze każdy zje z apetytem . Często kupuje gotowy sos primo gusto bo ten nie ma żadnej chemii i smakuje jak domowy. Dzieci lubią też bardzo na słodko, więc wcinamy z owocami sezonowymi i śmietaną.

Gość gość
pierogi to akurat czasochlonne

Gość gość
Kupuję makaron dobrej jakości może być primo gusto i zawsze z pszenicy durum, gotuję al dente. Do tego dodaje przecier pomidorowy, zioła i posypuję parmezanem. Całej rodzince smakuje to zawsze.