Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Autyzm najwcześniejsze objawy

Polecane posty

Gość gość
Bylo to w okolicach 19-25 tygodnia

Gość gość
Możesz spać spokojnie. Te stężenia raczej nie powiny być przyczyna klopotow.

Gość gość
Dzieki, troche mnie uspokoilas. Nawet jesli uzywalam tego przy zamknietych drzwiach? Niby okno bylo uchylone ale panowaly wtedy upaly i byl maly ruch powietrza. Nie zmienialam plytek codziennie ( z lenistwa) i mam nadzieje, ze choc raz moje lenistwo mnie uratuje... ale nie moge uwierzyc, ze bylam taka glupia!!

Gość gość
Moim zdaniem nie masz się czego obawiać. Byłoby dużo gorzej, gdybyś tego używała na początku ciąży (chociaż w tym przypadku to i tak ryzyko jest minimalne). Od drugiego trymestr dużo trudniej jest "zaszkodzić" dziecku. To znaczy, że wszelkie szkodliwe czynniki mają największą siłę rażenia w pierwszym trymestrze. Nie zadręczaj się.

Gość gość
Ja miałam książkową ciążę,a mam syna z autyzmem. I owszem,po szczepienia mmr cofnął się w rozwoju(regres). Szczepienie miał w 15mż i zaraz,dosłownie w ciągu tygodnia odleciał.mam filmiki,które były dołączone do diagnozy(synapsis).wszyscy zgodnie stwierdzili,że wcześniej dziecko nie miało żadnych oznak autyzmu.był NT.później wszystko się posypało.przestał mówić,zaczął chodzić na palcach,nie zauwazal nas,leżał bawiąc się samochodem(obserwował ruch kółek).do końca jednak wskazywał palcem i nie układał nic w rzadki. Dzisiaj,ma 4lata.długa,ciężka droga za nami.wiele trudu i pracy za moim dzieckiem.Ale praktycznie wyciągnęłam go z tego bagna.jeszcze trochę i wiem,że będzie jeszcze lepiej,że będziemy mieli zdjeta diagnozę. Nie żałuję żadnej złotówki,która wydaliśmy na badania,leczenie,specjalistów.wiem,że było warto i ze moje dziecko zostanie tym kim tylko zechce.

Gość gość
Ehh kolejny przypadek autyzmu po mmr... tak naprawde nie wiadomo juz co myslec, czy te szczepionki szkodza czy nie. Za duzo "zbiegow okolicznosci".

Gość gość
Pisałam wczoraj wieczorem o swoim dziecku, że takie dziwne, też podejrzewałam autyzm. Oprócz chodzenia na palcach i nie wskazywania palcem, mały jest dość wrzaskliwy i choć kontaktowy, to odpowiada w swoim języku i ciągle powtarza jedno i to samo zdanie albo mówi coś od rzeczy, zupełnie nieadekwatne do sytuacji. Od urodzenia miał do mnie jakąś niechęć, nie chciał piersi, nie lubił być przeze mnie noszony. Nie naśladował, kładł się na ziemi i kręcił kółkami aut, wpatrywał się w wirującą pralkę, podchodził bardzo blisko telewizora, nie reagował na polecenia. Do dziś nie lubi, jak mu się czyta, nie znosi zabiegów na sobie (czesanie, mycie zębów, obcinanie paznokci, mycie głowy). Nie cierpi czapek, kasków itp. Nie zgłasza potrzeb fizjologicznych, a z drugiej strony bardzo brzydzi się jakimkolwiek brudem, często wpada w histerię, nie zawsze wiadomo, z jakiego powodu. U lekarza nie pozwala się zbadać. Wiele z tych objawów, które wymieniłam wcześniej, minęło, mowa wolno, bo wolno, ale rozwija się. Stwierdziła, że nie będę na razie latać po specjalistach ( a byłam już i u neurologa, neurologopedy, laryngologa). Nikt o autyzmie nie wspomniał, jedynie o zaburzeniach integracji sensorycznej. Nic z tym nie robię, daję sobie i małemu jeszcze czas. Jest i tak dużo lepiej niż było jeszcze pół roku temu. Syn chodzi do żłobka, całkiem dobrze sobie tam radzi. Szczepiłam na wszystkie choroby, w tym MMR, bo nie uważam, by niosło to zagrożenie dla dziecka, jeśli chodzi o autyzm.

Gość gość
w końcu jakaś rozsądna mama, brawo!:)

Gość gość
Chyba nie da się wymienić najwcześniejszych objawów autyzmu, czasami i po trzech latach nie wiadomo czy to jest właśnie autyzm czy jakaś inna choroba. Zamiast się zamartwiać dziewczyno powinnaś się cieszyć, że jesteś w ciąży, niedługo będziesz miała małego dzidziusia i w ogóle cieszyć się życiem.

Gość gość
Oj autyzm to trzeba wczesnie wykryc. Nas skierowal na badania lekarz rodzinny i dzieki tmeu wykrylismy u synka wczesne stadium. Teraz wszyscy chodzimy na terapie do http://terapia-adhd.waw.pl/ i zaczyna przynosic efekty.

Gość renia_pik6
Fakt w takich sytuacjach liczy się czas. Im szybciej zostanie zdiagnozowana choroba tym lepiej. Tutaj https://psychomedic.pl/diagnoza-autyzmu-zespolu-aspergera/ mają bardzo dobrych specjalistów w tej dziedzinie. Jeśli tylko zauważymy u naszego dziecka jakieś niepokojące objawy, od razu trzeba interweniować i umówić się z psychologiem.