Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moje dziecko je za mało?

Polecane posty

Gość gość

Ma 16 miesiecy, wasy 10kg, waga urodzeniowa 3200. Wydaje mi sie, ze za malo wazy. Oto przykladowy jadlospis: 6.00 mleko 8. 00 kanapka z wedlina/serem zoltym +caly pomidor, ogorek kiszony lub inne warzywo (czasami poprzestaje na mleku) 11.00 mieso lub ryba z duza iloscia warzyw/zupa miesno-warzywna z kasza (potrafi zjesc naprawde duzo) 14.00 jajecznica ze szpinakiem/nalesnik z owocami/placek ziemniaczany/ nasza zupa 17.00 kaszka ekologiczna bez cukru z owocami Czasem ok 19 zjada jeszcze kanapke lub domowa kielbase z keczupem 20. Mleko

Gość gość
Ja dziękuję,to ja nawet tyle nie jem..

Gość gość
moja 2 latka wazy 11 kg i powiem Ci,ze je sporo jak na swoj wiek ale Twoje dziecko je stanowczo za duzo! O ile jeszcze do 17 jest ok,tak juz 2 kolacje o 19 i 20 to przesada.

Gość gość
dziecko w tym wieku powinno jesc 5 posilkow i miec spore odstepy miedzy nimi. po co pasiesz to dziecko jak swiniaka?

Gość gość
No tak jak pisalam, to sniadanie o 8 nie zawsze zjada, a kolacja o 19jedt wyjatkowo. Zazwyczaj kaszka i dopiero mleko. A jak chce to je, nie wazy za duzo, wydaje mi sie, ze wrecz przeciwnie. Moze dlatego, ze bardzo *****iwa jest

Gość gość
Moja ma 21 miesiecy i waży 11 kg.Je mało. Mm 150 ml Zupka pomidorowa Troche ziemniaków Kawałek jabłka Kanapka z masłem Troche marchewki z groszkiem Kromka chleba z masłem(ściąga wędlinę,ser) Mm 150 ml. Chrupki kukurydziane Danio

Gość gość
Mój ma 2,5 roku i wazy 11,5 kg. Jak miał 2 lata to ważył 10,5.

Gość gość
Poszecie, ze za duzo. Ale ja jej nigdy nie wmuszam, chce to je. Nie widze na razie powodu, zeby jej ograniczac, bo jest szczupla i bardzo aktywna

Gość gość
Jak swiniaka? Wypraszam sobie. Corka nie je prawie w ogole cukru, tluszcze w 90% roslinne. Staram sie zdrowo ja odzywiac. Piszecie, ze za duzo, ale przeczytajcie po jednej propozycji do kazdej godziny, a nie wszystkie i wtefy odpowiedzcie

Gość gość
My Cie doskonale rozumiemy,ze nie wmuszasz. Piszemy tylko,ze takie porcje dla tak malego dziecka sa za duze. Rozpychasz mu zoladek. O ile teraz nie ma zadnych problemow,tak w przyszlosci moze byc otyle. Z calym szacunkiem to pisze,bo wiem,ze przeciez glodzic dziecka nie bedziesz niemniej jednak powinnas nasze sugestie wziac pod uwage.

Gość gość
noooo caly pomidor i kanapka to niby malo? moj 5 latek tyle nie zje

Gość gość
autorko a mozesz napisac jaki wzrost ma dziecko

Gość gość
Ok, dziekuje. Moze jeszcze gwoli scislosci napisze, ze jej kanapka to polowa kromki, jajecznica z jednego jajka, miesa lub ryby je okolo 20-30 gram, kaszki ok 180ml, mleka sporo, bo 250ml.

Gość gość
Wzrostu daeno nie mierzylismy, ubranka 80-86, raczej 86. Pomidory uwielbia, zjada jedneho calego, malego :-)

Gość gość
Jak na takie dziecko je dużo. Mój niespełna 3 latek jak dobrze pójdzie to zje połowe z tego co Twoje dziecko.

Gość gość
No i teraz opisalas to bardziej szczegolowo. W takim wypadku uwazam,ze Twoje dziecko je idealnie. Z pewnoscia nie za malo i nie za duzo. Przepraszam jesli poczulas sie urazona,ale po opisie tytulowym mialam odczucie,ze dziecko je za duzo.

Gość gość
Twoje dziecko jest na 50 centylu. Waga jak najbardziej w normie. W tym wieku dziecku nie da się wmuszać jedzenia. Samo sobie normuje ilości. Nie licząc oczywiście przypadku, kiedy mama biega za dzieckiem i wmusza, karmienie przed tv itd. Dziecko może mieć różne okresy. Raz apetyt jest większy raz mniejszy. 5 posiłków to optymalna ilość, żeby układ pokarmowy mógł przetrawić i zarazem odpocząć. Czasami jednak dziecko potrzebuje większej ilości posiłków, związane jest to m.in. z *****iwością dzieci. Możesz spróbować na śniadanie podawać np. kaszę jaglaną. Jest bardzo pożywna. Jedne dzieci w tym wieku piją jeszcze mm inne już odmawiają. I te które piją często zjadają więcej posiłków. Nie martwiłabym się. Skupiłabym się raczej na zdrowym odżywianiu. Jak masz wątpliwości zapytaj pediatry.

Gość gość
Ok, dziekuje Wam bardzo :-)

Gość gośćhyuu
oblicz zapotrzebowanie kaloryczne dla wieku i wagi dziecka (podstawowe parametry życiowe plus zapotrzebowanie ogólne) i wyjdzie ci ile powinno dziecko jeść. można zjeść kg warzyw a to będzie mniej kalorii niż 1 torebka ryżu więc obliczanie ilości jest bez sensu.