Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Masakryczny przyrost wagi po zmianie leku, opuchlizna, co robić?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Choruję na niedoczynność tarczycy. Przez dłuższy czas brałam pewien lek ale miał on dość dotkliwe skutki uboczne, lekarz zmienił mi go na inny. Niestety przy tym jest jeszcze gorzej - od kilku dni biorę ten lek i moje ciało błyskawicznie opuchło. W ciągu kilku dni przybyło mi kilka kilogramów, czuję się opuchnięta i nalana, strasznie spuchła mi twarz i kostki - nie mogę założyć kozaków które nosiłam jeszcze 1,5 tyg temu! Moja dieta się nie zmieniła, a jem bardzo mało i zdrowo ze względu na możliwość tycia i podwyższonego cholesterolu w tej chorobie. Co mam robić, czy przestać brać ten lek i czekać na wizytę lekarską czy brać żeby nie przerywać kuracji mimo takich dolegliwości? Kolejna wizyta u lekarza dopiero za 2 tyg, nie uda mi się pewnie znaleźć wcześniejszego wolnego terminu.

Gość gość
To idz do innego lekarza, w koncu zdrowie jest najwaznejsze. A internet ci nie doradzi, to tak jakbys podeszla do przypadkowej osoby na ulicy i zapytala co masz robic

Gość kjcf
A jakiż to lek, w leczeniu niedoczynności tarczycy, powoduje aż takie straszne skutki uboczne ?

Gość gość
O ile wiem po syntetycznych hormonach się chudnie a nie tyje.

Gość gość
wlasnie, w niedoczynnosci daja euthyrox i sie chudnie

Gość gość
Nie spotkałam jeszcze "tarczycówki" z niedoczynnością która by chudła...

Gość gość
Organizm nie odróżnia syntetycznego hormonu od tego naturalnego, wytwarzanego przez tarczycę. Miliony ludzi ma całym świecie przyjmują letroxy i inne pochodne heparyny i nie puchną i nie tyją.

Gość gość
Tyjesz bo pewnie masz źle dobraną dawkę hormonu, zbyt małą.Albo organizm się jeszcze nie nasycił tym hormonem. A i trzeba zrezygnować z glutenu i laktozy.

Gość gość
Tu autorka. To skąd się ta opuchlizna bierze? Czy mogę mieć uczulenie na coś w tym lekarstwie, czy tam jest coś oprócz hormonów? Nic się w moim życiu nie zmieniło poza tym lekiem, dlatego w tym widzę przyczynę.

Gość gość
jaki to lek?

Gość gość
W eurthyroxie jest laktoza, może ona Cię uczula. W letroxie jej nie ma. Ogólnie w hashimoto należy ją wykluczyć z jadłospisu.

Gość gość
To przecież woda. Trzymaj dietę i nie panikuj. Możesz jakieś ziółka moczopędne pić. Ja drugi miesiąc biorę nowy lek i to samo miesiąc temu przeżywałam. Teraz organizm jakoś przywykł. Kozakami się nie przejmuj.Ciepło jest.