Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 16 lat i mam depresje..?

Polecane posty

Gość gość

Hej, piszę tutaj, bo naprawdę nie wiem co mam już ze sobą robić. Jestem dopiero w 1 liceum, a moje życie wydaje się nie mieć sensu. Zostawiły mnie 3 jedyne "koleżanki" po tym jak poszły do nowych szkół. Miałam również chłopaka, który był moim przyjacielem od zawsze, od podstawówki. Rozstaliśmy się przez moje głupie zachowanie, byłam zbyt natarczywa, momentami zachowywałam się jak ... psychopatka. To całe moje zachowanie wobec niego wynikało z dziwnej sytuacji w domu. W szkole tak samo nie mam znajomych, niby od czasu do czasu z kimś porozmawiam, ale mam wrażenie, że inni traktują mnie z góry i nie mają ochoty na jakiekolwiek kontakty ze mną. Powiedzcie mi proszę co mam robić? Nie mam nawet z kim porozmawiać, bo na pewno nie z rodzicami... :) Proszę nie oceniajcie mnie z góry jako głupią nastolatkę, ponieważ dla mnie jest to naprawdę trudna sytuacja, ciągle płacze i siedzę zamknięta w domu.

Gość gość
Myślę że powinnaś udać się do psychologa. Z Twojej wypowiedzi wyraźnie wynika że sama czujesz że własne zachowanie nie jest w porządku, to bardzo dojrzałe spojrzenie na siebie bo świadczy o tym że zastanwiasz się na sobą. Nie unikasz problemu tylko próbujesz się z nim zmierzyć, to wcale nie jest takie częste, nawet u osób dorosłych. Z pomocą psychologa będzie Ci dużo łatwiej, bo naprowadzi Cię i pomoże zrozumieć błędy. Odwiedź psychologa w szkole i poproś by wskazał Ci gdzie możesz uzyskać pomoc. Możesz też spytać w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej. Pytaj o pomoc bezpłatną jeśli nie masz możliwości finansowych.

Gość gość
Nie masz depresji, tylko dojrzewasz. Takie uczucia jakie przeżywasz naprawdę są częste w tym wieku. Minie to :) Spróbuj sama siebie polubić, to zobaczysz jak to zadziała na Twoje otoczenie. Otwórz się na ludzi ale nie narzucaj. Nikt nie lubi towarzystwa pesymistów, więc zacznij się częściej uśmiechać. Na pewno w twojej klasie jest więcej osób które czują się samotne, zrób pierwszy krok, zagadaj na przerwie. Nawet jak nie od razu to przyniesie efekt, to z czasem zobaczysz różnicę. Nieraz jest tak, że ludzie naprawdę zmieniają się dopiero na studiach. Z nieśmiałych , zamkniętych w sobie nastolatków zamieniają się w wesołych, towarzyskich , odważnych ludzi. Głowa do góry

Gość gość
Chodzi o to, że zawsze byłam wesoła dużo się uśmiechałam, miałam dużo znajomych i nagle wszystko się zmieniło.

Gość gość
Depresja to poważna choroba, to co opisujesz ma z nią niewiele wspólnego.

Gość gość
Wstydziłam się o tym napisać na początku, ale okaleczałam się i często mam myśli samobójcze.

Gość gość
Nie bagatalizujcie tego co pisze to mogą być objawy depresji, ona przybiera rozne formy. Mysl3 ze powinnas udac się do psychologa, popytaj w szkole na pewno jest jakas poradnia.

Gość gość
Najlepszym pomysłem na początek jest odwiedzić psychologa. Nie wahaj się, tylko zrób to. Od czegoś trzeba zacząć.

Gość gość
Poszukaj w necie pod hasłem Poradnia Psychologiczno- Pedagogiczna w Twoim mieście. Idź tam i umów się na rozmowę z psychologiem, to nic nie kosztuje :)

Gość gość
Taaak glupio sie usmiechaj i otwieraj jape, do tych, ktorzy maja cie w doopie "Z czasem zobaczysz roznice" Beda ja mieli za nachalna jak ciagle bedzie sie pierwsza odzywala Super zlote rady kafeteria rzadzi No jak juz teraz nie masz znajomych to juz nie bedziesz miala w tej szkole, musisz zmienic

Gość gość
Dokładnie :D

Gość gość
Najlepszym lekarstwem na depresję jest dobre rooochanko.

Gość gość
przyczyną depresji może być brak pewnych substancji które potrzebuję mózg . Substancje te są w kawie zbożowej w wyrobach piernikowych i ziołach chmielu.

Gość gość
jak ktos ma kupe kasy to moze się pofatygować do laboratorium ALAB, z tego co wiem to u nich można zmierzyć poziomy serotoniny, dopaminy itp.

Gość gość
Powinnaś się zgłosić do psychologa, najlepiej w poradni psychologiczno-pedagogicznej, np. http://poradnia.sapientia.pl/. Depresja u nastolatków jest bardzo przykrą rzeczą, więc jeśli to jest to, to czeka cię leczenie.

Gość gość
Z checia zostalbym twoim nowym chlopakiem jesli nie przeszkadza Tobie moj wiek 25 lat i brak doswiadczenia w zwiazkach i seksie.

Gość gość
każdy człowiek nierzadko bywa sam i trzeba polubić siebie aby było nam dobrze ze sobą w takich chwilach. poza tym polecam dużo spacerów i dobrą lekturę, a jak to nie pomoże to wizytę u psychologa.

Gość gość
kontakt z dobrą sztuką pomaga ...