Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyniki TSH interpretacja

Polecane posty

Gość gość

Wynik TSH 3,324 czy normach 0,55-4,00 co oznacza?

Gość gość
Jesteś kobietą? mężczyzną? Ile masz lat? Ja mam 34 lata i od kilku lat leczę się na hashimoto. Miałam tsh prawie 3 zanim zaczęłam się leczyć. Teraz mam tsh poniżej 1. Poza tym sam wynik tsh jest niemiarodajny. I jeśli jesteś młodą kobietą to jest za wysoki. Trzeba dorobiś jeszcze tf3 i ft4, anty TPO, anty TG i usg tarczycy.

Gość gość
Mam 25 lat i jestem Kobietą. A mialam zrobic badanie tarczycy, bo niedawno poronilam ciaze w 6t. I teraz bede sie starala kolejny raz

Gość gość
Oj oj oj!!!! Natychmiast do endokrynologa! Ale już najlepiej z pakietem badań o których ci napisałam. Tarczyca jest bardzo ważna w ciąży i zdecydowanie wymaga leczenia, bo nieleczona jak najbardziej może spowodować poronienie!!! Nie staraj się dopóki tsh nie spadnie poniżej 1,5.. Leczenie polega na braniu hormonu tarczycy na czczo przynajmniej pół godziny przed śniadaniem, nawet poranną kawusią :) Pewnie dostaniesz euthyrox/letrox lub novothyral (jak ja) :) Nie taki diabeł straszny, naprawdę. Ale zrób porządek ze swoim zdrowiem, żeby sytuacja się nie powtórzyła. Ja też mam poronienia za sobą, ale oprócz tarczycy mam inne problemy niestety :(

Gość gość
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Właściwie na chwilę obecną jeszcze muszę poczekać z kolejnymi staraniami, bo do konca 3 cyklu po poronieniu, ale jeśli radzisz zrobic kolejne badania bo jest nie tak, to zrobię na pewno wszystkie potrzebne, a powiedz czy te badania mozna zrobic na nfz? Jesli nie, oczywiście zaplace za wszystkie. Moja mama tez ma jakies problemy z tarczyca i podejrzewalam wlasnie ze moge miec i ja, no i moja Pani Ginekolog wlasnie mowila ze byc moze cos z tarczyca i to bylo przyczyna poronienia.

Gość gość
Możesz spróbować iść do rodzinnego - możesz wtedy dostać Ft3 i Ft4 na NFZ Zrób też z jednego pobrania do tego nowe TSH. Anty TPO i usg tarczycy raczej prywtanie. 3 tarczycowa to koszt około: 53 zł. Ja płacę 34 - znalazłam bardzo tanie laboratorium w szpitalu. Poszukaj. Anty TP0 to około 35 zł USG - no 50 zł..

Gość ago91
Wlasciwie moja Pani Doktor Ginekolog jest tez endokrynologiem wiec ona pewnie mi powie jakie badania dalej. Dziekuje za rady !

Gość zaaniepokojona33
Hej, jestem w 5tyg ciąży. Już od kilku lat biorę leki na niedoczynność. Teraz tsh mi skończyło do 2,9 czyli za dużo, ale bardziej martwię się podwyższonym FT4. Mam 1,88 a granicą górna to 1,7. Nigdzie nie znalazłam opisu takiego wyniku... zawsze jest odwrotnie wysokie tsh i za niskie FT4. A ja mam i to i to za wysokie. Mam brać jeszcze mocniejsze leki. Wiem że to obniży tsh, ale co z FT4... Ktoś coś wie?

Gość gość
Ja kiedyś tez tak miałam. I pani doktor endokrynolog powiedziała ze tak może być, ale ja nie byłam w ciąży. Na Twoim miejscu bym biegła do endokrynologa, nawet na 5 minut by zinterpretował wynik i dopasował leki.

Gość gość
Tez mam hashimoto i leczę się od 8 miesięcy. Tsh zawsze było w normie, teraz pomimo brania różnych dawek letroxu tsh podniosło się do 6..