Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem chrzestną i na komunie dam tylko biblię, bombonierkę i kwiaty.

Polecane posty

Gość gość autorka tematu
Dlaczego jak mantrę powtarzacie, że nie wiem czy dziecko ma Biblię? jedna tak wymyśliła i mielicie to w kółko, a ja się zastanawiam na jakiej podstawie? Ja nigdzie nie napisałam, że nie wiem czy mała ma Biblię. Otóż dziecko biblii nie ma! Mieszkamy od siebie 300m i dość często się widzimy. Po raz drugi napiszę, że nie mogę wybrać nic tańszego z listy, bo do mnie i chrzestnego lista dotarła jako do ostatnich kiedy jakimś dziwnym trafem został tyko zestaw rolki + kamera oraz zestaw dron + smartfon, bo wiadomo, że wcześniejsi goście wpisali się na coś innego nie rozumiecie, że dowolność wyboru mieli tylko ci którzy pierwsi dostali listę? Lista poszła najpierw do dalszych gości, następnie do dziadków, a na końcu do chrzestnych i każdy się wpisywał pod danym prezentem więc logiczne, że nikt nie wziął tych zestawów. Powtarzam to chodzi tylko o bezczelne narzucanie i o to, że z dnia komunii zrobi się dzień wymarzonych podarków i zachcianek, które mają spełnić goście. Jeżeli to dla was niepojęte to ja nic na to nie poradzę. W każdym razie za radą jednej z dyskutantek znalazłam fajną Biblię dla dzieci, w szkatułce i z grawerem, będzie to piękna pamiątka, a na urodziny w lipcu i na dzień dziecka dostanie ode mnie jak co roku jakąś zabawkę nawet z tej krainy lodu, nie mam z tym problemu ale mam dość już tych komunijnych jarmarków i nie wezmę udziału w tym zakupowym szaleństwie.

Gość gość
4-letni Emil umrze, jeśli rodzice do dnia 31 marca nie zbiorą depozytu na operację serca w USA. Ta data jest linią śmierci ich syna. Zebrali już tak dużo, jednak wciąż brakuje ok 600 tys. Zostało 9 dni. Proszę, pomóż ratować tego dzielnego chłopca, który już ta wiele w życiu przeszedł. Czas pędzi nieubłaganie :( www.siepomaga.pl/emil

Gość gość
Co wy opowiadacie? jaką przykrością będzie piękna, kolorowa dziecięca biblia z obrazkami? PORĄBANE JESTEŚCIE DO RESZTY Jeszcze kilkadziesiąt lat temu dzieci szły do komunii w czasie zwykłej mszy, w ubraniach po starszym rodzeństwie, po mszy poczęstunek dla dzieci w postaci pączek i kawa zbożowa w salce katechetycznej, a potem do domu przebrać się i pędem krowy pasać. Ja nie mówię żeby do tego wracać i że to było takie super, bo tak nie uważam ale niech wasze dzieci docenią, że dziś robi im się piękne przyjęcia, kupuje piękne stroje, obdarowuje słodyczami, podarkami, pamiątkami, a wam wiecznie mało i mało, biblia owszem ale jakaś lala musi być do tego, bo jak nie to krzywda i przykrość no oszalałyście z tej pazerności. Przecież taka biblia w pamiątkowym pudełku z grawerem to bardzo odpowiedni prezent na pewno lepszy niż plastikowy szajs,który mała może dostać na milion innych okazji i krzywda się małej księżniczce nie stanie wręcz przeciwnie. Jeżeli tego nie widzicie to jesteście zepsute do szpiku kości.

Gość gość
gość autorka tematu dziś Dlaczego jak mantrę powtarzacie, że nie wiem czy dziecko ma Biblię? jedna tak wymyśliła i mielicie to w kółko, a ja się zastanawiam na jakiej podstawie? Ja nigdzie nie napisałam, że nie wiem czy mała ma Biblię. X I pytałaś rodziców, czy oni jej nie kupują z tej okazji? Albo czy w kościele nie będą dawane w ramach pamiątki? Pewnie nie, ale tego już nie dodasz, bo po co. Ważne, żeby było "na twoim"

Gość gość
Autorko a ja ciebie popieram w 100%. Nie wiem po co chrzcicie dzieci, posyłacie do komunii skoro liczą się prezenty w nie przezycie duchowe tych chwil? Ale to są właśnie polki katolki...

Gość gość
Po raz drugi napiszę, że nie mogę wybrać nic tańszego z listy, bo do mnie i chrzestnego lista dotarła jako do ostatnich kiedy jakimś dziwnym trafem został tyko zestaw rolki + kamera oraz zestaw dron + smartfon, bo wiadomo, że wcześniejsi goście wpisali się na coś innego nie rozumiecie, że dowolność wyboru mieli tylko ci którzy pierwsi dostali listę? X A kolczyki to taki prezent, że można tylko jedną parę kupić zapewne?

Gość gość
polki katolki haha śluby biorą, bo biała suknia i welun w kościele, chrzczą dzieci żeby ludzie nie gadali i babcia się nie czepiała, do komunii posyłają dzieci żeby te zabawki dostały heja hopla :D

Gość gość
To po co ta lista z wpisywaniem sie byla skoro pazery z kafe wymyslily ze kazdy moze te same rzeczy kilka razy kupic? Idzcie na temat o chrzcie sie wpisywac obludne hipokrytki. Pozdrawia ateista :P Ps. Autorko - masz 100% racji

Gość gość
smutny ten wątek dla osób uważających się za katolików- biblia to zły prezent na komunie chrzestna robi na złosc, nie dajac pieniedzy komunia tylko ze wzgledu na tradycje jakie to wszystko smutne.... na prawde? wy (osoby tu komentujące, które takie wnioski tu wysnuły)uważacie sie za osoby wierzace? straszne czasy.....

Gość gość autorka tematu
ale sobie dopowiadacie oczywiście ciąg dalszy scenariusza, teraz to nawet jesteście zabawne już :) Rodzicom nie w głowie jest biblia i na pewno jej nie kupią, a u nas w kościele nie ma zwyczaju wręczania jej dzieciom. Pierwsze słyszę o takim czymś. a koczyków nie można było kupić drugich, bo jeden gość to był jeden prezent każdy się wpisywał w rubryce obok danego prezentu, no czy ja mówię po chińsku? i każdy się wpisywał zresztą mówiłam już, że nie chodzi o pieniądze! Nie widzicie, że jest dysproporcja między srebrnymi kolczykami, a zestawem dron + smartfon? Przecież wiadomo, ze wcześniejsi goście wzięli rzeczy tańsze dlatego do nas tą listę szwagierka dostarczyła jako do ostatnich żeby chrzestnym narzucić niejako najwypaśniejszy prezent. Ciekawe jakby wam ktoś tak zrobił? Widzę, że jak stoicie z boku, oceniacie i krytykujecie to wszystkie jesteście mądre i takie wyluzowane.

Gość gość
Właśnie po to była lista żeby nie było trzech par kolczyków wy tępe idiotki! bo po co by się goście wpisywali? chyba logiczne że lista była po to żeby się żaden prezent nie powtórzył a każdy jeden z listy został kupiony. Prezentów było tyle ilu zapewne było gości i rodzice celowo dali większy wybór dalszym gościom trochę mniejszy dziadkom a najmniejszy chrzestnym wręczając im listę jako ostatnim. Dalej jest dla was wszystko ok cebulary?

Gość gość
Po prostu ich najwyrazniej nie stac na zabawki dla dzieci stad oburzenie. Przerazily sie, ze ich chrzestne moga wpadc na taki pomysl :P Gdzies bylo pisane, ze z pieniazkow dla dziecka rodzicom imprezka ma sie zwrocic :D wiec jak to tak dac malo albo wcale

Gość gość
Ja jak miałam komunie a było to 15lat temu to marzyłam ze dostane rower wtedy każdy dostawał rower, roweru nie dostałam rodzice też nigdy mi roweru nie kupili choć prosiłam, do dziś jak mi się to przypomni to myślę o tym z niesmakiem :(

Gość gość
Autorko, tutaj siedzą chyba same idiotki, co nie umieją czytać ze zrozumieniem. Chciałabym zobaczyć minę tej paniusi co tą liste wymysliła, jak zobaczy że nici z zestawiku z dronem :D

Gość gość
o właśnie autorko Biblia Biblią wszystko fajnie, a czy o zwrocie za "talerzyk" pomyślałaś? :D :D

Gość gość
Ja bym jeszcze proponowała zamówić na mszę wieczystą za tą małą, bo ta rodzina to chyba za religijna nie jest. Jest to msza zbiorowa, którą odprawia zgromadzenie zakonne za wybraną osobę już do końca życia. Przysyłają taki dyplom z potwierdzeniem i kto zamówił i dla kogo. I możesz jej wręczyć z biblią. Od razu powiem, że można dać dobrowolną ofiarę i w większości to idzie na misje itp. Ja bym chciała taki prezent dostać, no ale to ja :D

Gość gość
gość dziś no i co z tego, że ty masz niesmak? gdzie jest napisane, że musi być rower na komunię? słusznie ktoś napisał, że kiedyś dzieci dostawały po pączku w salce katechetycznej i szły paść krowy, a dzisiaj przyjęcia, piękne stroje, cały dzień da dziecka, podarunki, słodycze i jeszcze źle i trauma, bo roweru dziecko nie dostało. Powywracało wam się w d.pach!

Gość gość
"roweru nie dostałam rodzice też nigdy mi roweru nie kupili choć prosiłam, do dziś jak mi się to przypomni to myślę o tym z niesmakiem" Ale to problem gosci komunijnych czy Twoich starych? Opcje jest kilka a) jesteś kiepsko wtchowana i nie rozumiesz co to bieda b) miałaś chujowtch rodzicow, ktorzy,mimo posiadania kasy mieli gdzies Twoje marzenia

Gość gość
9:21, - jesli prezent w postaci Biblii sie zdubleuje to bedzie to katastrofa- ze po co dwie Biblie, ze dziecko nie zajrzy, itd., ale ze DZIEWIECIOLETNIA dziewczynka MA zapewne juz z tysiac lalek barbie to Wam do tych ptasich mozdzkow nie przyszlo??? Nie rozumiecie- Biblia dla dzieci to nie CALE Pismo Swiete Starego i Nowego Testamentu, tylko WYBRANE przypowiesci, odpowiednie dla dzieci w wieku komunijnym, z rysunkami. Ja p.......e, jakie wy tepe jestescie. Klocic sie o Biblie na komunie... Mnie rowniez pomysl z lista sie nie podoba, bo ktos mogl miec swoj wlasny, oryginalny pomysl na prezent, a tu z gory narzuca sie, co kto ma kupic... Samo bycie chrzestnym/chrzestna nie sprawi, ze ma sie gore pieniedzy. DO NIEKTORYCH nie dociera, ze chrzestni rowniez moga miec problemy finansowe, albo po prostu nie powodzi im sie najlepiej i samo piastowanie tego ''stanowiska'' nie sprawi, ze sie nagle zaczna sypac kasa, bo tego oczekuje rodzina... Chrzestna nie rowna sie bogaczka. A wy stawiacie znak rownosci miedzy tymi pojeciami.

Gość Helcia83
Akurat rower jest prezentem klasycznym wręcz :-). I chrzestni dają go chyba od... pokoleń? Dlatego mimo wszystko na Twoim miejscu złożyłabym się np. z chrzestnym i wręczyła dziewczynce fajny rower. W Media Expert są takie za 500 zł, a porządne i ładne. Plus rower to nie jakaś elektroniczna pierdoła, a rzecz naprawdę przydatna. I odrywająca od ipadów i ipodów...

Gość gość
a ja sie dziwie, ze dziewczyna 9 lat chce "zabawki" z motywami z krainy lodu??? To bardziej pasuje dla 5 latki. I lalka Barbie??? Albo jakas zacofana, albo faktycznie mamuska jakas naiwedzona, ze dziecku wczesniej takich zabawek nie kupila i chce nadrobic, ale szczerze watpie, ze dziecko by sie ucieszylo z takich prezentow. Aha, i moja corka tez w tym roku idzie do komunii, wiec troche znam dzieci w tym wieku...

Gość gość
A ja bym wolala listę (oczywiście w granicach rozsądku). Zawsze jak chcę komuś dać prezent to pytam tą osobę co by chciała, podając jednocześnie sumę jaką mogę wydać. Nie chciałabym dać komuś czegoś, co mu się nie spodoba. Co do "oryginalnych pomysłów na prezent" prezent ma się podobać obdarowanemu a nie mnie. Mnie też się zdarzało otrzymywać oryginalne prezenty, które tylko zbierały kurz bądź zalegały w szufladzie do następnych porządków w szafach, gdy się wyrzucało. Oczywiście za prezent zawsze dziękuję bo doceniam pamięć.

Gość gość
od takich prezentów są urodziny i bardziej rodzice niż chrzestni i naprawdę dziecku du/py nie urwie jak na komunię dostanie biblię dla dzieci w pięknym pudełku z grawerem.

Gość gość
Autorko,dla świętego spokoju kup jedną z tych rzeczy z listy. Nie zbiedniejesz,a dziecko sie ucieszy! Biblia nie sprawi dziecku radości a ty bedziesz obgadywana w rodzinie.Skoro rodzice zrobili liste wraz z dzieckiem-to dostosuj sie do tego.

Gość gość
"Autorko,dla świętego spokoju kup jedną z tych rzeczy z listy. Nie zbiedniejesz,a dziecko sie ucieszy! Biblia nie sprawi dziecku radości a ty bedziesz obgadywana w rodzinie.Skoro rodzice zrobili liste wraz z dzieckiem-to dostosuj sie do tego." X Napisala bezmyslna kwoka ktora nie przeczytala chociaz kilku wypowiedzi autorki.

Gość gość
Biblia w katolickim domu? a feee!!! tylko kurz będzie zbierać. Dawaj tałzena i w*********j do roboty na osiemnastkę zbierać. ALE JUŻ!

Gość gość
Ja na komunie dostałam rower od dziadków,rodzina,która przyszła dawała pamiątke komunii św w postaci takiej książeczki,kwiatki,biblię.chrzestna dorzuciła 50 zł do złotego medalika. Teraz to te dzieci głupieją.

Gość gość
dziś przybij pionę :P

Gość gość
tak wygląda duchowość katolików o której tu trąbią te wszystkie mamusie chrzczące dzieci z dumą i poszanowaniem ich wspaniałej wiary cebulandia wiecznie żywa

Gość gość
Ale po co się z autorką kłócicie. Przecież to ona się wygłupi przed całą rodziną. Dziecko nic nie straci, tylko ona. Przylgnie do niej, że jest chciwa i ona będzie ośmieszona. Zasady zasadami, ale traci ten, kto nie umie się dopasować do okoliczności, ludzi itd. Ten kto na siłę chce coś udowodnić, zazwyczaj sam na tym źle wychodzi. Swoją drogą żal mi tej chrześnicy. Nie z powodu prezentu, ale z powodu takiej chrzestnej, bo widać, że jest dla niej niemal obcą osobą. U mnie w rodzinie chrzestni to osoby, które w razie W mają wychować dziecko, zastąpić rodziców. Tak było i jest. Żyjemy bardzo blisko. Ta dziewczynka nie będzie miała na co liczyć. Chyba ma dom dziecka.