Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego wysoka waga urodzeniowa dziecka napawa was dumą?

Polecane posty

Gość gość
Duma z powodu urodzenia dużego dziecka? 1 słyszę. Ja w ciąży trzymałam dietę, żeby nie przytyć za dużo. Oczywiście nie odchudzałam się, ale jadłam dużo warzyw owoców, a w ogóle nie jadłam słodyczy, fast foodów, smażonych mięs. Moje dziecko mimo to urodziło się z wagą 4.500 i co miałam zrobić? Pochlastać się? Sobie nic do zarzucenia nie mam, bo jadłami dalej jem zdrowo. Jedyne co to jestem wdzięczna lekarzom, że wcześniej ze względu na dużą wagę dziecka zadecydowano o cc.

Gość gość
Moja bratowa urodziła córkę w 42tc z waga uwaga...4,790g i długa na 61cm Cukrzycy ciążowej nie miała ale trzymała diete bo miała początki anemii i wypijala dziennie sok z buraków i jabłek i ogolnie duzo warzyw itd. Przytyła i duzo i mało bo jakies 15kg Z duma opowiadała ponieważ URODZIŁA NATURALNIE i kp-uwazam ze jest sie czym chwalić. Mała jest zdrowa, silna i swietnie sie rozwija co jest najważniejsze. Chyba kobiety zazdroszczą ze ktos miał większe dziecko

Gość gość
Tak, ja zazdroszczę, moje urodziło się bardzo małe i do dziś zastanawiam się co zrobiłam nie tak.

Gość gość
moje sie urodzilo male i grube bo mialo 50cm i 4kg mnie to bawilo bo w ciazy przytylam 8kg i tu taka klucha sie urodzila ;) uwazam ze jesli sie czuja dumne to maja do tego prawo, kazdy z nas ma prawo do poczucia dumy z jakiegos powodu ;)

Gość gość
Ja znam przypadek gdzie rozwiązano ciążę wcześniej ze względu na to że dziecko było bardzo duże. Gdy chlopczyk sie urodził miał poważny problem bo dusiło go własne ciało. Przygniatało go. Ale dziecko urodzone o czasie z wagą 4kg jest fajne;) Mniejszy stres przy noszeniu chociaż tak samo delikatne jak to co ma 2,5kg.

Gość gość
Mój starszy syn urodził się z waga 4030 i miał 58 cm, w czasie ciąży miała nietolerancje glukozy, która mój gin trochę zbagatelizowal. Młodszy syn urodził się z waga 3720, w tej ciąży byłam pod opieką diabetologa, bo mój cukier szalał, na każdej wizycie lekarka tozwazala podanie insuliny. Aktualnie starszy syn ma 5,5 roku, 126 cm wzrostu i 21 kg wagi, a młodszy dwulatek 89 cm i 14 kg, więc obaj są w normie, nie są otyli, super się rozwijają.

Gość gość
Ja to się znowu cieszyłam, że moje dziecko urodziło się takie malutkie (3040g).

Gość gość
To jest to samo co duma z tego że dziecko zaczęło chodzić jak miało 10 miesięcy.

Gość gość
21:42 - co ma piernik do wiatraka? Dla mnie takie osoby są chore,ważne żeby było zdrowe a nie wazylo ponad 4 kilo, na co matki i tak nie mają wpływu...

Gość gość
Coś jest w tym, że jak dziecko urodzi się większe to jest silniejsze, szybciej zaczyna się ruszać. Moja córka urodziła się z wagą 4.500 i zaczęła chodzić w wieku 8 miesięcy. Ale poród takiego dużego dziecka przepłaciliśmy porażeniem splotu barkowego :( (nie chcieli mi zrobić cesarki)

Gość gość
Mój syn urodził się w 40 tyg. ważył 3170 i miał 49 cm. Był maly ale bardzo szybko nadrabial. Ruchowo rozwijał się książkowo. Teraz ma 3,5 roku i jest jednym w wyższych chłopcow w grupie. Ma 104 cm i waży 17 kg.

Gość gość
Ja wspolczuje matkom które musiały dodać sn tak duże dzieci. I wcale nie byłabym dumna gdybym urodziła takiego kloca.

Gość gość
Mój urodził się z wagą 2500 i wcale nie nadrobił, cały czas jest na tym samym kanale centylowym (ma 2 lata).

Gość gość
gość dziś Ja wspolczuje matkom które musiały dodać sn tak duże dzieci. I wcale nie byłabym dumna gdybym urodziła takiego kloca. XXX rodzilam takiego =kloca= jak dziecko nazwalas tylko 20min bez znieczulenia, nie bolalo i nie mialam problemu ale bylam nacinana i szczerze porod jak porod :)

Gość gość
Ja się nie zachwycam dziećmi ze względu na ich wysoka wagę tylko współczuję matkom które musiały rodzic naturalnie takie klocki.

Gość gość
koleżanka nie dawno urodziła chłopca 4.300 normalnie szok!!;)

Gość gość
O ludzie rodzic naturalnie ponad 4kg-owe dziecko horror,biedne te kobiety. Moja corka wazyla 3040 i rozwija sie dobrze ,zaczela chodzic w 8m, zaczela mowic wczesnie w 5 lat biegle wladala dwoma jezykami ,teraz ma 8 lat i jest bardzo madra(jedna z lepszych w szkole).Syn urodzil sie 3600 i tez rozwija sie ksiazkowo.

Gość gość
15:10 - moje jak by tyle wazylo też bym tak o nim mówiła. Więc nie bulwersuj się bo kruszyna nie był ;) Mnie czeka poród w maju dziecka ale mam nadzieję że nie będę musiała wypchnąć z siebie 4 kilo... Zresztą od kiedy takie duże dzieci rodzi się naturalnie? To powinno kwalifikować się na CC.

Gość gość
Niby przeciętna waga dziecka po rodzeniu to 3500, a w moim otoczeniu same ponad 4-kilogramowe noworodki. Skąd się to bierze? Przypadek? Czy też zauważyłyście taką tendencję?

Gość gość
No i oczywiście same cesarki.

Gość gość
To ja od dziecka 1740g w 33 tygodniu. Musiałaby mega szybko zacząć nagle rosnąć żeby dobić do 4 kilo więc nie mów że jeszcze nic nie wiadomo i że USG może się mylić bo wątpię by dwóch różnych lekarzy się mylilo ;) więc nie wiem od czego to zależy że teraz rodzą się takie duże dzieci bo ja mimo że jem sporo i w miarę zdrowo to mam kruszyna która w niecałe 6 tygodni przytyła 850gram. A ci którzy twierdzą że im cięższe dziecko tym zdrowsze i szybciej będzie się rozwijać wspolczuje. Każde dziecko ma swoje tempo i rozwój dziecka to nie wyścigi ale na kafe trzeba pokazać jaką to się jest ah i eh.

Gość gość
Ludzie, nie bagatelizujcie cukrzycy ciążowej. Nieleczona lub niezdiagnozowana w porę może być przyczyną dużej wagi dziecka i jeszcze paru innych rzeczy. Moja koleżanka miała cukrzycę, dietą się zbytnio nie przejmowała, dziecko 4200.

Gość gość
Moje sie ueodzily 3150 i 3200 i byly i sa sprawnefizycznie. Syn waga urodzeniowa 3150 poszedl w wieku 9 i pol mmiesiace. Corka w wieku 11 mcy. W ciazy przutylam12 i 14 kg.

Gość gość
Ja urodzilam dziecko 3kg. Jak dla mnie ideał, i pewnie gdyby miał 2 lub 4kg przy urodzeniu też bym tak uważała. Dodam tylko że u mnie w mieście dzieci z waga ur ponad 4kg przez cały pierwszy rok życia sa pod kontrolą poradni diabetologicznej jeżeli dobrze to napisałam ;) syn koleżanki właśnie waga 4.3kg był pod nadzorem, a nawet nadal jest gdyż ma problemy metaboliczne. Czy to zależne od wagi, nie wiem. Najważniejsze by dziecko urodziło sie dotlenione i ogólnie zdrowe. Cała reszta jest mniej ważna.

Gość gość ktoś
A ja uważam, że duże dziecko jest powodem do dumy. Urodziłam pierwsze dziecko-syna z wagą 4200g, a sama jestem drobna i niewysoka. Żadnej cukrzycy nie miałam, przytyłam 12 kg (3 dni po porodzie zostało tylko +2kg głównie wody), a w ciąży zajadałam się warzywami i owocami oraz zdrowymi rzeczami (witaminy i kwas odstawiłam w 2 miesiący ze względu na nudności). Więc ja uważam, że taka waga syna do dowód na to, że zdrowe jedzenie się opłaca i zamiast tyć matka, to nabiera ciała dziecko.

Gość gość
Ja sie cieszylam ze moje mialo 4200 bo na swieta bylismy w domu. Niestety dziewczyny co ze mna leżały i mialy dzieci 2700 i 2900 musialy zostać dluzej. Wiadomo dzieci lecą z wagi na poczatku. Moje wypisali a one zostały dłużej z powodu wagi.

Gość gość
Mój synek jeszcze w brzuchu jest niewielki bo w 34 tc ważył 1870g, nie przejmuję się wagą bo wiem, że jeszcze urośnie jak będzie miał 3 kg to wystarczy. Jest długi według pomiaru lekarza. Co do wagi to u mojej siostry pomylili się o kilogram, u bratowej o pół. Ważne żeby dziecko było zdrowe i przybierał w łonie mamy, a mój przybiera 300-400 g na dwa tygodnie. Problem jest jak waga stanie w miejscu. Martwię się bardziej tym czy urodzę bez problemu bo mama problem z szyjką macicy. Chcę tylko by był już z nami cały i zdrowy, a czy to będą 3 czy 4 kilogramy szczęścia to już mało ważne. Kocham go całą sobą i będę dumna, jak już będzie, bo jest mój, no i oczywiście męża. Kochajmy swoje maluchy i dbajmy o nie nie ważne ile ważą przy urodzeniu. Ważne by były zdrowe i szczęśliwe.

Gość gość
Że mną leżała dziewczyna która urodziła SN dziecko z wagą 4,400 kg lekarz pogratulował ze urodziła takie dziecko naturalnie dla mnie to trochę głupota ze strony lekarzy.Dziewczyna każdemu się chwalił jakie duże ze naturalnie aż lu nagle wszedł lekarz i mówi W dzieciak miał wylew.. ? Później był płacz i lzy

Gość gość
gość dziś 15:10 - moje jak by tyle wazylo też bym tak o nim mówiła. Więc nie bulwersuj się bo kruszyna nie był oczko.gif Mnie czeka poród w maju dziecka ale mam nadzieję że nie będę musiała wypchnąć z siebie 4 kilo... Zresztą od kiedy takie duże dzieci rodzi się naturalnie? To powinno kwalifikować się na CC. XXX Nie wiem, ja nie rodzilam w pl i urodzilam syna naturalnie.Jedne kobiety maja gorsze porody inne lepsze, wiec i przy 3kg mozesz sie nameczyc ;) ja mialam szczescie bo porod byl szybki i moze to smiesznie zabrzmi ale nie czulam bolu lecz takie uczucie jak przy zatwardzeniu :p Kazdej z was zycze szybkiego i bezbolesnego porodu.

Gość gość
Ja urodziłam syna 2880 w 38 tyg. i wyszliśmy normalnie do domu po 2 dobach. Oczywiście zewsząd p********ie "jaki on malutki!", które doprowadzało mnie do szału. Najbardziej przeżywała kumpela, która tydzień przede mna urodziła siłami natury córkę 4500 gr. Tyle, że ja nie musiałam mieć nawet nacicnanego krocza i miałam jeden symboliczny szew. A ona? Przypuszczam, że teraz tekst "jaki on malutki" kieruje w stronę penisa swojego męża podczas seksu, bo jak jej wkłada w tą rozklapiochę, to nic nie czuje :classic_cool: