Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość twerka

Podrażnienie oczu. Nużyca?

Polecane posty

Gość twerka

Ludzie, mieliście kiedyś do czynienia z nużeńcem? Bo wydaje mi sie ze go mam :( Od prau tygodniu mam zaczerwienione powieki. Swedzi mnie wszystko w tej okolicy, piecze i nie wiadomo co jeszcze. Rano mam jakby posklejane oczy i ciezko mi je w ogole otworzyc. Nie wiem juz jak mam normalnie funkcjonowac a lekarka nie wie o co chodzi, bo o nużeńcu nigdy nie słyszała :(

Gość tara90
jak to lekarka nie słyszała o nużeńcu? a może on w takim razie nie istnieje a Ty masz hipohondrie :D

Gość frenia88
juz nie przesadzajmy, bo problem staje sie coraz bardziej popularny ale nie kazdy polski lekarz go jeszcze ogarnia. Pogadaj z tą swoją lekarką o skierowaniu na badanie laboratoryjne. Bada sie wtedy rzesy i wychodzi czy masz nużeńce czy nie

Gość twerka
No jak mam wymusić badanie jak ona mi wmawia, że jestem niepoważna i wymyślam sobie choroby? :/

Gość frenia88
Wez ja poslij do internetu. Artykulow tam nie brakuje

Moja siostra miała nużeńcowe zapalenie brzegów powiek i to zdiagnozowane właśnie poprzez to badanie pod mikroskopem, więc nużeńce istnieją i wcale nie są sympatycznymi robaczkami.

Gość twerka
Ehhhhh, to nie jest takie łatwe. Co Twoja siostra na to brała? Są tylko antybiotymi czy można ratować się lekami bez recepty?

Gość frenia88
chyba jest cos bez recepty. Poszukaj w necie

Podpytałam. Siostra akurat używałam takiego płynu i żelu Demoxoft. Żel na noc na zamknięte powieki tuż przed snem, a płyn rano do oczyszczania oczu. Przeszło jej całkowicie po jakichś 2-3 tygodniach ale ulga była natychmiastowa

Gość twerka
Ale to jest na recepte czy bez?

Gość twerka
No ok, będę działać...

Gość frenia88
daj znac czy pomoglo

Gość gienialna
wiecie jakie jest info o tych nużeńcach w necie? Że to roztocza które się nie wypróżniają przez całe życie, a jak umierają całe te ich odchody rozgryzgują się na naszej twarzy. Przyjemnie co? :P

Gość frenia88
ta, mega przyjemnie...

Gość genuaa
A ja slyszalam, ze ogolnie sporo osob ma te nuzence a nawet o tym nie wie. Tym sie generalnie latwo zarazic wiec trzeba uwazac i na siebie i na innych

Gość twerka
No czytam właśnie o tym, staram się uważać :/

Nużeńcem zakazić się można drogą kontaktową np. przez stosowanie wspólnych przyborów toaletowych, pościeli, ręczników czy kosmetyków ( pudrów, tuszy do rzęs) oraz przez kurz (w którym mogą znajdować się jaja).