Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co siądzicie o imieniu Auma?

Polecane posty

Gość gość
No chyba nie masz racji moja droga. Moja ciotka ma trzy córki. Woła je następująco Paulinko Zuziu i Jagódko. A nie Paulinka Zuzia Jagodka. W takiej formie mówi się o kimś a nie bezpośrednio do tej osoby. Ja mam syna i zwracając się do niego bezpośrednio mówię Wojtku. Mówiąc o nim komuś innemu mówię Wojtek. Dla mnie to naturalne. Ojciec do mamy mówi Grazynko, Graziu. Ona do niego Darku, Dareczku. A nie np. Grażynka podaj mi coś tam...no nie wiem. Wszystko zależy od wychowania chyba

Gość gość
To twoja ciotka musi być z lat 40-stych chyba, lub coś koło tego, podobnie jak twoi rodzice... Nikt z młodych rodziców nie woła tak dzieci. Jesteś 1 na 50 może.

Gość gość
Tu się puknij w łeb :o Z lat 40 i ma trzy nastoletnie córki z czego jedna tylko pelnoletnia. Ona sama w rym roku 40 lat konczyc bedzie. A moi rodzice są młodzi. Mama ma 50 tata 52 lata.

Gość gość
Ja też nie słyszałam, żeby ktoś wołał: Kubo, chodź na obiad! :o Chyba by chłopak spalił cegłę przed kolegami.

Gość gość
No to nawet jak są z 60-tych to i tak nie ma wpływu na fakt, że wołają je w sposób przestarzały. Aktualnie rozpłodowe pokolenie, czyli 70-90 nie używa takich pretensjonalnych form, no bo po co, chyba że w jakichś pieszczotliwych zwrotach, typu Misiu, Laleczko, ale nie jak wołają dziecko imieniem.

Gość gość
A jak jedną z drugą byscie się zwróciły do dziecka nie używając imienia ? Czyli np. "Synku podaj mi wodę" jak powiesz Syn podaj mi wodę " ? "Córka podaj mi wodę" czy może coreczko? Weźcie się zastanówcie i zacznijcie odmieniac końcówki a nie jak analfabetki... :O

Gość gość
Rzeczowniki się odmienia, ale też nie wszystkie. Np. młodzi często mówią "ojciec, podaj ...", "mamuśka, podaj ...", "dzieciak/młody, podaj ..." co wcale nie jest wypowiadane w pogardliwym kontekście, tylko w swobodnej atmosferze. Gdzieś ty się chowała, że cię to tak bulwersuje?

Gość gość
tez nie slyszalam nigdy, zeby ktos wolal 'magdo obiad' 'michale do domu' laska se jaja robi :o

Gość gość
Ja pitole nie Magdo a Madziu. Nie Michale a Michalku. Nie Oskarze a Oskarku. Czujecie różnice czy dalej nie kumacie ? :O

Gość gość
Nie Madzia Obiad tylko Madziu obiad. Czy wyraziłam się jasno dla was już ?

Gość gość
Madziu? Michałku? :o Na szczęście nie każda jest taka rozciumkana jak ty. I tak dokładnie - słyszałam zarówno "Madzia, chodź do domu", jak i "Michałek podejdź tu". Są to formy jak najbardziej spotykane, częste i stosowane! Wy tak na serio do siebie ciumkacie całą rodziną? - "Stasieńku, kanapeczkę?" - "Tak najsłodsza Teresko, ale tylko z dżemikiem i masełkiem." - "Dobrze najmilszy. A Natusia też zje?" - "Tak, ale tylko bułeczkę z serkiem i miodkiem. Nie chlebka." :o Rzyg.

Gość gość
Zdrobnień niektórych imion w ogóle się nie przekształca w wołaczu, np. najczęściej woła się Kubuś, a nie Kubusiu. Nikt nie woła "Kubusiu, chodź na kolację", tylko raczej "Kubuś, chodź na kolację".