Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Któraś z Was zrzekała się spadku

Polecane posty

Gość gość

W imieniu swojego małoletniego dziecka? Masakra mam juz dosyć...

Gość gość
Zrzeklam się domu po rodzicach, siostra mnie spłaca w ratach 100 tyś. sama mam dom wiec wolę kasę.

Gość gość
Ja sie zrzekłem za siebie i swoją córkę,masz jakies pytania?

Gość gość
Zrzekłam *

Gość gość
Przeciez to nic skomplikowanego.Jedna sprawa w sadzie i potem spotkanie u notariusza

Gość gość
A co jak sąd chce dowodów długów a ja nie mam jak tego udowodnić? Nie mam nic na papierze, wszystkie dowody ze słyszenia.

Gość gość
rozumiem,ze masz na mysli odrzucenie spadku? jezeli tak jako przedstawiciel ustawowy skladasz wniosek do sadu o zezwolenie na dzialanie powyzej kwoty zarzadu. Jak masz juz zgode sadu spadek mozesz odrzucic. Nalezy pamietac,ze trzeba szybko dzialac. co do zrzeczenia to spadku mozna sie zrzec tylko i wylacznie za zycia spadkodawcy,po jego smierci mowiny juz o odrzuceniu spadku. Zrzeczenie dziedziczenia mozna spisac u notariusza.

Gość gość
Zrzekłam na rzecz siostry bez żadnych spłat. Siostra do końca zajmowała się rodzicami, należało jej się przejąć cały dobytek po rodzicach. I nie żałuję swojej decyzji.

Gość gość
komornik na wniosek sadu sporzadza spis inwentarza w takim przypadku. czyli wysyla pisma na roznych instytucji z zapytaniem czy zmarly byl klientem jak tak to do odp np bank dolacza zaswiadczenie o stanie konta, zadluzeniu. Niestety komornik nalicza oplate za swoja prace.

Gość gość
Mój mąż zrzeka się spadku po swojej babci za naszego 3 letniego syna. Niestety- babcia zmarła w czerwcu ur. rozprawa była w listopadzie, wniosek o wydaje orzeczenia sądu złożony był w grudniu a list doszedł w lutym. Minęło już pół roku na odrzucenie spadku. Notariusz musiał odmówić sporządzenia aktu. Teraz złożyliśmy wniosek do innego sądu.

Gość gość
jezeli minal juz ten ustawowy termin na odrzucenie spadku to nie jestem pewna czy mozna bedzie mozna cos zrobic.pytanie zasadnicze- czy sa inni spadkobiercy, sad wydal postanowienie o nabyciu spadku?maz ma juz zgode sadu na dzialania powyzej kwoty zarzadu?jezeli nie udalo wam sie w terminie odrzucic spadku przez np dlugi okres oczekiwanie na rozprawe/uprawomocnienie postanowienia zezwalajacego na dzialania powyzej kwoty zarzadu to mozna probowac,najlepiej byloby skonsultowac sprawe z prawnikiem.

Gość gość
Autorko nie wiem czy Ci się przyda ta informacja ale jak nie Tobie to może komuś innemu- ja przyjęłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza- mój ojciec zmarł jak byłam malutka, po śmierci dziadków został ich dom i działka. Do spadku dostępowała też siostra ojca. Wiedziałam, że dziadek miał jakiś kredyt ale nie wiedziałam ile i gdzie. Tak więc poszłam do notariusza wszystko super a potem dostałam pismo od komornika, że będzie spis i wycena wszystkiego na mój koszt oczywiście... z 5000 tys to kosztowało- i uwaga! to jest normalne następstwo przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, notariusz mnie o tym nie poinformował...

Gość gość
Zrobiliśmy to co powiedział notariusz. Złożyliśmy wniosek do innego sądu o uchylenie nas od skutków nie odrzucenia spadku w czasie z winy poprzedniego sądu.

Gość gość
A ile trawa zrobienie tego inwentarza?

Gość gość
to zalezy od komornika. generalnie komornik ma stawke godzinowa za spis inwentarza.

Gość gość
Po pierwsze mówicie o odrzuceniu spadku, zrzeczenie to coś innego. Składając wniosek do sądu trzeba zaznaczyć do kiedy trzeba złożyć oświadczenie w imieniu dziecka, żeby nie minęło pół roku. Nam termin wyznaczyli w miarę szybko. spytajcie w sądzie prowadzącym sprawę spadkową czy można złożyć wniosek do konkretnych instytucji - np. BIK/banków z zapytaniem o długi - jeśli to sąd wysyła zapytania NA WNIOSEK strony to do sądu te informacje wpływają. Chore w naszym prawie jest to, że NAJPIERW trzeba przyjąć spadek, żeby MÓC SIĘ DOWIEDZIEĆ czegokolwiek o długach. Chyba, ze sąd sam się pochyli nad tematem.

Gość gość
W takim przypadku dobrze się polecić specjalisty. W końcu sporo osób doradzi co innego, bo takie sprawy są indywidualne. Myślałaś o poradzie online? Polecam Ci taką w kancelarii Meritum. Dostałam dokładną instrukcję, jak postąpić w takim przypadku, w dobrej cenie. I już nie miałam żadnych wątpliwości :)

Gość gość
Ja odrzucilam spadek po ciotce. Teraz odrzucam w imieniu mojego dziecka. I wiecie co? To biuro podawcze w sądzie to jakaś kpina... Złożyłam wniosek, dokumenty i babka mówi, że wszystko ok i mam czekać na pismo ok 2 tyg. Przyszło po 4 że mam w ciągu tygodnia dodać ksera aktów itd. Kuzwa dlaczego ta baba nie powiedziała mi, że potrzebne są jeszcze po kilka razy ksera dokumentów? Pytałam ją sto razy czy na pewno to wszystko, zapewniała mnie... A teraz Nie wiem bo cuyba nie zmieszczę się w czasie:-( nienawidzę sądów.

Gość gość
Ja się zrzekałam przed http://notariusz-pedracki.pl/. Powiem szczerze, że nie jest to za bardzo przyjemne doświadczenie mimo wszystko.

Gość gość
A czy jak moja żyjąca matka ma dużo długów, to lepiej teraz zrzec się spadku?

Gość gość
myślę,że takie sprawy to w głównej mierze zależą od indywidualnej sytuacji... ile tych długów jest, jakie to sumy. Można zrzec się spadku całkowicie lub przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza, ale takie kwestie regulują już kancelarie notarialne typu http://www.szczecin-kancelaria-notarialna.pl/ - to naprawdę dobra pomoc.

Gość gość
Ja w takiej sprawie radziłam się w kancelarii Waldemara Jeziorskiego i Barbary Jeziorskiej w Zgierzu. Oczywiście dostałam bardzo fachową poradę.