Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nataliie

Karma dla kotka

Polecane posty

Gość nataliie

Szlag mnie trafia, kiedy widze te reklamy whiskasa. Jak pisałam wcześniej kilka razy, mój kociak po karmieniu tym syfem połamał sobie łapki i w dalszym ciagu nie moze normalnie chodzić. Nie rozumiem, jak mozna byc tak tępym zeby nie widzieć postów ludzi, którzy piszą dlaczego to jest zle!!! Nie rozumiem rownież, jak mozna miec sumienie pozwalające na rozreklamowywanie tego goowna - kolejni naiwni sie nabiorą, a najbardziej na tym ucierpią niewinne zwierzęta :( dlaczego nikt nie zgłasza tego spamu i nie usuwa tych tematów?! Treść jest moze i zgodna z regulaminem, ale co z tego skoro jest odwróceniem rzeczywistości działającym na czyjaś szkodę?!

Gość gość
jakby reklamowali parówki za 7,99 /kg dla bachorów to by tematy usuwali,a biedne zwierzaki nikogo nie interesuja

Gość gość
Czasami mam ochotę napisac maila do moderacji, bo to jest żałosne :o

Gość gość
oo jest już kolejna reklama zaraz zaczną reklamować pedigree -kolejny syf tyle że dla psiaków

Pedigree nie trzeba reklamować  jest to karma pełnoporcjowa, z więc posiadająca odpowiednie proporcje składników odżywczych i energii, którą każdy zna. Karma ta smakuje psom i spełnia aktualne wymagania żywieniowe, np. FEDIAF. Codziennie dostaje ją około 75 milionów psów na całym świecie.

Gość gość
Moj kot po zjedzeniu puszki pedigree czy innej reklamowanej zawsze dostaje lysych plam na siersci,wysypki a czasem nawet krwawiace miejsca... nigdy wiecej

Gość gość
Przeprowadziłam śledztwo, skąd tyle spamu na forum. Otóż pewna firma produkująca bardzo słabej jakości karmę wymyśliła sobie akcję promocyjną pod szyldem edukacji. 1300 osób dostało paczkę karmy dla kota i tyleż dla psa. Ale nic za darmo - w zamian trzeba wszem i wobec wychwalać to badziewie, a następnie zdawać relację z tego gdzie i kiedy zamieściło się swoje wypociny na ten temat. Oto stosowne punkty regulaminu: "5. Ambasador po otrzymaniu paczki z Produktami w ramach Programu, zobowiązuje się do opublikowania opinii na temat Produktów z paczki, na Platformach Komunikacyjnych" "7. Ambasador raportuje Organizatorowi za pomocą Panelu Ambasadora wszystkie rozmowy internetowe i opinie o Produktach, którymi podzielił się na Platformach Komunikacyjnych." A gdyby czasami przyszło komuś do głowy zrezygnowanie z tego - musi odesłać paczuszkę z powrotem :) Tak więc firma pozyskała darmowych internetowych marketerów, którzy sprzedali się za paczkę karmy dla kota. I dla psa również. Gdzie można znaleźć spam? Też jest stosowny punkt regulaminu: "13. Preferowane Platformy Komunikacyjne: a) Fora internetowe: WWW,wizaż.pl; WWW.forum.gazeta.pl; WWW.kafeteria.pl/forum b) Portale społecznościowe: Facebook, Twitter, Youtube, Instagram c) Sklepy internetowe: KrakVet.pl, Fera.p lub zooplus.pl. No, i zagadka rozwiązana. Gdyby to jeszcze było coś porządnego, to i bez tej paczki przyłączyłabym się do pochwał. Ale pod przykrywką edukacji w zakresie właściwego żywienia zwierząt domowych reklamować taką marnotę - to już trzeba mieć tupet.

Gościu [2016.04.18 , Bardzo słusznie! Nie karm kota Pedigree, bo to karma dla psów! Koty mają inny metabolizm i inne potrzeby pokarmowe niż psy. Koty to bezwzględni mięsożercy, podczas gdy psy to wszystkożercy i warunkowi mięsożercy. Jedzenie dla psów nie ma odpowiedniej ilości białka dla potrzeb kota oraz nie jest suplementowane w taurynę, która jest niezbędna dla kotów w każdym okresie ich życia. Choć oczywiście podjadanie z miski psa kotu nie zaszkodzi, pod warunkiem, że będzie miał dostęp do właściwego dla siebie pożywienia. Pedigree jest karmą pełnoporcjową, odpowiednią dla psów, stąd długotrwałe podawanie jej kotu może spowodować pewne niedobory objawiające się m.in. problemami skórnymi. Objawy skórne, które opisujesz mogą być związane z alergią pokarmową, która dotyczy około 1% kotów. Warto się skonsultować z lekarzem weterynarii specjalizującym się w dermatologii by pomógł określić rzeczywistą przyczynę problemu i zalecić odpowiednie leczenie. Alergia pokarmowa to indywidualna reakcja na określony składnik pokarmu (najczęściej białko), która występuje po zjedzeniu tego składnika niezależnie czy jest to karma gotowa czy jedzenie domowe. Na podstawie aktualnej wiedzy medycznej obwinianie jakiejkolwiek karmy o wywoływanie alergii nie ma żadnych racjonalnych podstaw.

Gość mev79
Zdrowo ugotować coś dla kotka mięso, rybę tylko komu się chce. Warto pomyśleć wcześniej o jedzeniu dla kota zanim dostanie alergii pokarmowej. Jeśli ma alergię można karmić karmą też dla alergików http://hubuform.pl/pl/c/Karma-dla-Kotow/43 . Karma dla kota powinna zawierać ponad 90% mięsa, a nie jak w większości karm wypełniacze.

Dlatego ja już dawno się przerzuciłam na karmy IAMS. Szukałam czegoś z największą zawartością suszonego mięsa (a w niektórych karmach ta zawartość jest porażająca!) i te wypadły bardzo dobrze do tego moim kociakom smakują i mają normalną cenę. Bardzo współczuję Twojemu kociakowi, mój miał kiedyś zwichniętą nóżkę i też ucierpiał się, ale u nas to nie była wina karmy, spadł z drzewa jakoś niefortunnie.

Ja juz od dawna przestalam karmic mojego pupila whiskasem. Probowalyscie same przygotowywac posilki dla zwierzat?

Gość gość
ja przygotowuję sama - moja psina ma niestety wrażliwy żołądek - nie wszystko jest w stanie zjeść bo zaraz torsje i/lub odwodnienie - nietrudno o to przy takich upałach :( myślę,że dobry weterynarz pomoże ustalić dietę dla psa, ja od niedawna korzystam z pomocy http://medi-vet.com.pl/ w tym zakresie.

Gość FioletowaDama
A ja słyszałam, że koty nie powinny jeść suchej karmy. Chodzi o ich żołądek, ale niestety nie pamiętam szczegółów.. Ja akurat mam starszego psa i kupuję mu karmę zbilansowaną stosownie do jego potrzeb wynikających z wieku. Wydaje mi się, że i dla kota trzeba też dobierać karmę odpowiednią do wieku i trzeba czytać też skład karm. Tutaj macie sporo karm mokrych z różnych firm http://www.benkoda.pl/Karmy-mokre,c,386#t , nie wiem które są dobre, ale to już wy wybieracie. Ja tam kupuję specjalistyczną karmę dla psa.