Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto ostatnio budował dom, mam pytanie

Polecane posty

Gość gość

jakie były koszty dokumentacji? i jak długo się czeka?

Gość gość
jakieś 10 000zl geodeta, architekt, urząd gminy i starostwo. oczekiwanie na warunki zabudowy 8 tyg, na pozwolenie 6 tyg.

Gość gość
Ja jestem w trakcie budowy i u mnie cala dpkumentacja wyniosla ok 18000 zl, ale mam w tym koszty przepisania działki. Na warunki zabudowy czekaliśmy 3 mies.

Gość gość
Nas papierki kosztowały 6 tyś, projekt, mapka. W sumie od momentu pierwszej rozmowy z architektem do uzyskania pozwolenia minęło około 5 miesięcy. Samo czekanie na pozwolenie już po złożeniu wniosku to jakieś 4 tygodnie, załatwialismy wszystko jeszcze po starych przepisach,- rok temu na wiosnę

Gość gość
może ktoś jeszcze?

Gość gość
wypisy, mapki (nie od geodety, tylko ze starostwa) - jakieś 380 zł geodeta: wyznaczenie granic (bo sąsiad uważał, że "tam gdzie leży kamień, była kiedyś granica ;) ) , wytyczenie obiektów (dom plus oddzielny garaż), wytyczenie zjazdu z drogi gminnej, mapki do celów projektowych, mapki powykonawcze - łącznie ok. 5300 zł projekt domu (z pracowni architektonicznej plus nasze zmiany) - 3800 zł projekt garażu (indywidualny) - 1200 zł plus niezliczona liczba opłat za uzgadnianie przyłączy w dziale dokumentowania (niewielkie) - łącznie ok. 300 zł opłaty za przyłącza (energetyczne, wodociągowe) - ok. 3500 zł (dokumentacja z wykonaniem) projekt przyłącza gazowego (własny zbiornik) plus gaz wewnątrz domu - 1200 zł opinia strażaka do przyłącza gazowego - 150 zł opinia kominiarska - 200 zł czyli łącznie ok. 16 tys. (ceny są orientacyjne, bo nie chce mi się szukać rachunków, a dom już mamy od paru miesięcy odebrany :) )

Gość gość
ps. na nic długo nie czekaliśmy, zawsze parę dni, może na mapki trochę dłużej, ale to wynikało z zapracowania geodety i tym, że nam się nie spieszyło (mamy mieszkanie, więc nie musieliśmy się na gwałt przeprowadzać) Warunków zabudowy nie potrzebowaliśmy (tylko miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego - wydany prawie od ręki), na pozwolenie na budowę czekaliśmy może z 2 tygodnie, a odbiór mieliśmy po 3 dniach od złożenia dokumentów (miałam po prostu wszystkie przygotowane i skompletowane)

Gość gość
ps.2. to ile czekasz zależy od obłożenia danego urzędu, więc nie sposób tego przewidzieć. Jak masz wszystko dobrze przygotowane nie musisz nic donosić, czy uzupełniać, to raczej nie będziesz długo czekać, o ile nie jest to jakaś bardzo zapracowana gmina/starostwo.

Gość gość
Ja akurat jestem na etapie wyboru firmy geodezyjnej. Czy ktoś może korzystał z http://www.mtgeodezja.pl/ i mógłby się podzielić opinią jak przebiegała współpraca z nimi?

Gość gość
U nas sprawami geodezyjnymi zajmowała sie firma http://geo-graf.pl/. Wszystko w jak najlepszym porządku.