Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CÓRKA 5 LAT BARDZO SEPLENI CHOĆ UMIE MÓWIĆ DOBRZE

Polecane posty

Gość gość

mozecie coś poradzić? jak jej zwracam uwagę, to powie dobrze dany wyraz i dalej sepleni. Myślicie że konieczny jest logopeda?

Gość gość
Corka ma moze rodzenstwo mlodsze ? Czasami dzieci w ten sposob probuja zwrócić na siebie uwage. Zwlaszcza kiedy w gre wchodzi zazdrość o mlodsze rodzenstwo. Btw jestem logopedą:)

Gość gość
tak, ma brata 2 lata, 3 mc-e :) Nawet na to nie wpadłam :) Tylko że ona zawsze sepleniła...

Gość gość
Opcje sa 2 i może nawet się trochę się zbiegają. Głoski, które córka zaburza (obstawiam, że masz na mysli sz, ż, cz, dż ewentualnie jeszcze r) nie sa do końca utrwalone w mowie aczkolwiek córka je już zna(kiedy ja poprawisz potrafi wymówic je prawidłowo) (z :r spokojnie- ma jeszcze czas), z tym warto się wybrać do logopedy po ewentualne cwiczenia. Na zimne lepiej dmuchac. Lepiej zeby sie nie zastało, zwłaszcza ze potrafi i ma warunki do poprawnej mowy. Druga kwestia. Jak to z maluszkami bywa potrzebuja wiecej uwagi niż te starsze. Stad i córka troche 'dzidziuje' po to, zeby zdobyc wiecej uwagi rodzicow. Poprawianie niekoniecznie przyniesie efekt. Tłumaczyć, tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć. Można sprobować narzucić troche wiecej 'odpowiedzialnosci' za maluszka. Córka poczuje sie traktowana bardxiej dorosle i powaznie. Jest szansa, ze przestanie dazyc do wyrównania pozycji z maluchem. W koncu będzie troche 'nad'!:)