Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to jest zle sniadanie

Polecane posty

Gość gość

czy ja jem jak swinia bo juz wariuje oto moje dzisiejsze sniadanie i tak zreszta podobnie wyglada kazdego dnia dwa jajk na miekko dwie kromki chleba razowego , prawdziwego razowca takiego cieniuskiego pelnoziarnistego gorzkiego w smaku ( kanapki jedna z wedlina z kurczaka i pomidorem druga z serkiem i ogorkiem ) do tego swiezo wycisnelam sok z grejfruta to sniadanie musi mi starczyc do godz 17 , w miedzy czasie zjem moze banana albo jablko problem w tym ze ostatnio utylam 7 kg :( :(

Gość gość
Śniadanie ok ale masz zbyt długie przerwy między posiłkami!!! W ten sposób organizm dostaje sygnał, że nie wiadomo kiedy będzie następny posiłek i odkłada "na zapas" - stąd nadmiar kilogramów! Najlepiej jeść małe porcje mniej więcej co 3 godziny.

Gość gość
Jak na śniadanie to tego jest sporo. Ale u ciebie to musi starczyć na wiele godzin i chyba tu tkwi przyczyna twojego tycia. czy naprawdę nie masz możliwości zjedzenia jeszcze czegoś ok. południa?

Gość gość
Jak dla mnie porcja ogromna , poza tym między śniadaniem a 17 powinien być choć jeden normalny posiłek.

Gość gość
tu autorka , porcja moze i wydaje sie ogromna - dwa jajka dwie kromki chleba i to na dodatek chleba ciezkiego a nie napuszonej bialej bulki no ale ja pracuje fizycznie w ciaglym ruchu

Gość gość
Śniadanei jest OK, ale żeby podkrecić metabolizm i schudnać, powinnaś jest co 3 godziny. Generalnie powinno się jeśc 3 główne posiłki w ciagu dnia i 2-3 przekąski - czyli sniadanie, obiad i kolacja to te glówne. Jeżeli nei masz możliwości zjeśc czegoś w pracy na spokojnie - weź sobie obiadek z domu, jak nie masz gdzie podgrzać, nawet niech to bedzie sałatka. Przekąski - mogą to być te jabłka czy banany, jogurt naturalny czy chudy serek, albo jakies warzywka do pochrupania. Ostatni posiłek 3 godziny przed snem. nie można zjeść rano śniadania, a potem długo długo nic bo twój organizm dostaje w ten sposób sygnał, że ma gromadzic zapasy, co zresztą robi, i stąd dodatkowe kilogramy.

Gość gość
zartujesz chyba? tu na kafeterii nie dostaniesz madrych rad tu tylko ludzie wiedza jak przytyc i jak ktos sie nie toczy jak kolo wozowe to ma anoreksje poczytaj co kobiety wypisuja ze zra to pewnie z depresji bo ich faceci traktuja je jak d***** i sluzace ale poczytaj co jedza i sie zapytaj czy kafe to odpowiednie miejsce na dietetyczne tematy 333 www.youtube.com/watch?v=X9NY5T6P4A4

Gość gość
tez wlasnie tak zamierzam robic , staram sie ale nie zawsze wychodzi z tymi czestymi posilkami dzieki za rady ( szczerze to strasznie sie boje ze jak bede czesto jesc to utyje jak prosie)

Gość gość
Zrób test ciążowy.

Gość gość
lepiej napisz co jesz po 17 tej? po powrocie do domu.

Gość gość
Oj jem bardzo roznie , wczoraj mialam spaghetti carbonara a dzisiaj mam lososia z serem feta oliwkami i do tego kupie pelnoziarnisty makaron i doprawie bazylia albo poszukam przepisu na dobra kasze bo makaron mialam wczoraj . Czasami pieke piers z kurczaka kroje na kawalki zalewam mleczkiem kokosowym i dodaje przyprawe zielone lub czerwone curry i do tego papryka i ryz albo nudle Jem roznie , lubie makaronynie ukrywam ale nie przepadam za smazonymi , raczej pieke , gotuje. Do makaronow robie sosy na bazie pomidorow ale tez robie sosy smietanowe np smietana slodka biale wino suszone pomidory itp

Gość gość
no właśnie i tyjesz przez kolacje a ty sie śniadań uczepiłaś.

Gość gość
makarony z sosami to bomba energetyczna. Mała porcja carbonara to 400 kalorii a kij wie ile ty tego zjesz. mleczko kokosowe porcja 100 gram 230 kalorii a puszka ma cztery takie porcje!

Gość gość
Ogolnie mam w planach isc do dietetyka , niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz , ciezko mi ostatnio i jak sie budze to mam spuchnieta buzie , dzisiaj oczy to szparki mialam

Gość gość
Myslicie ze to co zjadam na kolacje powinnam zjesc na obiad np o godz 15 jak pracuje ?

Gość gość
Nieeee nie zjadam calej puszki mleka kokosowego to jest danie dla 4 osobowej rodziny

Gość gość
Dokładnie tak, to co jesz na kolację przenieś na wcześniejszy posiłek, koło 14-15. Zwracaj uwagę na kaloryczność posiłków ale też na wielkość porcji - zasada MŻ (mniej żreć) :D to podstawa każdej diety. No i ważna sprawa - aktywność fizyczna. Piszesz, że masz pracę fizyczną, ale czasem to nie wystarcza. Żeby spalić zbędny tłuszcz trzeba dobrać właściwe ćwiczenia. Dietetyk i trener i będzie ok :)

Gość gość
No własnie - mniej żreć oznacza mniejsze porcje, ale mogą te porcje być częstsze, wlasnie co 3 godziny. A często ktoś myśli, że jak bedzie jadł kromkę chleba, jabłko i jogurt dziennie, to schudnie. Błąd. Jemy małe porcje ale często żeby podkręcić metabolizm. dzięki temu po powrocie do domu nie rzucisz się na lodówkę jak wsciekła, ale na spokojnie przygotujesz jakiś zdrowy posiłek. Z makaronami nie szalej, a już sosy śmietanowe to bomba kaloryczna. Nie odżywiasz się dobrze, ale jest szansa to zmienić:)

Gość gość
niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz , ciezko mi ostatnio i jak sie budze to mam spuchnieta buzie , dzisiaj oczy to szparki mialam xxx Może masz jakiś problem z nerkami?

Gość gość
dlatego zamierzam jesc ta bombe kaloryczna na obiad jak pracuje a nie na kolacje i zmniejsze porcje o polowe a tak na marginesie jaka jest roznica miedzy tym co je 1000 kalorii dziennie w dawkach powiedzmy 200 i 800 a tym co je tyle samo w dawkach 5*200 i ten i ten zjada dziennie 1000

Gość gość
no ja bym wcisła tylko jajka albo tylko kanapki ale nie w tym rzecz!! jak będziesz jadła 2 razy tyle to kolejne 20 przybędzie nawet nie wiesz kiedy!! powinno się jesc co 3-4 godziny małe porcje. Twój organzim wszystko co zjadasz odkłada bo wie że więcej nie dostanie!

Gość gość
Nie powinnaś tyć skoro pracujesz fizycznie w ciągłym ruchu.Ja jem więcej niż ty i jestem szczupła,waże 52 kg.

Gość gość
dlatego zamierzam jesc ta bombe kaloryczna na obiad jak pracuje a nie na kolacje i zmniejsze porcje o polowe a tak na marginesie jaka jest roznica miedzy tym co je 1000 kalorii dziennie w dawkach powiedzmy 200 i 800 a tym co je tyle samo w dawkach 5*200 i ten i ten zjada dziennie 1000 x jest bardzo duża różnica, wiele osob nie rozumie, że nie je np. kolacji a nie może schudnąć, czy tak jak autorka je tylko śniadanie a później o 17 i dlaczego przytyła.. Klucz do sylwetki to regularne posiłki! jak zjadasz 5 posiłków po 200 kcal to oragnizm spala na bieżąćo bo wie że dostanie kolejną porcję i niczego nie odkłada. A jak zjesz 800 a później 200 to organizm te 800 odłoży bo wie że więcej nie dostanie i musi mieć w razie czego zapasy.. dziwie sie ze wiele ludzi nie zna takich podstaw.. i sprawdza się zasada że powinno się jest królewskie śniadanie, książęcy obiad i żebraczą kolację..

Gość gość
alez moj organizm dostaje tylko ze pozniej , nie po trzech godzinach tylko po np 10 , sniadanie duze ale ono ma mnie trzymac caly dzien , jak bym wiedziala ze za trzy godz sobie podjem to tez bym mogla dwa jajka zjesc . dlatego zadalam wyzej pytanie o kalorie bo nawet niech moje sniadanie ma 400 a moj obiad 600 i te dwie kawy ( nie slodze nic nie slodze nie przepadam za slodkim ) niech maja 200 to w dalszym ciagu to jest przykladowo tylko 1200 dziennie

Gość gość
a dzieki za odpowiedz !

Gość gość
to ci wytłumaczyłam dlaczgo tak się dzieje! 200*5 i 200+800 to w tym wypadku nie znaczy to samo.. idz do dietetyka to ci wytlumaczy jak mi nie wierzysz... no i właśnie twoj organizm dostanie po 10, ale może też po 14 on tego nie wie.. klucz to regularność.. ale też nie takie przeskoki w jedzenie

Gość gość
jak najbardziej ci wierze a do dietetyka mam zamiar isc , do lata musze do swoich 49 kg wrocic bo nie zamieram garderoby letniej calej wymieniac

Gość gość
jeszcze dodam co do twojej pracy fizycznej to praca fizyczna a rcu i ćwiczenia to też nie jest to samo niestety... w pracy wykonujesz z pewnością ciągle te same ruchy do których organizm jest przyzwyczajony i na niego nie działają.. jakbyć ćwiczyla np miesiac ten sam zestaw cwiczen to na paczatku by dzialal ale po ok miesiacu tez bys musiała cos zmienic bo też wiekszych efektów bys nie zobaczyła

Gość gość
Jeszcze bardzo duzo weglowodanow. Zjedz jedna kanapke z miseczka pomidorow. Brakuje w twojej diecie warzyw.