Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Serio same sobie radzicie bez pomocy babć

Polecane posty

Gość gość
jakbym chciała to mogłam mieć pomoc mamy mojej lub męża w wychowaniu dziecka. ale to moje jedyne dziecko i chciałam mu poświęcić maksimum swojego czasu więc do 3rz byłam na wychowawczym. potem poszedł do przedszkola. chorował nie częściej jak tydzień w miesiacu-wtedy na zmianę z mężem braliśmy wolne. ja pracowałam 7 lat u swojego pracodawcy przed pojawieniem się dziecka a maz 14lat-więc za 5 dni opieki co 2 miesiąc nikt nie myślał o zwalnianiu nas z pracy. domowe obowiązki? od zawsze był podział bo zawsze oboje pracowaliśmy. do 3 rz dziecka raz zostawiłam syna na godzine u babci zeby cos zalatwic. a tak? tak to regularnie odwiedzalismy obie babcie i dziecko się z nimi bawilo, a opieka, karmienie, przewijanie-to było na głowie rodziców. babcie tylko od przyjemności. I nikomu niczego nie zazdroszczę bo wychowawczy to był dla mnie piękny okres :) A tematy o zakładaniu czapki? kto pyta nie błądzi :D ja nigdy takiego nie założyłam ale nie widzę w nich nic złego.

Gość gośćjaśka
zosie samosie piszecie jak to sobie radzicie , że babcia jest miłym gosciem tylko reszta wszystko same ogarniacie , ale ja widzę jednak tą frustracje w was bo macie kierat i nie macie nic czasu dla siebie, to widać w waszych wypowiedziach - ten żal i zazdrość że inne np. ja nie muszą gotować , mamy darmową opiekę nie musimy tracić kasy na niańkę możemy ja odłożyć na jakieś zagraniczne wczasy :)

Gość gość
nos kuźwa, tyle pieniędzy dostają za darmo 500+ i jeszcze chcą darmowej pomocy, czy wam odjebało już całkowicie,

Gość gośćjaśka
nie 500 plus nie dostane bo mam tylko jedno dziecko i oboje pracujemy

Gość gość
Ja nie mam rodziców a na teściowa nie mam co liczyć. Ma do nas trochę km do tego kilka razy w tygodniu chodzi do lekarza, problemy z kręgosłupem nie pozwoliły by jej na codzienną opiekę nad moim synem. Od czasu do czasu to chętnie by z nim została. W ciągu dnia musi też psa wyprowadzić na dwór wiec siłą rzeczy nie może siedzieć u nas pół dnia.

Gość gość
hehe tak serio, nie mieszkam w polsce, ja i maz radzimy sobie sami, nikt nam nie pomaga, nawet nie mamy babci raz w miesiacu.

Gość gość
serio sama sobie radze bez pomocy babc cioc itd. tak sie złozyło.da sie . tylko mnie osłabiaja mamuski z tekstami-co ty jedno dziecko? ja miałam dwoje/troje itd...przy dokładniejszym przesłuchaniu wynika ze fakt miała ale na społke z mama czy tesciowa. a tego nie ma co porownywac .

Gość gość
Serio. Mieszkalismy 2000 km od jedych dziadkow a druga babcia jest blisko, ale schorowana. Duzo bym dala zeby czasem na week-end poslac dzieci do babci... Niedlugo beda starsze wiec na wakacje beda lata c.

Gość gość
gośćjaśka dziś , mam nadzieję, że ty też na starość będziesz czyjąś darmową niańką, szczerze ci tego życzę.

Gość gość
Tak, serio. Do jednych dziadków mamy 8 godzin drogi, do drugich prawie 20. Na szczęście mieszkamy w fajnym kraju, gdzie nie ma problemu ze żłobkami czy przedszkolami, gdzie jest dużo "certyfikowanych" niań do których dużo dopłaca państwo (tak, tak wygląda prawidłowa polityka pro-rodzinna, a nie dvrne pińcet plus), gdzie dzieci latem mogą uczęszczać na darmowe zajęcia do ośrodków kultury itp. itd. Póki w Polsce nikt nie pomyśli o takiej organizacji, póty będzie wykorzystywanie babć albo jęczenie, że z dzieckiem pracować się nie da...

Gość gość
Ja mam to szczescie ze mieszkam blisko mamy i babci i one sa u mnie prawie codzien. Babcia ma 74 lata ale ma duzo energi i uwielbia bawic sie ze swoim prawnusiem. Ma mobilizacje zeby wyjsc z domu a widok mojego usmiechnietego dziecka ja uskrzdla. Zas Moja mama ma wiecej energi niz ja i maz razem wzieci. Mistrzyni organizacji. Ma 51 lat, nadal pracuje i co dzien zabiera mi syna na spacer, wiec maluszek jest 2 razy dziennie na spacerze (ze mna i z babcia). Tak na prawde moja mame zaczelam doceniac wlasnie teraz, kiedy moge w spokoju posprzatac mimo 5-msc w domu

Gość gość
Do 00:40 gdzie mieszkasz? Bo tam gdzie jest polityka pro rodzina sa tez zasilki na dzieci

Gość gość
My wychowujemy 3 dzieci bez pomocy babc (jedna nie zyje, druga mieszka 200km dalej). Oboje pracujemy. Mam za to pomoc do sprzatania i rzadko gotuje.

Gość gość
do gość dziś -no ty dostaniesz co najmniej za darmo 1 tys. to ciebie stać, a co do rzadkiego gotowania, to winna sie tobą opieka społeczna zainteresować, bo zagłodzisz dzieci

Gość gość
9:0,ty pilnuj siebie i swoich dzieci! To,że ktos rzadko gotuje nie oznacza,ze je glodzi! moze np bywa z nimi w restautacji lub jedzą w przedszkolu/szkole? Ograniczonaś ty...tylko kuchnia w domu,żeby zjeść?!

Gość gość
nie, będziemy teraz was na każdym kroku pilnować, dostajesz za darmo od nas podatników 1 tys. no to będą teraz skargi i zabieranie dzieci i płacz

Gość gość
zosie samosie piszecie jak to sobie radzicie , że babcia jest miłym gosciem tylko reszta wszystko same ogarniacie , ale ja widzę jednak tą frustracje w was bo macie kierat i nie macie nic czasu dla siebie, to widać w waszych wypowiedziach - ten żal i zazdrość że inne np. ja nie muszą gotować , mamy darmową opiekę nie musimy tracić kasy na niańkę możemy ja odłożyć na jakieś zagraniczne wczasy xx heh rozbawilas mnie laska wiesz? zmartwie ciebie , za granice to ja jezdze kilka razy w roku , tydzien temu wrocilam z Nicei za dwa tygodnie lece do Berlina , bylam z dziecmi w prawie kazdym parku rozrywki i parku wodnym w Europie wiec mozesz mi ze swoim odkladaniem buty czyscic a dzieci moje zwyczajnie byly od malego w zlobku a po pracy w domu pomagal mi maz , rozumiem ze ty masz smierdzacego lenia za meza i wszystko byloby na twojej glowie jak by ci mama z tesciowa nie pomogly , no to faktycznie kierat :o poza tym ja nie jestem chora na glowe w kwestii porzadku wiec nie czulam potrzeby lizania domu na blysk po pracy a gotowac w tygodniu tez nie gotowalam bo obiady jedlismy w pracy a dzieci w zlobku czy w przedszkolu wiec po pracy wystarczylo odebrac dzieci i odpoczywac

Gość gość
gość dziś Nie wiem, gdzie mieszka autorka tamtej wypowiedzi (obstawiam jakiś kraj skandynawski?) i owszem, w innych krajach są też zasiłki, ale właśnie "też" a nie wyłącznie i to jeszcze tak rzucone jak psu kość. To jest jeden z elementów polityki prorodzinnej, a nie jedyny element jak w Polsce. A nie, przepraszam, z tego wątku wynika, że w Polsce podstawą polityki prorodzinnej państwa są jezcze babcie... :D

Gość gość
Tak serio. A co w tym takiego nadzwyczajnego, bo nie rozumiem.? W statusie babci nie ma zapisu, że musi się opiekować wnusiami, bo biedna mamusia nie ma na to czasu. Bo hybrydę musi nałóżyć i ombre na włosy i pobiec na siłownię a potem się przechwalać jakie to jej dziecko nie jest wspaniałe i mądre. Oczywiście zsaługa mamusi i tatusia:) Ale takim, jak Wy tak najwygodniej. Na gotowe!!! I Waszym zafajdanym obowiązkiem jest się opiekować własnym dzieckiem!

Gość gość
w statusie babci nie ma takiego zapisu, ale nie ma tez ze nie moze i ze jest glupia wariatka jesli opiekuje sie dzieckiem syna/corki caly dzien i to za darmo! opamietajcie sie zazdrosne baby. to ze sobie radzicie "same" nie oznacza ze jestescie mega super iper zaradne i cudowne, po prostu MUSICIE! ale gdyby tylko na horyzoncie pojawila sie mama czy tesciowa z oferta calodniowej darmowej opieki to zaraz byscie skorzystaly.i gadajcie co chcecie i tak w nic innego nie uwierze...ale was boli to ze inna ma opieke za darmo a jak jeszcze ma 500+ to juz was skreca! a wy musicie caly dzien zaiwaniać do pracy potem do ddomu, nie zarabiajac fortuny oddajecie czesto pol wyplaty na nianie/przedszkola prywatne itp...a inni sie maja lepiej to juz żółć zalewa watrobę....prawda jest taka ze kazdy kto MUSI to opiekuje sie dzieckiem bez pomocy babc, ale jak nie musi to z tej pomocy korzysta przynajmniej do czasu az dzieciak pojdzie do przeddszkola. ja korzystam z tej pomocy-jestem babciom mega wdzieczna,wnuczka ma z nimi swietny kontakt a za chwile pojdzie do przedszkola,bedzie z nimi tylko podczas choroby.

Gość gość
gość wczoraj Tak serio. A co w tym takiego nadzwyczajnego, bo nie rozumiem.? W statusie babci nie ma zapisu, że musi się opiekować wnusiami, bo biedna mamusia nie ma na to czasu. Bo hybrydę musi nałóżyć i ombre na włosy i pobiec na siłownię a potem się przechwalać jakie to jej dziecko nie jest wspaniałe i mądre. Oczywiście zsaługa mamusi i tatusiausmiech.gif Ale takim, jak Wy tak najwygodniej. Na gotowe!!! I Waszym zafajdanym obowiązkiem jest się opiekować własnym dzieckiem! xxx rany boskie! upusc troche jadu na wspomnianej silowni bo zaraz pekniesz dziewczyno!

Gość gośćjaśka
Tak serio. A co w tym takiego nadzwyczajnego, bo nie rozumiem.? W statusie babci nie ma zapisu, że musi się opiekować wnusiami, bo biedna mamusia nie ma na to czasu. Bo hybrydę musi nałóżyć i ombre na włosy i pobiec na siłownię a potem się przechwalać jakie to jej dziecko nie jest wspaniałe i mądre. Oczywiście zsaługa mamusi i tatusiausmiech.gif Ale takim, jak Wy tak najwygodniej. Na gotowe!!! I Waszym zafajdanym obowiązkiem jest się opiekować własnym dzieckiem! xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx jak już wcześniej pisałam to widać w waszych wypowiedziach zosie samosie , ten żal i zazdrość

Gość gość
dokladnie jaśka one pekaja z zazrosici. nie mam kolezanki/znajomej zeby mi nie zazdroscila takiej pomocy ze strony mamy i tesciowej... nawet obcy ludzie mowia ze mam mega farta...hahahah

Gość gość
Tak k***a pekamy z zazdrosci buahahahahahaha .....o cholera wlasnie peklam

Gość gość
ja też mam pomoc mojej mamy i teściowej - zajmują się na zmianę moim dzieckiem jak jestem w pracy, z tym że moja mama robi to bardzo chętnie , a teściowa tak trochę z łaską, ale nie mam wyjścia bo moja mama pracuje jeszcze na część etatu więc jestem zależna od teściowej, niańki bym nie chciała bo musiałabym oddać jej część pensji,a żłobek w moim mieście jest tylko jeden prywatny i ciężko się dostać , polska rzeczywistość

Gość gość
Babcia zagranica,druga pracuje 3pierto bez windy nosze wozek,kredyt nedza zlibek 1300zl zarobie 1400 corobic?

Gość gość
a gdzie tyle żłobek kosztuje 1300 zł? pewnie Warszawa , to i zarobki chyba wyższe niż 1400 zł?

Gość gość
a ja jak chce gdzieś wyjść to nie wychodzę bo nie mam z kim zostawić dziecka, niby mam tesciową po sąsiedzku ale nie chce aby zblizała się do dziecka i tworzyła z nim więź. bo jej nienawidze i chce aby moje dziecko też znienawidziło ją za to , że rozwaliła rodzinę!!! zazdroscic to moge tylko relacji jakie macie z tesciowymi, bo ja swojej tak bardzo nie ufam, tak jej nienawidze, że dziecka nie zostawie z nia sam na sam nawet na 5 minut.