Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chciałabym drugiego dziecka, ale nie ma takiej opcji. Smutno mi :(

Polecane posty

Gość gość
Kto, co ma obrazek? DRUGIE DZIECKO. Kogo, czego bym chciała? DRUGIEGO DZIECKA! Deklinacja to nie taka trudna sprawa.

Gość gość
Kochaniutka Chciałabym kogo co? - dziecko Nie chciałabym kogo czego dziecka Weź sobie wygogluj albo co, bo padnę! Że takie wyksztalciuchy jeszcze gębą klapią, ja nie mogę....

Gość gość
To jest biernik, nie dopełniacz głąbie!

Gość gość
12.31 ty się lepiej nie rozmnażaj tępoto!

Gość gość
Przypadek Liczba pojedyncza Liczba mnoga Mianownik (kto? co?): dziecko dzieci Dopełniacz (kogo? czego?): dziecka dzieci Celownik (komu? czemu?): dziecku dzieciom Biernik (kogo? co?): dziecko dzieci Narzędnik (z kim? z czym?): dzieckiem dziećmi Miejscownik (o kim? o czym?): dziecku dzieciach Wołacz (hej!): dziecko dzieci

Gość gość
Drugie, nie drugiego!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
I co chciałabyś dziecka? Czy chciałabyś dziecko? Ja prdl, więcej pytań nie mam....

Gość gość
Autorka pewnie by chciała też mieć trzeciego dziecka.

Gość gość
Poczytaj sobie mądra sowo, a potem zwracaj uwagę! Poprawniejszą formą jest dopełniacz! x "Odmiana Choć czasownik ten wydaje się prosty (bo bardzo często jest używany), zdarza się słyszeć błędną jego odmianę. Poprawne formy: ja chcę, ty chcesz, on, ona, ono chce, my chcemy, wy chcecie, oni, one chcą/ chcieją. 2 os. lpoj trybu rozkazującego: chciej!/ chcij! Związki wyrazowe Problemy stwarza rekcja tego czasownika, nierzadko mamy bowiem wątpliwości, czy chcemy czegoś, czy raczej – coś. Dlatego warto zapamiętać: • chcieć + dopełniacz – tej konstrukcji używamy wtedy, gdy chcemy części (a nie całości) czegoś konkretnego (jakiejś konkretnej rzeczy): chcę kawy i lodów; chcę pieniędzy na rozruch; zob. -> dopełniacz cząstkowy; czasownik chcieć łączy się też z dopełniaczem, jeśli mowa jest o rzeczownikach abstrakcyjnych: chcieli wolności; chciała szacunku; konstrukcja ta występuje też w zdaniach typu ktoś chce czegoś dla kogoś, czegoś: Jan Paweł II chciał miłosierdzia bożego dla całego świata; • chcieć + biernik – występuje wtedy, gdy mówimy o rzeczownikach konkretnych, traktowanych jako całość: chcemy książkę kucharską; chcę lody i kawę; • czego chcesz/ co chcesz ode mnie – niczego nie chcę/ nic nie chcę – obie konstrukcje są już uznawane za poprawne, przy czym druga dopuszczalna jest tylko w języku potocznym; lepiej się jej jednak wystrzegać, bo wciąż przez wielu językoznawców i miłośników poprawnej polszczyzny postrzegana jest jako błędna, a na pewno – niestaranna. Magdalena Tytuła, Marta Łosiak "Polski bez błędów. Poradnik językowy dla każdego"

Gość gość
A jak powiesz -chciałabym jednego dziecka, czy chciałabym jedno dziecko? I jak masz trochę zwojów, a mózg większy od orzecha, powinnaś rozkiminic poprawną odpowiedź :-D :-D :-D

Gość gość
Chciałabym KOGO? CZEGO? dziecka!! A jak powiesz o psie kocie króliku? Chciałabym "PIES" ?!! Nie idiotko powiesz Chciałabym kogo?czego? "PSA" "KOTA" "KRÓLIKA" .... "DZIECKA" ! Co za tępe kretynki. Nie dość, że się wysłowić nie potrafią jeszcze innych chcą pouczać :O

Gość gość
A jak powiesz -chciałabym jednego dziecka, czy chciałabym jedno dziecko? I jak masz trochę zwojów, a mózg większy od orzecha, powinnaś rozkiminic poprawną odpowiedź smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif x Autorka na bank powiedziałaby 'jednego dziecka'.

Gość gość
Chciałabym drugiego dziecka. Chciałabym mieć drugie dziecko. Autorka nie użyła słowa MIEĆ więc napisała poprawnie!

Gość gość
Niedouczony cymbał przytakuje drugiemu niedouczonemu cymbałowi z piątkami w szkole..

Gość gość
A po co pisząc o dziecku jednym używać w ogóle słowa JEDNEGO? Chciałabym dziecka. Chciałabym mieć dziecko.

Gość gość
Autorka napisała właśnie źle: chciałabym drugie dziecko.

Gość gość
Boże.... I człowiek obraca się wśród idiotow, a często z magisterka... OMG...

Gość gość
Macie długi wpis ze słownika i dalej się upieracie przy swoim. Chciałabym drugie dziecko. czyli poprawnie też jest: Chciałabym drugi pies :D hahahahaha :D

Gość gość
Autorka napisała właśnie źle: chciałabym drugie dziecko x Mądremu przetłumaczysz, głupiemu nie.

Gość gość
chciałabym kogo co? -Psa Chciałabym kogo co? - Dziecko To jest BIERNIK!!!!!!

Gość gość
12.43 dzięki za wsparcie, ale tym tępym babom tutaj nie wytłumaczysz różnicy. Chciałabym dziecka, psa, królika, kota, żółwia, a nie "chciałbym pies, królik, kot, żółw." Dla autorki co miała piątki z języka polskiego to zbyt wiele do zrozumienia. ;)

Gość gość
Autorka napisałam drugiego dziecka. W temacie. To jest dobrze napisane.

Gość gość
Macie długi wpis ze słownika i dalej się upieracie przy swoim. Chciałabym drugie dziecko. czyli poprawnie też jest: Chciałabym drugi pies smiech.gif hahahahaha x Gamonico-chciałabym drugie dziecko, zostaw psa i nie ujadaj, jak suka.

Gość gość
hahahhahaa no nie mogę. normalnie padnę ze śmiechu :)

Gość gość
Ale takie wyrażenia składa się z dopełniaczem a nie biernikiem idiotko !!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Autorka chciałby mieć drugi mąż, aby z nim mieć drugie dziecko.:D:D

Gość gość
Wam się całkiem popieprzylo Kogo co (widzę, chcę) -BIERNIK Kogo widzę-dziecko Co widzę -Psa

Gość gość
Zamiast brać się za reprodukcję, to lepiej zgłębić tajniki języka ojczystego, to dopiero jest smutne.

Gość gość
Autorka chciałby mieć drugi mąż, aby z nim mieć drugie dziecko. x !!! Ha ha!

Gość gość
gość dziś 12.43 dzięki za wsparcie, ale tym tępym babom tutaj nie wytłumaczysz różnicy. Chciałabym dziecka, psa, królika, kota, żółwia, a nie "chciałbym pies, królik, kot, żółw." Dla autorki co miała piątki z języka polskiego to zbyt wiele do zrozumienia. oczko.gif x Spójrz na temat i zobacz jak jest napisany. Czy napisane jest Chciałabym dziecko? Nie. Chciałabym dziecka. Więc poprawnieeeee!!