Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ToZnowuMy

zebromarchewka

Polecane posty

Gość gość
" Spróbuj wykonać taki sos: Zasmażka ( masło / mąka) + curry, ( żeby gotowy sos miał ładny żółty kolor) + 05 szklanki mleka + starta skórka cytryny + wymoczone wcześniej rodzynki + szczypta soli/szczypta pieprzu/trochę cukru + kostka bulionowa ( na szybko, wiadomo chemia) ew. kostka bulionowa własnej produkcji" Fuuuj ;) ten przepis to zart ? ;) K

Gość gość
"Nie ja wybierałem Ci imię Ale skoro takie się dostało, to należy się przyzwyczaić do wszystkich jego odmian - nie wybrzydzać, nie marudzić, a tym bardziej nie obrażać się, żeby tego później niepotrzebnie nie odchorowywać " Hg masz jakies problemy? Po przyjeździe cos sie wydarzylo? Jesli cos cie gryzie to napisz, poradzimy cos na to. Cos nie tak w domu? Zmiana zauwazalna ;) K

Gość gość
Sory , ze pisze tak po nocy ;) hehe Czekam na corke, jest ze swoim chlopakiem. Wzielam telefon i sobie pisze z nudow ;) Chlopak niedzisiejszy, zreszta jak zyje to takiego nie spotkalam. Boje sie, zeby mu czasem krzywdy nie zrobila ;) K

Gość ojj stara modelka bez związku
Ach... Wróciłam dziś ze spotkania z modlitwy uwielbienia i mam ogromną ochotę Was wszystkich przytulić :) Razem i z osobna ;) Spokój serca i taka pełna głęboka radość w Panu Jezusie to jest to, czego całe życie szukałam. I powiem Wam, że po ludzku nic tak prawdziwie nie zaspokaja duszy tak jak On 😍 Żadne ziemskie uniesienie. Sami sprawdźcie ;) Uwielbienie z dziękczynieniem to jest taka uczta duchowa, że prawie po ziemsku po prostu niemożliwa do zrobienia. A to się dzieje na ziemi :) Przedsmak prawdziwego niebia. Taka na ziemi mała przystaweczka dopiero ;) A to co dopiero będzie na daniu głównym? :) Coś niemożliwego kochani :) Miłość, radość i uwielbienie w Jednym :)

gość 2016.11.30 A poszeptaj ty sobie, kiedy wiatr wyje ci do ucha. o ... jak ja luubię się z Tobą droczyć :D ;) :p ściskam :)

Kasia Co do curry to fantastycznie smakują posypane nimi frytki.. Tylko nie wiem czy przez glutaminian sodu tj. wzmacniacz smaku i aromatu :D No ale tam szczypta to tam tego konserwantu jest niewiele. No i plusem to jest to, że nie trzeba ich przy okazji solić bo curry zawiera sól. I lata temu w taki sposób poznałam smak curry i tak go używałam. Również z curry gotuje się biały ryż aby nabrał żółtej barwy i smakiem pasował do chińskich dań. I z curry jadłam kurczaka lata świetlne temu. Też dobrze smakuje :) W sosie curry jeszcze nie jadłam tak jak H-g podał przepis. Dlatego spróbuję :) Czemu nie :)

Hehgość Też nie używam zestawy typu vegeta, kucharek. W ogóle mi nie smakują. Chyba dlatego, że w kuchni mojej Mamy nigdy ich nie było. Za to mam słabość do maggi ;) W sensie teraz po uzdrowieniu mniejszą bo przez prawie 4 lata nie mogłam i smak mi się zmienił. Ale wersję zdrowszą od maggi i jej zastępnikiem jak dla mnie jest lubczyk. Uwielbiam teraz w każdej ilości :) Siostra mi w tym roku w lato przywoziła ogródka półmetrowe lubczyki taki, że mam ususzony prawie litrowy słój zapasu :D Z mieszanki ziół uwielbiam prawie do wszystkiego zioła prowansalskie. Do pieczonego kurczaka / indyka / zapiekanek / frytek / lecza / bigosu / risotto ... to są moje smaki :) Koleżanka kiedyś zrobiła mi sałatkę z takimś rosyjskim zestawem ziół, że do dzisiaj ich szukam ;) Niestety z tą koleżanką z poprzedniej pracy nie mam kontaktu ale smak tego zestawu ziół niezapomniany :)

A no i teraz do wszystkiego prawie pakuje pieprz ziołowy. Nawet do rosołu wg przepisu Korżawskiej. Moja Mama jak je mój rosół to mówi, że to jest zupa ziołowa :D Bo oczywiście musi być tam też oprócz pieprzu czarnego i ziołowego jeszcze lubczyk i kurkuma ;) Przy kurkumie wychodzi żóły ale i nie taki klarowny. Z tym, że mi to nie przeskadza w doznaniach wizualnych bo smakowo jest super :) Ziołowo super :)

Stosuje ktoś z Was może przyprawę gwiazdki anyżu ? No leżą mi i nie wiem co z nimi zrobić :)

Jeśli chodzi o mieszanki ziół to rzeczywiście warto mieć swoje. Odkryłam to ostatnio na przykładzie pieprzu ziołowego. Z firmy Kamis czy innej smakują w miarę podobnie bo i też zawierają sławetny glutaminian sodu wzmacniacz smaku i aromatu. Ale pieprz ziołowy zakupiony w zdrowej żywności bez tego wzmacniacza chemicznego to zupełnie inna bajka. Inny smak. To samo jeśli chodzi o kolejne zestawy pieprzu ziołowego to np. gdy kupię z innej partii to nie wiem czy to od świeżości ziół zależy czy od proporcji ich w składzie ale inne smaki mają, nawet z tej samej firmy :)

Dobranocka x Naucz się żyć ponad tym, co ci się przydarza. Żeby tak się stało, musisz poświęcać czas na ciche spotkania ze Mną -- T y m - k t ó r y - z w y c i ę ż y ł - ś w i a t. Kłopoty i cierpienie są trwale wplecione w tkankę tego ginącego. Możesz stawić im czoła, n i e - t r a c ą c - d u c h a, tylko pod warunkiem, że pozwolisz Mi w sobie mieszkać.

Gdy trwasz przy Mnie w ciszy, opromieniam Moim Pokojem twój zatroskany umysł i niespokojne serce.

Stopniowo uwalniasz się z ziemskich okowów i wznosisz ponad to, co ci się przydarza.

Zaczynasz patrzeć na życie z Mojej perspektywy, dzięki czemu jesteś w stanie odróżniać rzeczy ważne od nieważnych. Odpocznij w Mojej Obecności, p r z y j m u j ą c - R a d o ś ć - k t ó r e j - n i k t - n i e - z d o ł a - c i - o d e b r a ć.

Gość gość
Ale mam czytania ;) uwielbiam , bedzie co robic :) K

Gość gość
ojj stara modelka bez związku dziś gość 2016.11.30 A poszeptaj ty sobie, kiedy wiatr wyje ci do ucha. o ... jak ja luubię się z Tobą droczyć ściskam Tez Modelko zauwazylam ta zlosliwosc, tez walneło mi to po oczach, moze nie tyle zlosliwosc co niemile zachowanie. Od tej strony Hg nie znałam ale coz ;) Moze siersciuch pazurzasty po powrocie sie do niego nie przytulil ;) stad te uszczypliwosci. Mialam juz wtedy skrytykowac ten tekst i cie obronić, ale dosc dopieklam Hg od siebie ;) wiec juz nie chcialam przeginac. Mialam to sobie zostawic na pozniej ( Hg wie ze nic nie uniknie mojej uwadze ). K Modelko gdy jestem w sklepie i widze pierniczki toruńskie ( Kopernik) to Ty mi sie przypominasz :) a teraz duzo tych pierniczkow w kazdym sklepie, mnostwo milych rzeczy i dekoracji :) mile to jest. Dzisiaj tak piekna pogoda , mrozek , zero wiatru, delikatne slonce i błyszcząca biala zamarznieta wilgoć na chodnikach i drzewach. Az sie usmiechalam do siebie jak szlam. Dwa dni mocno lało bez przerwy a teraz taka niespodzianka. K

Gość gość
Mialo byc : nic nie umknie mojej uwadze :) telefon zmienia slowa K

Gość gość
Anyż to zioło wszechstronne, można dodać go do mięs, warzyw, a także, ciast, ciasteczek i deserów. Idealnie nadaje się również dla podkreślania smaku naparów herbacianych, kawy czy kompotów. Słynne są także napoje alkoholowe z dodatkiem anyżu. Anyż gwiazdkowy dobrze komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem, goździkami oraz imbirem.

Gość gość
Tez kupie takie gwiazdki anyzu, tez chce je miec :) Mozna rzuć na świeży oddech rowniez :) zamiast gumy K

Gość gość
Większość z nas zna zapach i smak anyżu z cukierków i lizaków. Jest on zbliżony do fenkułu (kopru włoskiego), tylko bardziej ostry i nieco palący. Chińczycy często dodają anyż do dań z drobiu i wieprzowiny. To również doskonała przyprawa do pieczonych kurcząt, ryb, a także czystych zup. Można dodawać go do dań z porów. Anyżem aromatyzuje się likiery, gumy do żucia oraz inne wyroby cukiernicze (ciasta, lizaki). Anyż jest potrawą powszechnie używaną przy sporządzaniu sosów słodko-kwaśnych, sosu cebulowego a także sałatek. Z powodzeniem można dodać jedną gwiazdkę do nalewki owocowej, np. ratafii. Anyż to niezwykle aromatyczna przyprawa, na dodatek o wyjątkowo specyficznym smaku. Dlatego należy ją stosować z umiarem. Wystarczy jedna gwiazdka, 2-3 mogą zdominować smak dania. Dodając ją trzeba się zastanowić, czy będzie się komponowała z innymi przyprawami. Anyż na pewno lubi miętę, kminek, imbir, nawet rozmaryn, a kłóci się z bazylią, tymiankiem i oregano. Dawniej bardzo często aromatyzowano nim kompoty, herbatę i kawę. Modelko dziekuje ze wspominalas o tych gwiazdkach, dzis jeszcze beda w moich przyprawach. Nie wiedzialam co takiego jest w daniach chińskich a teraz juz wiem ;) hehe K

Gość gość
Modelko jesli kogos kiedys zaprosisz do siebie to wrzuć taka mila gwiazdkę anyzu do wodeczki likieru czy drinka ;) K

Gość gość
A gozdzikami mozna udekorowac pomarancze. Wtyka sie goździki w skorke pomarańczy, np mozna gwiazdkę wygoździkować. Tez robilam takie cos. Musi byc piekna pomarańcza K

Gość gość
Modelko na necie mozesz znalezc pomarancze dekorowane gozdzikami, bardzo lubie to robic :) K

Gość Hehgość
Katarzyno - dziś Masz spory problem z odczytywaniem intencji ludzi, z którymi piszesz. Niesie to potem swoje negatywne skutki w nadinterpretacji czyichś słów i zamiarów. Taka sytuacja zdarza się już nie pierwszy raz. Gdy nie masz wglądu w mimikę i gestykulację rozmówcy a rodzą się jakieś wątpliwości , powinnaś przyjmować zasadę domniemania niewinności i czystych intencji a nie doszukiwać się na siłę agresji i złośliwości . Mnie to przychodzi bez trudu. Może dlatego, że w życiu prywatnym jak i zawodowym mam swój własny, przyjaźnie nastawiony świat pełen fajnych ludzi, których po części sam sobie podobierałem a po części sami się w nim pojawili Nie jestem jednak magiem z umiejętnościami prześwietlania charakterów i charakterków. Nowo poznanym osobom daję pełny kredyt zaufania i do nikogo z góry się nie uprzedzam. Gdybym Ciebie nie LUBIŁ nie napisałbym tego powyżej. Pozdrawiam

Gość gość
Szkoda, ze nie ma As, chyba telefon jej sie popsul. Jeszcze tak dlugo jej nie bylo. Modelko zrobilas juz moze pierniczki ? :) K

gość dziś Postanowiłam iść na łatwiznę i zrobić tylko jeden przepis na 6 grudnia pierniczków, które są z troszkę innego przepisu. Chodzi o to żeby ów pierniczki nie twardniały z czasem. Z przepisu na a'la alpiejskie takie miękkie :) https://www.youtube.com/watch?v=0E4duKRdgZ0 PS.: i odezwę się później :)

gość wczoraj Piszesz: "zauwazylam ta zlosliwosc, tez walneło mi to po oczach, moze nie tyle zlosliwosc co niemile zachowanie" 🌻 W poście gość 2016.11.30 nie było u H-g jakichś w ogóle złośliwości. Była to normalna, rzeczowa odpowiedź swojskim żargonem na moje wobec Jego osoby... ehm no właśnie... takie małe uszczypliwości pt. szeptanie na wieży i męskiego nieokrzesania... ;) Ale znamy się z H-g nie tylko z tego tematu i mogę powiedzieć, że to jest jeden z niewielu konkretnych i rzeczowych ludzi. A nawet mogę rzec, że ma klasę w swoich wypowiedziach :)

gość 2016.12.03 W temacie pierniczków jeszcze... to dawno nie miałam takich piernikowych zapędów smakowych jak teraz :D I powiem Ci, co mi się ostatnio zdarzyło :) Zarwałam w tym tygodniu pół nocy i wiedząc, że nie muszę się zrywać wcześnie z rana leżałam sobie w pieleszach i czytałam. I wcześniej niż był umówiony, zadzwonił mi do domu pewien starszy pan, który mi zakupił pewną książkę. Wyskoczyłam więc bez śniadania i musiałam jeszcze rozmienić pieniądze w sklepie. I tak idąc z powrotem i rozmawiając weszliśmy na plac, gdzie dzień wcześniej postawiono żywą choinkę. I w trakcie rozmowy ów ciągnie mnie pod tą choinkę na środek tego placu i wyciąga z plecaka... piernik :D i łamie się nim ze mną i składa mi życzenia :) No powiem Ci, że nie zapomniane wrażenia :) Zwłaszcza, że z ów jegomościem mam sporadyczny kontakt osobisty i znam go dopiero od czasów mojej rekonwalescencji gdzieś od roku. I nawet w tamtym roku w ogóle nie składaliśmy sobie życzeń i nawet nie wiedziałam czy on w ogóle wierzący jest :) Pierniczek był przepyszny. Zwłaszcza z rana bez śniadania ;) Ów pan zakupił go w pobliskiej piekarni. I był super mięciutki z polewą czekoladową i przełożony konfiturami :) Muszę taki kiedyś upiec też ;) To jest kolejne zdarzenie, jak właśnie w taki sposób - przez innych ludzi - Pan Jesus spełnia pragnienia nie tylko mojego serca ale i moich kubków smakowych :) Wyciąga mnie z łóżka i dzieli się piernikiem pod choinką :) Jak w filmie ;)

gość 2016.12.03 Dzięki Ci za super info gwiazdkach anyżkowych :) Koniecznie je wypróbuję :) x gość 2016.12.03 Na świeży oddech polecam ssanie oleju. x gość 2016.12.03 Na pewno sobie z niego zaparzę herbatkę :) Korżawska mówiła, że jest super zdrowy i rozgrzewający. I silny aromat rzeczywiście ma. x O i do kawy gotowanej też spróbuję skoro się dobrze komponuje z imbirem i kminkiem :) x gość 2016.12.03 Ten pomysł z pomarańczami jest super :) Lata temu go stosowałam. I teraz mi go przypomniałaś. Dzięki :) x gość 2016.12.03 O... jakie świetne są :) Dzięki za linka, super inspirację na dekorację :)