Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to wy placilyscie za wesele wasi rodzice czy moze zamozniejszy partner

Polecane posty

Gość gość

Zaczynamy rozmawiac o slubie, ja chcialabym cos skromnego (i pieniadze trzymac na wyprawke dla dziecka), narzeczony wystawna uroczystosc. Pewnie bedziemy musieli isc na kompromis. Jak wygladalo u was placenie za wesele, formalnosci itp?W jakiej czesci dzielilyscie sie wydatkami z przyszlym malzonkiem?

Gość gość
Po 1/3 my, rodzice, teściowie za wesele, reszte - ciuchym ceremonia -my

Gość gość
My w całości.

Gość gość
da rade sie zamknac w 20 tys. na wesele dla 40 -50osob?

Gość gość
Ja za swoich gosci on za swoich. Reszte alno on placil albo ja.

Gość gość
Ja za swoich gosci on za swoich. Reszte alno on placil albo ja. x a prezenty też zbieraliście ty od swoich gości on od swoich?

Gość gość
Da radę spokojnie My w 10 się że wszystkim smiescilismy na 40 osób i 4 dzieci Z tym że sukienkę za 500 zł szylam a impreza była do polnocy, także w 20 z calonocna impreza powinnaś się wyrobic

Gość gość
my chcieismy sami ale rodzice naciskali bo jestesmy jedyni z rodzenstwa którzy wzieli sluby-reszta nie planuje póki co:) zrobilismy obiad po slubie na 32 osoby, zamkneło się w 7 tysiacach, garnitur moj nie kupowal, obraczki mielismy , suknie chcialam nową:) aha z wlasnej kasy zorbilismy imprze dla znajomych ale wyszlo jakies 500 zl

Gość gość
mój maz jest bardzo bogaty i on za wszytsko placil. Ja pochodze z biednej wręcz ubogiej rodziny.

Gość gość
My robilismy na 50 osob i kwota byla okolo 25 tysiecy za wszystko lacznie z ubraniami i zapewnieniem noclegu przyjezdnym. Koszta dzieliliśmy na 3 czesci poniewaz rodzice moi i męża uparli sie, ze dołożą poniewaz jestesmy jedynakami.

Gość gość
My chcieliśmy sami, z własnych środków i tak zorganizowaliśmy dla ok 80 osób. Nasi rodzice dali nam środki na podróż poślubną, ok 15.000 zł Niestety, nasza podróż musiała być krótka, wybraliśmy 5 dniowy pobyt w Amsterdamie, ale i tak byliśmy na garnuszku u przyjaciół Już trzeci rok wyjeżdżamy w naszą podróż i zawsze spotykamy znajomych, którzy oferują nam kwatery. Ze swojej strony przyznaję, że też od znajomych nie przyjmuję opłaty. U nas w Polsce nie ma takich standartów jak na Zachodzie - a w naszym gospodarstwie jest jeszcze biednie, ale lokum z łazienką dla znajomych zawsze mamy a do tego miska strawy, las, jezioro i zawsze dobry humor

Gość gość
Jak przekonac narzeczonego, ze lepiej pieniadze ze wystawne wesele przeznaczyc na wyjazd poslubny a w to miejsce obiad, kawa i kolacja do polnocy?

Gość Fajnie jest
My wesele urządzaliśmy z pomocą mojej babci.140 osób

Gość gość
Moi rodzice dali 10tys a teściowie 12,5 tys reszte dołożyliśmy ze sowich wspólnych. Na 65 osób wydaliśmy 27 tys 3lata temu

Gość gość
U mnie placili rodzice i teściowie. Za talerzyk i noclegi każdy za swoich gości. Zespół czy fotograf na pół, kwiaty i dekoracje moi rodzice, alkohol męża itd., żeby było w miarę sprawiedliwie. Nasi rodzice są dość zamożni, wiec sami chcieli nam wesele wyprawić, żebyśmy nie musieli swoich oszczędności ruszać. W prezencie ślubnym dostaliśmy mieszkanie i samochód. Z pieniędzy z wesela kupiliśmy trochę sprzętów do domu i dodatków do samochodu. Podróż poślubną (dopiero po kilku miesiącach) zapłaciliśmy sami, ale dostaliśmy sporo Euro, bo im rodzicom zostało z wakacji. Planujemy niedługo budowę domu, więc fajnie, że nie musieliśmy rozbijać swoich skarbonek i mamy już sporo oszczędności dzięki temu.

Gość gość
U nas za wesele płaciła tesciowa. zaprosiła swoją rodzinę i się z nimi bawiła... tyle ze bez nas... my stwierdziliśmy ze nie robimy wesela. moi rodzice i rodzina to zaakceptowali-poza chrzestna która nie przyszła.

Gość gość
Moja rada z wlasnego doswiadczenia. Zrob tak jak czujesz. Pragniesz malej kameralnej uroczystości to postaw na swoim. Nie pakuj sie w koszty jezeli czujesz ze tak naprawde nie pragniesz wielkiej pompy. Ja wolałabym 10000 razy bardziej wydać kase na wyprawke i na spokojnie, bez finansowych spięć, przygotowanie sie na przyjecie dziecka niz na imprezę na ktora sama nawet nie mam ochoty. Mowie ci to jaka kobieta po hucznym weselu (nie z wlasnej woli) i jako ciezarna w 8 m-cu ciazy której obecnie na wszystko brakuje kasy i z kalkulatorem w rece kompletuje wyprawkę. Powodzenia

Gość gość
ile placiliscie za talerzyk

Gość gość
po pierwsze ustalcie czy macie wspolne priorytety. ty chcesz zbierac na dziecko wiec albo juz jestes w ciazy albo planujesz w niedalekiej przyszloci. twoj narzeczony woli wydac pieniadze na wielka zabawe wiec na pewno albo nie spieszy mu sie do bycia rodzicem albo w ogole nie ogarnia jakim wydatkiem jest dziecko. lepiej to obgadac przed weselem, bo inaczej za kilka miesiecy bedziesz zakladac temat typu "ja chce miec dziecko a maz nie" albo "nie stac nas na dziecko".

Gość gość
Mój ślub razem z młodymi 8 osob, zamknęliśmy się w kwocie 1500zl, sukienka 250, ksiądz i organista 500zl, jedzenie i dodatki 750zl, moja mama i świadek kucharze zawodowi. Obiad w domu z poprawinami. Nam chodziło o zcementowanie związku, obaj nie lubimy imprez, więc ślub nam pasował. Z rodziny 2 osoby się obraził, trudno. Nie będziemy płakać.

Gość gość
U nas nasi rodzice płacili, obliczyliśmy koszty imprezy: za talerzyk, orkiestra, zdjęcia itd i podzieliliśmy przez liczbę gości. Potem każdy płacił za swoich gości. Noclegi dodatkowo każdy za swoich. Ale my tak zrobiliśmy i było powiedziane, że oni płacą oni decydują o wszystkim, my płacimy my decydujemy (chcieliśmy małe). Więc było wielkie na 260osób, ale my z mężem nie daliśmy złotówki i nie zapraszaliśmy znajomych. Całe wesele pod rodziców, było super, nasze mamy fajnie to zorganizowały, a impreza dla znajomych w naszym domku za nasze pieniądze z grillem tydzień po :) i git.

Gość gość
Obrączki dostalismy w prezencie przed ślubem.

Gość gość
Ja wole pieniadze przeznaczyc na dziecko ( na razie planujemy), poza tym nie lubie wielkich imprez. Takie wesele to 20-30 tys a moze i wiecej, dla mnie to strata kasy.

Gość gość
do gościa 8:55. Czyli OBAJ jesteście facetami, nigdy nie byłam na weselu homoseksualistów, a chciałabym, niestety nie znam blisko żadnych lesbijek ani gejów, którzy chcieliby się żenić. Jak taki ślub wygląda, wiem że w Polsce nie można, wyjechaliście za granicę na ślub?

a prezenty też zbieraliście ty od swoich gości on od swoich? x Co zal dupke scisnal ze ktos nie mui liczyc na kase meza albo rodziców ? Nie, prezenty zbieralismy razem.

Gość gość
9'04,gej w sukience??????????to do wpisu z 8'55.

Braliśmy ślub 9 lat temu. Wesele oplacili rodzice. Każdy za swoich gości - z mojej strony było 50 osób, od strony męża 100. Reszta wydatków po połowie. Z uzbieranych pieniędzy wszystko poszło na wkład własny na mieszkanie, w sumie ok. 70 tys.

Gość gość
Rodzice nam płacili, ja za swoich, on za swoich z tym, że za orkiestrę i Kościół też pokrywali rodzice męża. My zaś z weselnych za fotografa i kamerzystę

Gość gość
do 9:04, to nie gej tylko osoba transpłciowa. Warto mieć podstawowe rozeznanie a nie wrzucać do jednego worka.

Gość gość
my dopiero planujemy organizować ale na razie mamy tylko pewny alkohol (coś inengo niż wszyscy bo Polanin) i sale (też trochę inaczej bo najpierw pod namiotem, a potem w sali) reszta do ustalenia z rodizcami również