Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile znacie powikłań po CC a ile powikłań po SN, policzmy to

Polecane posty

Gość gość
podczas cc uszkodzenie dziecka skalpelem!!! sprawa w sądzie.

Gość gość
Jak nie czulyscie obkurczania macicy po cc? Przecież macica obkurcza się nawet do 3 dni a samo znieczulenie trzyma okolo 5 godzin więc takie mocne skurcze czuć dużo dłużej. Mnie lapaly około doby od tego jak znieczulenie minęło. Miałam dwa razy cc i za każdym razem podobnie

Gość gość
A to skaleczenie dziecka skalpelem poważne czy draśnięcie? Koleżanki dziecko lekarz trochę drasnal ale niewielka blizna pozostała na szczęście

Gość gość
Mojej siostry rana po sn tak się babrała, że w końcu dostawała zastrzyki z antybiotyków. Ból był taki, że miesiąc nie mogła siedzieć. Gorączka ponad 39 stopni praktycznie cały czas przez tydzień. Dzieckiem zajmowali się dziadkowie i ojciec, bo ona leżała i kwiczała z bólu.

Gość gość
2 lata po cc usg ukazało tzw zrotowanie macicy coś mi źle poszyli, tyle że ja już skonczylam z rodzeniem

Gość gość
2 x CC dzieci po 10 pkt. Bez powikłań.

Gość gość
Ja tez 2 x cc, bo dzieci ulozone byly posladkowo. Zadnych powiklan, zagoilam sie bardzo szybko. Niektore moje kolezanki cierpialy po cc, inne po sn i mialy rozne powiklania. Niech ta pani od wielce mundrego doktora sie zastanowi nad soba i nad tym doktorem. Moje dzieci po cc nie sa chlodne emocjonalnie, a wrecz przeciwnie. Do tego mam z dziecmi swietna wiez. Sa ludzie po sn, od ktorych wieje chlodem:) Porod to jedno, a osobowosc i wychowanie to drugie. "Chlod emocjonalny", bo ktos przyszedl na swiat przez cc :D Smiechu warte:D

Gość gość
Poród sn zakończony kleszczami!!! Było to spowodowane spadkiem tętna dziecka . Masakra

Gość gość
Wśród moich znajomych więcej kobiet rodziło sn, kilka cc. Te co miały planowane cc, w tym ja, wszystkie zadowolone (żadnych powikłań u dziecka czy matki). Natomiast znam osobę z powikłaniami po cc ale cc wykonanym na szybko (krwotok u matki, z dzieckiem wszystko ok) i jedno dziecko urodzone przedwcześnie z cc (problemy z oddychaniem u dziecka, z matką ok). Natomiast o sn to można książkę pisać o powikłaniach. W gronie dalszych znajomych dziecko z porażeniem mózgowym, dzieci po vacum/ kleszczach z problemami wymagającymi rehabilitacji, kilka znajomych oprócz nacięcia krocza popękało i do tej pory narzekają na sex. Znam nawet jedną 30-latkę po jednym porodzie i już po operacji bo miała obniżenie przedniej i tylnej ściany pochwy, przykre;/

Gość gość
bo cc nie rowne cc cc planowane w kazdym szczegole na spokojnie to co innego niz krojenie na szybkiego w ostatniej sekundzie bo pan doktor konowal zwlekal , kobieta po takimm cc ma prawo czuc sie koszmarnie bo nie dosc ze sie kilkanascie godzin meczyla organizm wyczerpany fizycznie i psychicznie to jeszcze na koniec pod noz poszla co innego jak idziesz na cc wyspana wypoczeta , z pozytywnym nastawieniem wszystko sie odbywa w spokoju bez pospiechu, ciecie szycie ladnie dokladnie i wszystko cacy

Gość gość
Powikłania z jakimi ja się spotkałam wśród rodziny i znajomych: SN: - brat mojej dawnej koleżanki z klasy - mózgowe porażenie dziecięce po trudnym porodzie, chłopak jeździ na wózku - sąsiadka - niedotlenienie przy porodzie, jest opóźniona umysłowo, ale chodziła do normalnej szkoły - córka kuzynki mojego męża - niedotlenienie przy porodzie, dziewczynka jest również opóźniona w rozwoju - synek kuzynki - po porodzie kleszczowym, dziś ma autyzm - koleżanka - olbrzymi, zagrażający życiu krwotok po porodzie bo nie urodziła łożyska w całości CC: - koleżanka - ma endometriozę w ranie po cc - koleżanka nr 2 - ma niedrożny jajowód i miała ciążę pozamaciczną

Gość gość
Po cc: znajoma jakis tydzien po cc zapalenie otrzewnej, cos z jelitami i drugi raz trafila na stol operacyjny. Po sn nie znam. Ty tam wyzej, dopisanie autyzmu do powiklan po porodzie kleszczowym to juz mistrzostwo, moze wez jakas prace naukowa na ten temat napisz, masz szanse blysnac swoja innowatorska teoria w swiecie medycznym :D

Jestem przykładem powikłań po 1szym porodzie sn, dlatego w drugiej ciąży od początku "walczyłam" o cc. Udało się wszystko bgez najmniejszych komplikacji. Dodam, że po sn córka miała porażenie splotu barkowego i musieliśmy ją rehabilitować.

Gość gość
"Przyczyn autyzmu dodatkowo poszukuje się wśród różnych czynników w komplikacjach w przebiegu ciąży i porodu (poniżej 6 pkt Apgar, zbyt duża lub mała masa urodzeniowa, poród kleszczowy, niewydolność oddechowa), w urazach okołoporodowych i późniejszych". Czy tak ciężko zrozumieć, że poród kleszczowy może ale nie musi spowodować mikrouszkodzenia mózgu?

Gość gość
Mi po cc od razu położyli dziecko na piersi, potem zabrali je na badania a potem przywieźli już na salę do karmienia. A że mąż był to syna zostawili i położna zabrała go dopiero na noc.

Gość gość
A dlaczego dziwi was że autyzm moze być skutkiem trudnego porodu. Znam osobiście taki przypadek, zmuszali matkę do rodzenia na siłę nie zrobili cesarki dziecko się nie dotlenilo i jest autyzm w pakiecie. Na diagnozie autyzmu podczas wywiadu pierwsze o co pytają to o przebieg ciąży i porodu więc raczej ma to jakiś wpływ.

Gość gość
Rodzilam sn efekt dziecko polamane obojczyki ,krwiaki na glowie,rehabilitacja rok,do dzis corka jest raczej niezdarna i np.ma problemy ze zrobieniem chociaz fikolka.Jednak rownoczesnie doskonale jezdzi na rolkach i rowerze. Ja mam inna pochwe niz przed porodem.Wejscie dosc luzne ,w srodku jest poprawnie chodz szalu nie ma.Jakby maz byl bujnie dyposazony moze byloby luks a tak jest srednio. 2corki po cc Srednia b chorowita do 5r.z.(do dzis czyli 9lat wlasciwie przestala chorowac)aczkolwiek nieprzecietnie uzdolniona ruchowo-ot tak robi szpagaty salta mostki staje na glowie rekach itp-******* w sobie i jest przeciwienstwem starszej rodzonej naturalnie. Minus cc to blizna po 2cc moja blizna jest zle zszyta bo choc cieniutka to nad jest waleczek skory ktory szpeci jak stoje.Oczywiscie w stroju kspielowym nic nie widac ale nago to mi przeszkadza. Gdybym cofnela czas nie rodzilabym na bank naturalnie B tego zaluje. Cc wspominam b db,porod jako jakiegos rodz.upokorzenie niepokoj bol choc rodzilam 5godzin. Corkom bede doradzdla w przyszlosc cc zdecydowanie!

Gość gość
Piwiem tak , przy sn musisz miec szczescie zeby wszystko poszlo dobrze , przy cc musisz miec pecha zeby cos bylo nie tak

Gość gość
Znam przypadek powikłań po cc, dziewczynie w ranę wdało się zakażenie...miała to wycinane, rozeszło się dalej, miesiące leczenia

Gość gość
Mojej znajomej siostra zmarła przy porodzie sn. Długo się sądzili o błąd w sztuce lekarskiej...

Gość gość
A mojej znajomej dziecko ma autyzm, rodzone przez cc, i ona mówi ze jej ten autyzm lekarz juz w czasie ciazy na usg wybadal

Próbowałam rodzic sn i tetnodziecka zaczynalo slabnac Zrobili mi cv i w sumie to nie mam żadnych powiklan

Gość gość
"Powiem tak , przy sn musisz miec szczescie zeby wszystko poszlo dobrze , przy cc musisz miec pecha zeby cos bylo nie tak" Najlepsze podsumowanie całego tematu. Nic dodać nic ująć.

Gość gość
Moja dobra koleżanka jest rehabilitantką dziecięcą i pracuje z chorymi dziećmi. Jak sama była w ciąży powiedziała, że nie ma szans by rodziła naturalnie, bo jak widzi te wszystkie dzieci uszkodzone przez poród to ona nie odważy się na takie ryzyko.

Gość gość
W moim otoczeniu żadna kobieta po cc ani dziecko nie mają żadnych powikłań, natomiast każda mówi, że poród przeszła ciężko. Znam natomiast kilka przypadków powikłań po sn...

Gość gość
temat robi sie jak to zwykle na kafeterii pseudo-naukowym wywodem zachwalajacym cc. to moze od razu napiszcie ze czlowiek jako gatunek nie nadaje sie do rodzenia dzieci. skoro dla was operacja (bo cc to nie jakis tam zabieg tylko normalna operacja z otwarciem wszystkich powlok brzusznych) jest preferencyjnym sposobem na wydanie na swiat dziecka, to gratuluje glupoty. cc jest dla kobiet w MEDYCZNIE uzasadnionej potrzebie. nie dla panikar i ignorantek ktore zielonego pojecia nie maja o wlasnej fizjologii. tak na marginesie, ci sami lekarze ktory rzekomo tak zle wam odbieraja porody sn, robia wam cc. wiec skoro generalnie sluzby zdrowia w pl nalezy sie bac, to ja bym sie juz bardziej bala tego cc na zyczenie.

Gość gość
Błąd lekarski w czasie cc jest łatwiej udowodnić niż podczas sn, dlatego do cc bardziej się przykładają