Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o Ukraińcach w Polsce? Trochę ich dużo w naszym kraju

Polecane posty

Gość gość
ale ty też się wspierasz na mniejszości, która poznałaś, którą znają twoi znajomi, skąd wiesz jaka jest większość? Skad wiesz co myślą? politycy też pięknie przemawiają w telewizji ze dbaja o dobro kraju, ze dbaja o to byś ty miała jak najlepiej, są mili, ładnie ubrani i się uśmiechają, ale czy to jest prawda? to obłuda. Nie wiesz co ukraińcy o nas myślą bo w głowach ich nie siedzisz, nie znasz nawet ich języka aby posłuchac co mówią o tobie między sobą i o polakach. jak ci mówię co mówią o nas ukraińcy po swojemu, nie wiedząc, ze ja np. to rozumiem to ty to negujesz, a z boku normalni, zwykli ludzie, którzy się do mnie i do ciebie uśmiechają. Do uchodzców też nikt normalny nie podchodzi i nie mówi "ej ty, ciapaty, wynocha do swojego muzułmańskiego lochu" ale prawda jest taka, ze ludzie są bardzo negatywnie nastawieni do muzułamnów ogólnie ale duszą to w sobie a jak spotkają muzułmanina to są uprzejmi. Tyle, że Polacy nigdy nie zabijali dla przyjemności, ukraińcy w tym przypadku już pokazali, ze to lubią. Nie mielibyśmy żadnych korzyści z przyjaźni polsko=ukraińskiej dla siebie, a przyjaźń objawia się obopólnymi korzyściami, nie tlyko jeden strony.

Gość gość
14:58 Różnica między nami jest taka, że ja nie widzę w Ukraińcach wrogów. I nie wyrażam się o tym narodzie z pogardą, zaś Ty to czynisz i w każdej Twojej wypowiedzi można znaleźć pogardliwe słowa. Wrzucasz cały naród ukraiński do jednego wora, wszystkich nazywając fałszywymi i interesownymi, według Ciebie na pewno wszyscy Ukraińcy nienawidzą Polaków. I my dlatego musimy nienawidzić ich. Nie wiem skąd ta teoria, ale na pewno jest błędna:) Dzięki Bogu odsetek osób pałających taką złością i nienawiścią jak Ty po obu stronach jest niewiele. Szkoda, że istnieją w ogóle, ale cóż, niektórzy bez nienawiści i doszukiwania się wszędzie wrogów żyć nie potrafią. Aaaa i jeszcze jedno: ja nie walczę o żadną przyjaźń między narodami. Ale walczę z przejawami nienawiści, której jesteś świetnym przykładem. Nie podoba mi się wrzucanie wszystkich do jednego wora i mieszanie z błotem. Nie zgadzam się z wypowiedziami takimi jak Twoja. Nie zgadzam się na podsycanie nienawiści do kogokolwiek na podstawie wątpliwych argumentów.

Gość gość
Jezu, dziewczyno, widzisz i piszesz wciąż to samo, chociaż nie znasz narodu a ja znam, podkreślałam wielokrotnie, nie jesteś w stanie tego pojąć? Moi dziadkowie wychowywali się w wiosce opanowanej przez ukraińców (przypominam, że była to Polska!!!), znali ukraińców świetnie, ja żyłam w miasteczku polskim gdzie było mnóstwo ukraińców, wiem co mówią o nas po swojemu, sąsiedzi, ludzie ze szkoły to ukraińcy w dużej mierze, rozumiesz ty to?? tacy o z którymi chodziłam do szkoły, tacy z którymi sie dzieli ogród, to nie jest dla mnie "jakiś tam naród". mam prawo tak o nich pisać, ponieważ taka jest prawda - maja roszczenia do czegoś, co nie jest ich,d o nich nie należy, oni się czują pokrzywdzeni bo nie mają NIC, są tylko pozostałością po zsrr, bez żadnej tradycji, kultury, którą jedynie zapożyczyli od innych narodów, nawet ich język to jest tzw. zniekształcony rosyjski-ruski. Czytałam bardzo często przez pewien czas ukraińskie fora. Znam ukraińców od podszewki. W każdym narodzie znajdą się wyjątki, nawet w Arabii saudyjskiej są porządni ludzie, ale to zdecydowana mniejszośc. Ukraińcy to bardzo specyficzny naród, specyficzna mentalnośc, niestety, bardzo prymitywna i wiecznie pokrzywdzona. Ich nieszczera twarz jest wynikiem tego, ze chcą przetrwać za wszelką cenę. Myślisz, ze ktoś się spodziewał tej rzezi z ich strony? Oczywiście, że nie!! Polacy żyli w nieświadomości, ze mogą stworzyc z ukraińcami pewnego rodzaju sojusz i żyć w jednym miejscu na ziemi. Ty zaś mówisz o pieknej ideologii skrajnie lewicowej, zebyśmy się wszyscy kochali i szanowali, jesteś przez to trochę zabawna, nie obraź się. Nie znasz tak naprawdę żadnego ukraińca a szafujesz zdaniem o nich, że na pewno większość z nich nas lubi. Myslisz się mówiąc, że takich ludzi jest garstka - takich ludzi wielu, wielu wie o Wołyniu i wielu nie zgadza się na przyjaźń polsko ukraińską i nienawidzi ukraińców, tyle, że wielu jest ze starszego pokolenia niż ja czy ty i nie wypisują o tym w necie, ale mówią o tym w świecie poza wirtualnym bardzo często.

Gość gość
Ta osoba ktora tak judzi na Ukraincow jest pewnie przekonana ze my, Polacy, nie mamy nic na sumieniu. Zaloze sie ze nie wierzy ze Polacy mordowali Zydow na Podlasiu. Nie przeprosi za Jedwabne i inne, podobne "incydenty", bo uwaza ze byl to sluszny gniew za kolaboracje zydow z sowietami. Nie przeprosi za Kielce bo to była "ruska prowokacja". Nie wie ze na terenie calej okupowanej Polski, Polacy rzucali sie jak hieny na opustoszone getta ktorych mieszkancow dzien wczesniej wywieziono do Treblinki. Ze wydawali Zydow gestapo za pieniadze, za cukier i papierosy. Bylo tak czy nie? Jesli uwazasz ze nie to myslisz w podobny sposob jak wybielajacy wlasna historie Ukraincy. Takie elementy sa wszedzie. Dla twojej wiadomosci moj maz jest Ukraincem. Jestesmy razem od 12 lat, mamy 2 dzieci. Wedlug ciebie to chyba cud ze ani on ani jego rodzina mi do tej pory bebechow nie wypatroszyli.

Gość gość
Oczywiście, że przyznam i każdy normalny, zdrowy Polak to przyzna, co nie zmienia faktu, że Żydzi również nie są bez winy i to, ze panoszyli się po całej Europie jak po swoich ziemiach wzbudzało gniew ludzi i stąd wzięła się chęć ich eksterminacji, jednak byłą to mniejszość. Nigdy nie popierałam i popierać nie bęę mordowania ogół nacji w imię jakiejś sprawiedliwości. Polska nie popiera morderców, to zdrajcy nie Polacy,, nie czcimy morderców, nie mówimy, że to są nasi bohaterowie. Nikt nie jest bez winy, ale NIC zupełnie NIC nie może się równac z tym co robili ukraińcy. Nawet Niemcy, którzy mordowali na wojnie mieli więcej litości, niż ukraińcy, dając kulkę w łeb a nie poatrosząc jak rybę. Moi dziadkowie zawsze powtarzali, ze ruskie nie mają w sobie tyle nienawiści i tyle zezwierzęcenia co ukraińcy. To, ze twój mąż jest ukraińcem wpływa na to, ze tak to widzisz, powiedz więc z ciekawości, twój mąż uważa, ze nic się nie stało? Że to historia, no było, minęło i tyle, Polacy nie maja prawa żądać przeprosin od ukarińców i zniszczenia grobów morderców oraz upamiętnienia ofiar, któzy nawet nie mają swoich grobów? Wyobrażasz sobie co czuje człowiek, którego jego rodzestwo zostało zamrodowane na terenie państwa, które chce z nami przyjaźni a on nawet nie ma jak pojechać na grób bo takowego nie ma, a na grobie bandery spoczywaja kwiaty? i ludzie głosowali za tym aby tak było? Własnie opowiedziałam ci prawdziwą historię. ja się nie zdziwię gdy ukraińcy znowu na nas napadną, ty sie zdziwisz, taka różnica między nami. Ludzie nigdy nie spodziewają się najgorszego, dopiero po fakcie jest płacz i lament, ale wcześniej nie wierzyli...

Gość gość
gość dziś Jezu, dziewczyno, widzisz i piszesz wciąż to samo, chociaż nie znasz narodu a ja znam, podkreślałam wielokrotnie, nie jesteś w stanie tego pojąć? X Ale to tylko Twoje zdanie:) Możesz je powtarzać w kółko, ja tak samo będę powtarzała w kółko coś zupełnie innego:) Jak już mówiłam na Ukrainie bywałam wielokrotnie, mam przyjaciół Polaków, którzy mieszkają tam po parę lat i na tematy około polityczne dyskutowaliśmy nie raz. Pojęcie więc na temat Ukraińców, wbrew Twojej opinii, jednak jakieś posiadam. I moje doświadczenia pokazują, że sytuacja wygląda inaczej niż opisujesz. Możesz sobie pisać o "prawdzie", ale wybacz, im dłużej Cię czytam, tym bardziej dochodzę do wniosku, że to tylko Twoja prawda, Twoja wersja, zbudowana na jakiejś chorej nienawiści dla tego narodu. Ja rozumiem historia, ja rozumiem, że różnie bywało, ale jedyne czym Ty żyjesz to nienawiść do Ukraińców, a to jest nienormalne. Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, opiniami, nie uważam, że wszyscy Ukraińcy to potencjalni mordercy i koniec. Nie zgadzam się również na taką nienawiść, którą jesteś przykładem. Zaś co do wiecznie pokrzywdzonych to wypisz wymaluj część naszego pisowskiego społeczeństwa. Pokrzywdzeni przez Rosjan, Ukraińców, Unię i cały świat. Żyjący tylko rozpamiętywaniem zbrodni i tragedii, szukający ran do których można by wsadzić palec i płakać, że boli. Tak, tak. Historycznie to właśnie my Polacy lubimy być tymi najbiedniejszymi. Zaś co do starszych ludzi, którzy nienawidzą Ukraińców za Wołyń - rozumiem ich, bo dotyczyło to ich bezpośrednio. Dzięki Bogu nowe pokolenia, po obu stronach, nie żyją samą historią i samą nienawiścią.

Gość gość
15:26 Dokładnie. Najczęściej Ci którzy domagają się przeprosin na klęczkach za grzechy dziadków nie widzą nic złego w zbrodniczych występkach własnych dziadków... W czasie wojny bywało różnie, każda strona ma swoich dobrych i złych bohaterów. Takich którzy potrafili być ludźmi i takich , którzy byli całkowicie ludzkich uczuć pozbawieni. Dla mnie rozpamiętywanie tych zbrodni i ocenienia całego współczesnego narodu na tej podstawie to co najmniej dziwny pomysł.

Gość gość
15:44 Nikt nie jest bez winy, ale NIC zupełnie NIC nie może się równac z tym co robili ukraińcy. Nawet Niemcy, którzy mordowali na wojnie mieli więcej litości, x Czyli co, Wołyń był gorszy niż Oświęcim i obozy zagłady? Weź Ty się ogarnij, albo doucz, sorry..

Gość gość
Wspomnicie moje słowa i nie tylko moje - poczytajcie o Wołyniu, dowiecie się. Wielu znanych ludzi też ma takie opinie i nie boi się ich wygłaszac, na temat ukraińców. Zyjcie sobie w tej szklanej bańce aż wam któregoś razu ci własnie ukraińcy, za tę waszą miłość gardła nie poderżną - czego wam nie życzę, ale zebyście się nie zdziwili, tak to jest, jak się z wrogami brata na siłę i chce im pomóc, tak jak teraz Polacy ukraińcom, nie mając za to nic w zamian. Sami siebie oszukujecie chcą mieć świat takim pseudo=piękny. O konflikcie Francja-Anglia pewnie tak nie powiecie. W końcu to dwa wielkie narody,których dzieli tylko woda, powinny się przyjaźnić, a jednak mają wciąz konflikt na tym tle, to czym to świadczy przecież to nie to co wiejscy polacy? o historii należy pamiętać a wy tylko sprowadzacie polaków do cebulaków, ze nie dają sobie w twarz pluć. Żaden kraj nie zapomina, a prawda jest, ze Polakom się akurat podczas II wojny i po dostało najwięcej bo z dwóch stron od Niemców i Rosji a poza tym jeszcze od ukraińców, szwajcaria nie ma takiego problemu ale też maja konflikty choćby z albańczykami. Świat nie jest taki jaki sobie wyobrażacie.

Gość gość
Chora ta Twoja nienawiść, naprawdę chora... Współczuję Ci bardzo takiego myślenia, dzięki Bogu większość ludzi żyje tym co tutaj i teraz, i nie ocenia narodów wyłącznie na podstawie własnych lęków.

Gość gość
Czyli co, Wołyń był gorszy niż Oświęcim i obozy zagłady? Weź Ty się ogarnij, albo doucz, sorry.. xxx był gorszy bo o Oświęcimiu wiedzą wszyscy i wiedzą, ze to było straszne, ze ci co to zrobili to zwyrodnialcy, nawet z zagranicy przyjeżdżają tutaj aby to zobaczyć jako tragedię, nieludzką i koszmarną, Hitler to postać uważana za najgorszą, można naiego pluć ile wlezie, nie jest pod zadną ochroną, to nie-człowiek, nikt kto go popiera się nawet nie przyzna bo to niezgodne z etyką. Wołyń to zupełne przeciwieństwo uważane za "jakiś tam incydent" mamy zapomnieć, mimo, ze nie było przeprosin, anwet uchwały nie ma i nie będzie, nie jest uważane za ludobójstwo, nie uczy się o tym w szkołach, ukraińcy nie przeprosili. O to chodzi. Coś jeszcze?

Gość gość
Chora ta Twoja nienawiść, naprawdę chora... Współczuję Ci bardzo takiego myślenia, dzięki Bogu większość ludzi żyje tym co tutaj i teraz, i nie ocenia narodów wyłącznie na podstawie własnych lęków. xxx Chora, to jest przyjaźń za wszelką cenę z ukraińcami i szcaunek do nich nie wiadomo za co, wybielanie ich i traktowanie tak jak ty, bez żadnej rezerwy. Moja nienawiść do ukraińców jest ujawniana jedynie w tak beznadziejnych przypadkach jak rozmowa z takimi ludźmi jak ty, poza tym traktuję ich jak powietrze, jednak jestem CAŁKOWICIE przeciw jakimkolwiek kontaktom polaków z ukraińcami i bratania się z nimi, całkowicie. I nie pozowlę aby zapomniano o tym co się wydarzyło. A to nie jest traktowane jak ludobójstwo, jak Oświęcim o którym się tyle mówi, o tym nadal nie mówi się w szkołach a to błąd, wielki błąd.

Gość gość
był gorszy bo o Oświęcimiu wiedzą wszyscy i wiedzą X Przepraszam, ale głupia jesteś. Od kiedy to o skali ludobójstwa decyduje wiedza historyczna? Twoim zdaniem 100 tys osób z Wołynia to więcej niż miliony w Oświęcimiu? Wybacz, ale po tej wypowiedzi kompletnie straciłaś w moich oczach, kompletnie. Ośmieszasz się z tymi wypowiedziami, przejaskrawiasz fakty historyczne byle wyszło na Twoje:/ Żenada. Nie wiem skąd w Twojej główce tyle nienawiści i jadu, żeby nawet historię przeinaczyć własną, chorą interpretacją, masakra:/

Gość gość
Tak samo ich dużo jak nas w UK, Holandii czy gdziekolwiek a tego jakoś się nie czepiasz

Gość gość
Moj maz jest czystym Ukraincem (ukrainskojezyczny i greko) ale pochodzi ze Wschodu (Sumy). Dlatego Bandera absolutnie nie jest dla niego bohaterem. Bandera jest i na samej Ukrainie postacia kontrowersyjna. Ludzie z takimi pogladami jakie opisujesz to glownie kilka rejonow przy granicy z Polska. Lwow-Iwano-Frankowsk itd. i skrajni nacjonalisci. Nie rozmawiamy czesto na te tematy bo to nie ma sensu. Choc wiem ze do Polakow na Wolyniu ma troche podobne podejscie jak ty do Zydow ktorzy "panoszyli sie". Ilu Polakow mieszkalo na Wolyniu zanim zaczeto osiedlac kolonistow? To byl ukrainski rejon i polonizacja na sile. Oczywiscie ze potepia mordowanie kobiet dzieci starcow i dzieci, jak kazdy normalny czlowiek. Jest najpierw czlowiekiem a dopiero potem Ukraincem. Nie nienawidzi Polakow. Nie wrzuca nas do jednego wora. Rozumiem ze twoja rodzina ma traume ale przez takich ludzi jak ty moje dzieci maja przesrane.

Gość gość
Chora, to jest przyjaźń za wszelką cenę z ukraińcami i szcaunek do nich nie wiadomo za co, wybielanie ich i traktowanie tak jak ty, bez żadnej rezerwy. X Sorry, ale gadasz jak potłuczona. Z czego ja niby Ukraińców wybielam? Z niczego ich nie wybielam. Po prostu uważam, że ludzie dziś żyjący na Ukrainie to nie są banderowcy przed XX lat i nie zamierzają nas wyrzynać nożami. W sporej części to nawet nie są potomkowie banderowców, bo przecież nie cała Ukraina była banderowska. Więc z czego ich wybielać? Z działań organizacji działającej w czasach wojny? Ogarnij się, naprawdę. Wybielać i rozliczać to ludzi można za działania dokonane przez ich samych, a nie przez innych obywateli kraju xx lat temu. Współczesnych Ukraińców nie ma z czego wybielać. Czym innym jest szacunek do historii i pamiętanie o niej, a czym innym jest chora nienawiść (jaką prezentujesz) do całego narodu na podstawie wydarzeń historycznych.

Gość gość
Przepraszam, ale głupia jesteś. Od kiedy to o skali ludobójstwa decyduje wiedza historyczna? Twoim zdaniem 100 tys osób z Wołynia to więcej niż miliony w Oświęcimiu? Wybacz, ale po tej wypowiedzi kompletnie straciłaś w moich oczach, kompletnie. Ośmieszasz się z tymi wypowiedziami, przejaskrawiasz fakty historyczne byle wyszło na Twoje:/ Żenada. Nie wiem skąd w Twojej główce tyle nienawiści i jadu, żeby nawet historię przeinaczyć własną, chorą interpretacją, masakra:/ xxx Za to ty się ośmieszasz jeszcze bardziej, twoim zdaniem Oświęcim jest gorszy bo zgineło tam więcej ludzi? a przepraszam, czy czyjeś życie jest warte mniej? Powiem ci dlaczego na Wołyniu zginęło mniej ludzi - bo ukraicy nie mordowali takim systeme jak niemcy, mieli mniejsze możliwości i dlatego częsci ludzi udało się uciec i dlatego pamięc o tym mimo wszystko PRZEŻYŁA. Hitlerowcy chwytali ludzi grupami bo byli bardziej zorganizowani i mordowali wypuszczając z dymem, nawet nie wiesz jak ukraińcy im tego zazdrościli, oni byli biedni i jedyne co mieli to te siekiery, dlatego ich używali i mordowali, co wiązało się z jeszcze gorszym cierpieniem ludzi. Uważasz, ze katastrofa lotnicza w której zginęło 200 ludzi jest mniej ważna niz ta w której zginęło 400? Człowieczestwa w tobie nie ma za grosz, to, ze ktoś zabił mniej ludzi nie znaczy, że ta rzeź była czymś mniej istotnym!!! Skala to nie wszystko, a na kresach nie zgineło "kilku" tylko tysiące!!! Oni tam poszli z zamiarem wymordowania wszystkich, cięli jak szło, to źle, że nie wymordowali trochu więcej, bo wtedy by było bardziej ważne? Co za koszmar...

Gość gość
Choc wiem ze do Polakow na Wolyniu ma troche podobne podejscie jak ty do Zydow ktorzy "panoszyli sie". Ilu Polakow mieszkalo na Wolyniu zanim zaczeto osiedlac kolonistow? To byl ukrainski rejon i polonizacja na sile. xxx zacznijmy od tego, że ukraina nigdy nie miała nic swojego, dlatego nie ma tu mowy o polinizacji jak ty to ujmujesz na siłę, to nie były nigdy tereny ukrainy, oni roszczą sobie do nich prawo bo tam się osiedlili w pewnym czasie, ale to nie były ich tereny!!! Co za zakłamywanie historii. Nie ma co porównywać narodu polskiego, który miał zupełnie inną pozycję w świecie i własną historię, odrębną, do sztucznego tworu ukraińskiego, a kozacy od zarania dziejów nie byli nigdy postaciami pozytywnymi

Gość gość
16:14 Ale jej nie przemówisz do rozsądku, dla niej wszystko jest albo czarne, albo białe. Zapada całą sobą w tą historię, rozpamiętuje rany nie zwracając uwagi na to, że dla większości ta historia nie odgrywa już żadnej roli. No bo jak ma odgrywać? Musielibyśmy wszystkich nienawidzić. Ruskich za długie lata pod ich wpływami, Katyń, Smoleńsk i inne, Brytoli bo nas Ruskim oddali, Ukraińców za Wołyń, Niemców za II Wojnę Światową i Oświęcim. Na każdego by się coś znalazło, musielibyśmy żyć sami, z dala od wszystkich krajów, w kłótni z sąsiadami, bo przecież historia. Dzięki Bogu mamy pokój, nie żyjemy w stanie wojny z nikim i tworzymy własną historię, w której większość obywateli ma pokojowe nastawienie.

Gość gość
W sporej części to nawet nie są potomkowie banderowców, bo przecież nie cała Ukraina była banderowska. Więc z czego ich wybielać? Z działań organizacji działającej w czasach wojny? Ogarnij się, naprawdę. xxx Ale oni NIE uważają Wołynia za ludobójstwo, nie przyznali się i nie przeprosili. jeżeli przeproszą - moze nawet za swoich dziadków, i co z tego? Trzeba przełknąć dumę wówczas i przeprosić za "swoich" jeżeli to zrobią i ukoją się przed nami - wtedy możemy rozmawiać o jakimś "porozumieniu" choć na pewno nie o przyjażni. W innym wypadku, nie ma mowy.

Gość gość
moja ginka jest ukrainką :D jej córka jest pediatrą zaś zięć ma knajpkę u nas w mieścinie i gotuje tam pyyyyyszne ukraińskie żarło. Spoko ludzie, a co do Bandery to czczą go jakieś bojówki coś jak nasi skini i kibole, a nie ludzie na poziomie i naucz się trollico ruska po polsku pisać, bo "ulicy imieniem Bandera" to wtopa na maxa!

Gość gość
No bo jak ma odgrywać? Musielibyśmy wszystkich nienawidzić. Ruskich za długie lata pod ich wpływami, Katyń, Smoleńsk i inne, Brytoli bo nas Ruskim oddali, Ukraińców za Wołyń, Niemców za II Wojnę Światową i Oświęcim. Na każdego by się coś znalazło, musielibyśmy żyć sami, z dala od wszystkich krajów, w kłótni z sąsiadami, bo przecież historia. xxx Ty naprawdę jesteś tak głupia czy tylko udajesz?Akurat nienawiśc do Rosji jest wręcz modna, z rosjanami nigdy nie będzie przyjaźni bo oni jawnie nie chcą tego, Niemcy nie mają nic wspólnego już z mordami bo nas PRZEPROSILI, a hitlerowskie organizacje są jawnie potepiane, a na Ukrainie jest odwrotnie, czego tu jeszcze nie rozumiesz? jak Ukraina nas przeprosi i zaakceptuej to ludobójstwo, wtedy będziemy kwita, wcześniej nie.

Gość gość
16:17 Powtórzę jeszcze raz: ośmieszasz się. Jeśli dla Ciebie 100 tys na Wołyniu to gorsza rzeź niż regularne wywożenie ludzi do obozów śmierci i zabicie milionów to naprawdę masz nie tak pod sufitem. Proponuję wycieczkę w Oświęcimiu, może sobie uświadomisz jakie gadasz głupoty. Chyba nie masz pojęcia czym były obozy koncentracyjne skoro tak się wypowiadasz.

a będzie ich jeszcze więcej z powodu tej wojny. Oni w Polsce mają jak w raju, zarabiają więcej, nie ma konfliktów zbrojnych to się nie ma co dziwić, że chętnie przyjeżdżają

Gość gość
16:24 Ale kto ma Cię przeprosić i jak? Bo nie rozumiem? Ty masz jakąś obsesje na punkcie tego przepraszania... A Ty za swoich "dziadków" przeprosiłaś? Za wszystkich Polaków którzy współpracowali z faszystami, za tych, którzy zabijali Żydów czy innych? Żydzi to się przecież panoszyli, więc trochę sami sobie byli winni. No tak, siebie wybielić, od innych wymagać przeprosin na klęczkach. Taka przewrotna mentalność:/ Inna sprawa, dobrze napisał gość o 16:25 Banderę czczą jakieś bojówki typu nasi narodowcy. U nas są oszołomy ze skrajnymi poglądami i nich też. Ot i cała nienawiść między narodami.

Gość gość
Jestes tak zaslepiona nienawiscia ze sama sobie przeczysz. Skoro Ukraincy to nie narod, skoro nie moglo byc mowy o przymusowej polonizacji bo Ukraincy nie istnieja to kto i za co mordowal Polakow? Polscy wiesniacy ktorym ktos wmowil ze sa Ukraincami? Do kogo w takim razie masz pretensje? Ty i wspolczesni ukrainscy nacjonalisci to jedna strona tego samego medalu.

Gość gość
16:17 Powtórzę jeszcze raz: ośmieszasz się. Jeśli dla Ciebie 100 tys na Wołyniu to gorsza rzeź niż regularne wywożenie ludzi do obozów śmierci i zabicie milionów to naprawdę masz nie tak pod sufitem. Proponuję wycieczkę w Oświęcimiu, może sobie uświadomisz jakie gadasz głupoty. Chyba nie masz pojęcia czym były obozy koncentracyjne skoro tak się wypowiadasz. xxx Ty się ośmieszasz i w dodatku chwalisz się swą ignorancją. napisałam, ze gorsza w tym sensie, ze ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego!! ty też jak widać, skoro wołyń to dla ciebie takie nic i nie warto o nim pamiętać. ja nie wartościuję życia ludzkiego i nie powiem, że jak syn zaciukał matkę to to jest nic bo przecież w innym miejscu tysiąc ludzi zginęło w jakiejś katastrofie... ale ty jak widać tak uważasz, że no ukraińcy trochę tam ludzi zamordowlai ale to jest nic w porównaniu do oświecimia bo tam zginęło dużo więcej. Naprawdę chcesz porównywać ludzi duszących się w obozach do ludzi, którym się odrąbuje siekierą głowę na żywca i mówić kto z nich cierpial bardziej i która krzywda jest bardziej warta tego aby być podkreśloną i zapamiętaną? a nie olaną jak ta na Wołyniu a o Oświęcimiu. Równie dobrze mogę powiedzieć - co mne obchodzi Oświęcim skoro to nie byli polacy a żydzi, a tam zgineli słowianie, ale nie powiem bo tak nie uważam. O obu tych tragediach powinno się pamiętać na zawsze!!!

Gość gość
Ty i wspolczesni ukrainscy nacjonalisci to jedna strona tego samego medalu. X Ot i cała prawda:)

Gość gość
a co byście mówili jakby w Niemczech nazywali ulice A. Hitlera? fajnie nie? tak milusio