Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bruno Shatyn

Kaczka na taczkę.. archiwum 25

Polecane posty

Gość gość
a ziemniak, ziemniakiem

Gość gość
TW "Balbina" Klamczynski-cudowna historia rodu 1) Pierwszy cudowny przypadek w życiu Jarosława to zawrotna kariera jego ojca Rajmunda. Tuż po wojnie żołnierzy AK, rozstrzeliwano, osadzano w więzieniach, sadzano na nogach od stołka, torturowano, w najlepszym razie wykluczano z życia społecznego. Tymczasem Rajmund Kaczyński, żołnierz AK, tuż po wojnie, dostaje od stalinowskiej władzy wypasiony apartament na Żoliborzu, jak na tamte czasy rzecz poza zasięgiem zwykłego obywatela, nawet szarego członka PZPR. 2) Cud drugi, żołnierz AK, mąż sanitariuszki AK, dostaje posadę wykładowcy na Politechnice Warszawskiej i oboje żyją sobie z jednej pensji jak pączki w maśle. W tym czasie gdy w Polsce rządzi Bierut, a właściwie Stalin rządzi Bierutem, posada dla Akowca na uczelni brzmi jak ponury żart, jednak rzecz miała miejsce. 3) Cud trzeci, rodzą się bliźniaki i jako dzieci akowskiego małżeństwa, na początku lat 60, kiedy większość dzieci akowców opłakuje swoich rodziców, albo czeka na ich powrót z więzienia, nasze orły zabawiają się w reżimowej TV. 4) Cud czwarty. Jarosław Klamczyński jako jedyny działacz opozycji, kręgu doradców Lecha Wałęsy nie zostaje internowany. 5) Cud piąty, Jarosław Klamczyński odmawia (tak twierdzi) podpisania lojalkii, jako jedyny opozycjonista odmawiający władzy PRL zostaje zwolniony do domu, co więcej nikt go nie nęka, w okresie 1982-1989. 6) Cud szósty, Jarosław Klamczyński jako jedyny opozycjonista ma sfałszowaną teczkę i jako jedyny opozycjonista domagający się powszechnej lustracji, ujawnia swoja teczkę dopiero po naciskach prasy. 7) Cud siódmy to cud zagadka. Jaki jest związek między ofiarowanym Rajmundowi Klamczyńskiemu przez PRL apartamentem na Żoliborzu, pracą w czasach stalinowskich na Politechnice Warszawskiej, karierą filmową bliźniaków i brakiem internowania Jarosława Klamczyńskiego w stanie wojennym? Kto wie? Czym aż tak bardzo mógł zaimponować władzy ludowej żołnierz AK Rajmund Kaczyński, że władza otoczyła jego samego, jego żonę z AK i dzieci szczególna troską. Opowieściami o wykańczaniu bolszewików? Kto wie, czym mógł zaimponować oficerowi SB Jarosław Klamczyński, że ten po odmowie podpisania lojalki wypuścił go wolno i nigdy już nie nękał? nieźle robią ludzi w trąbę

Gość co do mamuszki rasyi
Czy w Polsce są banki rosyjskie, czy w Polsce przemysł jest rosyjski, czy supermarkety są rosyjskie . Czy bilionowy dług jest polska winna Rosji .? I gdzie ta gospodarka polska , gdzie te banki polskie , supermarkety .co tu mamy polskiego niewolników harujących za grosze w montowniach zachodnich aut w Polsce . Okupuje nas zachód nie możemy zrobić kroku bez wiedzy i zgody UE i USA. Tego nie było gdy trzymaliśmy z Rosją . Mieliśmy wtedy swój przemysł , swoj****nki , swoje supermarkety i nie mieliśmy bilionowego długu nic nie budując . Za ten bilion Gierek to by dwie Polski postawił bo nie był złodziejem i rozumiał interes tego kraju

Gość gość
Dominic Lieven wybitny historyk angielski (angielski!) w monografii 'Imperium rosyjskie i jego wrogowie' ('The Russian Empire and its Rivals') pisze: "Rosjanie nigdy nie stali się bezwolnym obiektem ulegającym mocy i dominacji Zachodu. Przez ostatnie kilkaset lat historii z bezgraniczną odwagą, największym poświęceniem całego narodu walczyli za swoją ojczyznę, za swoją niezależną niszę we współczesnym świecie" W XV w. Zachód poprzez podróże (Kolumb, Diaz, Magellan i inni) a potem ekspansję morską zaczął podbijać i kolonizować Świat – obie Ameryki, Azję Południowo-Wschodnią itd. W równie wielkim stopniu jak zainteresowanie tymi regionami świata, wzrosło również wówczas zainteresowanie Rosja i Eurazją. Zachodni emisariusze wysyłani w tym czasie do Rosji opisywali żyjący tam naród jako naród, który charakteryzują: bogobojność, prostota obyczajów, pracowitość, szacunek do władzy. Czyli jako bardzo dobry materiał do tej czy innej formy kolonizacji (gospodarczej czy politycznej) i eksploatacji. Wysłannicy Zachodu m. in. cesarza Maksymiliana i papieży Leona X i Klemensa VII jeździli do Moskwy proponując carom Wasylowi i innym przyjęcie korony z rąk papieża i włączenie Moskwy w struktury Zachodu , tj. podporządkowanie zachodnim strukturom religijnym i świeckim. W Rosji zakorzeniło się już wówczas prawosławie (piękna, w niczym nie gorsza od katolicyzmu, religia chrześcijańska), przyniesiona z Konstantynopola przez kraje południowych Słowian na tereny Rosji. Ówcześni carowie Moskwy (m. in. Wasyl III) przywiązani do tej religii i tradycji swojego narodu odmawiali uznania władzy papieży i wejścia w struktury Zachodu. Wówczas w zachodniej literaturze politycznej (m. in. Zygmund Herberstein, Moscovia, Rerum moscoviticarum commentarii), opisywane wcześniej obiektywnie, pozytywne cechy narodu rosyjskiego zmieniono: bogobojność zamieniła - herezja, prostotę obyczajów – dzikość, szacunek do władzy – mentalność niewolnicza. Ten opis powielany był już w następnych wiekach w różnych odmianach (m. in. markiz de Custine), a Rosja była przedstawiana jako kraj imperialny, dziki i agresywny, mimo, że w zakresie rozwoju gospodarczego a także literatury, kultury i sztuki, Rosja z wieku na wiek stawała się wielkim, cywilizowanym mocarstwem europejskim. Pozostawała jednak Rosja ciągle obiektem zawiści i ekspansji katolickiego Zachodu (Polacy i Litwini, Napoleon, Wojna Krymska, interwencje w czasie rewolucji bolszewickiej, Hitler. itd.) Od tamtych czasów na krótko zmienił się stosunek do Rosji i jej narodów tylko dwa razy: w 1917 roku po Rewolucji Lutowej, kiedy rząd Kiereńskiego, przy współudziale zachodnich wywiadów, zaczął destabilizować kraj w czasie I wojny i w końcowym okresie epoki Gorbaczowa i czasach Jelcyna, którzy uwierzyli (a zostali bezczelnie oszukani , co wprost przyznawał Brzeziński- „ we trick him”) w pokojowe, równoprawne istnienie demokratycznej Rosji i Zachodu. W czasach Putina, który przekonał się o podłości Zachodu i w błyskotliwy sposób przywrócił Rosji niezależność, wielkość i szacunek, znów odgrzebano prymitywną rusofobię, którą z niebywałą siłą lansują obecnie zachodnie sprzedajne media. W skrajnie podły i prymitywny sposób rusofobię na przestrzeni ostatnich 25 lat prezentują polskie rządy i sprzedajne media, nie licząc się ani z prawdą historyczną, ani z odczuciami emocjonalnymi ani interesami gospodarczymi własnego narodu.

Gość gość
W interesie wojskowych jest straszenie spoleczenstw agresja, w przeciwnym przypadku podatnicy moga zaprotestowac przeciwko plceniu ich pensji i wydawaniu pieniedzy na bezuzyteczny zlom. Oczywiscie popieraja ich producenci tego zlomu i wiele innych przedsiebiostw ktore tez maja w tym interes. Przestrzegal przed tym Dwight J. Eisenhower w swym pozegnalnym przemowieniu (chyba w 1952) gdy konczyl swa kadencja prezydencka. Znal obie strony beda szefem wojsk jak tez prezydentem (polecam przeczytanie jego pozegnalnego przemowienia pt. "Military-Industrial Complex)

Gość gość
{ Pierwszy cudowny przypadek w życiu Jarosława to zawrotna kariera jego ojca Rajmunda. } Ja wiem że słowo kariera ma subiektywne znaczenie, ale w przypadku Rajmunda pisać o karierze? :D

Gość gość
up.

co do mamuszki rasyi dziś Czy w Polsce są banki rosyjskie, czy w Polsce przemysł jest rosyjski, czy supermarkety są rosyjskie . Czy bilionowy dług jest polska winna Rosji .? I gdzie ta gospodarka polska , gdzie te banki polskie , supermarkety .co tu mamy polskiego niewolników harujących za grosze w montowniach zachodnich aut w Polsce . Okupuje nas zachód nie możemy zrobić kroku bez wiedzy i zgody UE i USA. Tego nie było gdy trzymaliśmy z Rosją . Mieliśmy wtedy swój przemysł , swoj****nki , swoje supermarkety i nie mieliśmy bilionowego długu nic nie budując . Za ten bilion Gierek to by dwie Polski postawił bo nie był złodziejem i rozumiał interes tego kraju x x x Dla mnie to przerażajace, ze tego typu bajki krąża i są tacy co w nie wierzą...:O

gość dziś { Pierwszy cudowny przypadek w życiu Jarosława to zawrotna kariera jego ojca Rajmunda. } Ja wiem że słowo kariera ma subiektywne znaczenie, ale w przypadku Rajmunda pisać o karierze? x x No to poczytaj o losach innych AKowców i porównaj do tego co sie działo z Rajmundem K. I sam będziesz wiedział czy to kariera czy nie...

. W czasach Putina, który przekonał się o podłości Zachodu i w błyskotliwy sposób przywrócił Rosji niezależność, wielkość i szacunek, znów odgrzebano prymitywną rusofobię, którą z niebywałą siłą lansują obecnie zachodnie sprzedajne media. x x :D Bzdura...

Jak podaje "Gazeta Wrocławska", działacz Prawa i Sprawiedliwości Łukasz Dudkowski, został szefem spółki Jelcz. Do tej pory był dyrektorem Centrum Kultury w gminie Siechnice. x x Dobła zmiana...

Rzecznik KRS o sytuacji w Polsce: łamania prawa nikt nie zapomni, będą Trybunały Stanu x Rzecznik Krajowej Rady Sądownictwa sędzia Waldemar Żurek w rozmowie z Onetem mówi o niewykluczonej perspektywie obywatelskiego nieposłuszeństwa sędziów. – Na sądy wywierana jest ogromna presja. Narasta strach i bunt - twierdzi. x Całość : http://tnij.org/o446tn0

Gość gaajowy
sam jestes jedna wielka bzdura.

Czy Ziemkiewicz zadrwił z papieża Franciszka? x Czy Ziemkiewicz zadrwił z papieża Franciszka? Wczorajsze przemówienie Papieża Franciszka skomentował na Twitterze publicysta tygodnika "Do Rzeczy" Rafał Ziemkiewicz. Zrobił to w dziwny sposób. Portal se.pl uznał, że Ziemkiewicz zadrwił sobie ze słów Ojca Świętego. x Chodzi o słowa Papieża, które brzmią: x Drodzy młodzi, dajmy światu mozaikę wielu ras, kultur i ludów zjednoczonych w imię Jezusa! x Dziennikarz na swoim Twitterze przedstawił dość kontrowersyjny komentarz do tychże słów Papieża, pisząc: x Przesłanie z dzisiejszych wystąpień Papieża: wpuśćcie "uchodźców" i szykujcie sie na śmierć. Czy coś źle zrozumiałem? x Całość: http://tnij.org/bcbjq9x

gaajowy dziś sam jestes jedna wielka bzdura. x x No to daj jeden merytoryczny przyklad na własne słowa plus uzasadnienie...:S

Gość gaajowy
Xxxkazdy twoj post.czy na pomaranczowo.czy pod shatyn bruno.to bzdura.szczegolnie obrazajacy iftar i otulona_snem.podly dziadzie.

:D Po pierwsze nie pisuje postów pod orange (chyba, ze to kontynuacja rozmowy po wylogowaniu się) Po drugie miałes podac konkrety merytoryczne i uzasadnienie... Nawet tego nie zrozumiałeś? I ty mnie oceniasz? :D:D:D:D

Zwolnienie stoczni z podatku VAT oraz wybór między CIT a zryczałtowanym 1-proc. podatkiem od wartości sprzedanej produkcji - to główne zapisy podpisanej w sobotę przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawy o aktywizacji przemysłu okrętowego. x x Czyli takie złodziejstwo w świetle prawa i nierówne traktowanie podmiotów gospodarczych.

Gość Myrevin
{No to poczytaj o losach innych AKowców i porównaj do tego co sie działo z Rajmundem K. I sam będziesz wiedział czy to kariera czy nie... } Czy jako wykładowca został rektorem? Napisałem to subiektywne. IMHO "kariery" żadnej nie zrobił. Oczywiście 78 metrowe (do tego dla jednej rodziny) mieszkanie w tamtych czasach to rzadko spotykany luksus, ale .. co ja tam wiem. Co do innych akowców... Stanisław Szwarc-Bronikowski np. Tak mi przyszło do głowy. Nie chce mi się szukać, podejrzewam że nie wszyscy skończyli źle.

Nie chce mi się szukać, podejrzewam że nie wszyscy skończyli źle. x x I to własnie jest zrobieniem kariery w ich przypadku i tamtych czasach.

Prokuratorzy Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Rzeszowie prowadzą śledztwo w związku z odnalezieniem szczątków ludzkich, które mogą być polskimi ofiarami ukraińskich nacjonalistów: żołnierze Wojska Polskiego bądź ludność cywilna uprowadzona tuż po zakończeniu II wojny światowej ze wsi Pawłokoma. x Interesująca całość: http://tnij.org/2qvk7id

Słowa rzecznika KRS jak groźba zamachu stanu x "Gdy płonie las, wzywa się strażaków. Gdy łamana jest konstytucja, to my musimy jej bronić. I obronimy (...) Nic nie zostanie zapomniane. Powstanie "biała księga nadużyć". Zajmą się tym stowarzyszenia sędziowskie. Każdy, kto jawnie namawia do łamania prawa, kiedyś za to odpowie. Mamy w końcu Trybunał Stanu, instytucję dotąd raczej "martwą", ale wciąż istniejącą. I jestem pewien, że nadejdzie dzień, kiedy wszyscy ci, którzy za nic mają polskie prawo, przed tym Trybunałem staną" – powiedział w wywiadzie dla portalu Onet.pl rzecznik...Krajowej Rady Sądownictwa Waldemar Żurek. x x Jak widać dla Frondy, zapowiedź ukarania sprawców łamania prawa i Konstytucji to... Zamach stanu...:O

Człowiek pracy Andrzej D. Pan prezydent Andrzej D. (myślę, że na tym etapie to już powoli należy przyjąć taki sposób zapisywania tego obywatela), to strasznie robotny jest człowiek. Strasznie gość zapierdala, ale na pocieszenie możemy mieć nadzieją, że za czas jakiś jak wszystko dobrze pójdzie, będzie miał sporo czasu na odpoczynek, plus masę spokoju wynikająca z odizolowania. Ale na razie posuwa jak szalony. Oto w przerwie pomiędzy całowaniem papieża a rocznica powstania zdążył skubaniutki podpisać aż 8 ustaw. x Wszystkie jak jeden mąż to prawnicze i polityczne buble, ale co tam nie takie już rzeczy pan prezydent podpisywał, a jeszcze gorsze prawdopodobnie wkrótce podpisze. Stąd niezwykle humorystycznie brzmi dziś zapewnienie pana prezydenta z wyborczej kampanii, że on, Andrzej Duda, nigdy nie będzie notariuszem kogokolwiek i jakiejkolwiek partii. Przepraszam jednocześnie wszystkich notariuszy, że chcąc nie chcąc, wplątałem wasz zawód w niezbyt miły a nawet żenujący kontekst polityczny. Miejcie na uwadze jednak, że ja tylko cytuję. A kolega Duda popisał, tak jak do tej pory podpisywał, bo mu kazali. A kazali mu, bo nie po to właśnie jest, żeby podpisywać jak leci a stroić fochy. jest. I nie jest prawdą, że papieżem dobrego katolika Dudy jest jakiś tam Franciszek. Papieżem jego od zawsze i do końca dni jest jest Jarosław Kaczyński. x http://tnij.org/umkah3b

Bez szkoły, niektórzy zostawali oficerami wojska, to można nazwać karierą. Nawet takie powiedzenie z tamtych lat pamiętam, "nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera". Na "resortowe dzieci" się zżymają ale "kariera" Rajmunda im wadzi. Mnie to zwyczajnie śmieszy. Całe te "cudowna historia rodu" zlatuje radiem Erewań. O ile fraza "zawrotna kariera" podlega interpretacji, osobiście uważam że "zawrotna kariera" w tym przypadku to zwykła kłamstwo, ale.. to już drugie... dostaje od stalinowskiej władzy "wypasiony apartament na Żoliborzu" zalatuje oczywistą manipulacją, Było to mieszkanie (fakt, 78 metrów w tamtych czasach jak pisałem, luksus) , ale do remontu.. mało co w tamtych czasach w Warszawie było nie do remontu, ale... No wiedza rodem z radia Erewań. No i oczywiście to co wyczynia państwo pod rządami PiS wyprowadza mnie z równowagi, ale to o Rajmundzie... jak napisałem.. no jak bym słuchał radia Erewań. To już lepeij byłby się przyczepić do oficera armii carskiej u Kaczyńskich niż do "zawrotnej kariery" ich ojca Rajmunda.

Gość gaajowy
Xxx pisujesz klamczuchu.do tego latasz po topickach barona i tam tez dziewczyny szkalujesz.wstyd pisalem.zeby taki stary kon.tkie posmiewisko z siebie robil.szkoda slow.

:D Kariera zależy od czasów kiedy zjawisko można nazwac karierą. W czasach gdy większość zdecydowana AKowców jest mordowana, prześladowana, więziona, bita itp, otrzymanie przez takiego owego mieszkania w Warszawie, tej wielkości tylko dla niego i żony, można nazwac kariera. Przed wojna można było nazwac kariera otrzymanie posady gońca w urzędzie państwowym dla człowieka np ze wsi. Ale równocześnie karierą można było nazwać otrzymanie posady dyrektora państwowej szkoły, jak w przypadku mojego dziadka. To zależy od człowieka, jego pochodzenia, wykształcenia, czasów, miejsca w którym to sie dzieje itp. Gdybyś więcej czytał to też byś to wiedział.

gaajowy dziś Xxx pisujesz klamczuchu.do tego latasz po topickach barona i tam tez dziewczyny szkalujesz.wstyd pisalem.zeby taki stary kon.tkie posmiewisko z siebie robil.szkoda slow. x x A to ma być śmieszne? Chyba ci raczej nie wyszło bo to żenujace, żeby dorosły człowiek nie potrafił uzasadnić własnych słow i posługiwał sie takimi metodami...:O

Jak napisałem... "zawrotna kariera" podlega interpretacji, masz prawo uważać że była to "zawrotna kariera", ja patrząc np na mojego ojca, uważam że to nie była żadna kariera.

Nigdzie nie napisałem, ze to była "zawrotna kariera" a jeno usiłowałem ci coś wytłumaczyć ale jak widze, nie zrozumiałeś. Szkoda.