Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaczorek1007

czy mogę zajsc w ciążę po wyliczonej w kalendarzu owulacji

Polecane posty

Gość kaczorek1007

Witam. Mam pytanie wywołujące wiele kontrowersji. A mianowicie czy jeśli mam bardzo regularna miesiączkę co do dnia według kalendarzyka i wylicze sobie dzień owulacji. W ten dzień faktycznie mam większą ilość śluzu lekko wzdęty i bolesny brzuch czy wtedy maa miejsce owulacja? Czy jeśli +/- 4 dni później miało miejsce współżycie bez zabezpieczeń może dojść do zapłodnienia?

Gość gość
po owulacji wg naturalnych metod jest czas 100 % niepłodny poza tym możesz kupić w roosmannie testy owulacyjne i sprawdzić czy rzeczywiście w tych dniach kiedy wyliczasz i sprawdzasz śluz owulacja następuje dodatkowo dobrze byłoby badać szyjkę macicy czy otwarta czy zamknięta itd....stosuje naturalne metody + wspieram się testami owulacyjnymi ale co miesiąc przed zbliżającą się miesiączką przeżywam mega stres że jednak coś źle zinterpretowałam i jestem w ciąży, myślę że są one dla osób dla których ewentualna ciąża nie będzie tragedią ...ja najlepiej się czułam mając wkładkę miedzianą bez hormonów

Gość gość
A jak sobie ten dzień owulacji wyliczasz? Nie wiem, co w pytaniu kontrowersyjnego niby.

Gość kaczorek1001
Chodzi o to że wiele osob na forach mówi baardzo ostro jeśli usłyszy że "stosunek bez antykoncepcji". W wyliczeniu pomaga mi aplikacja na telefonie ale prowadzę również kalenadrzyk sobie normalny gdzie notuje wszystkie informacje. Owulację aplikacja wylicza mi na ok 20 dzień cyklu czy jest to możliwe bo z tego co wiem to owulacja powinna mieć miejsce między 12 a 16 dniem cyklu. Co o tym myślicie?

Gość gość
Owulacja często przypada jak chce, nie da się wyliczyć, a już szczególnie według aplikacji. Pytanie, czy chcesz zajść w ciążę czy nie? Jeśli nie to lepiej się zabezpieczać, a jeśli chcesz to kochać się normalnie, bez aplikacji ani bez niczego ;)

Gość gość
Wiesz, te "powinna" to jest powiedzmy jakiś tam wskaźnik. Tylko nie idzie niczego wyliczyć, jeśli konkretnie nie wiesz, nie obserwujesz siebie, a nawet jeśli obserwujesz to i tak różne obsunięcia się zdarzają. Na owulacje kobiety zbyt wiele czynników wpływa, żeby można coś powiedzieć na 100%.

Gość kaczorek1005
A jeśli dojdzie do współżycia np 1-2 dni przed planowanym okresem to nie ma szans na zapłodnienie prawda? Bo okres maam bardzo regularny powiedzialabym że jak wylicze tak dostaję.

Gość kaczorek1007
A raczej niemożliwe jest to aby owulacja była np26 dnia cyklu ok 6 dni przed przewidywanym okresem

Gość gość
Niestety, ale szansa na zapłodnienie jest zawsze. Rozumiem, że boisz się, czy w ciąży nie jesteś. A był pełny stosunek? Nie tak hop siup zajść w ciążę jak się wydaję ;)

Gość gość
Możliwe jest nawet, żeby owulacja była w trakcie miesiączki jeszcze. Tu nic nie przewidzisz. A obserwacja śluzu, owszem niby płodny niby coś tam, ale nigdy nie ma pewności czy doszło do owulacji i kiedy.

Gość gość
Wiem, że za bardzo Cię tym nie pocieszam.

Gość kaczorek1007
Nie nie chodzi o to że boję się czy jestem w ciąży. Chcę się zorientować pytając tutaj kiedy najbezpieczniej uprawiać seks bez antykoncepcji. Był stosunek jednakże mój chłopak nie skończył we mnie a następnego dnia dostałam okres. Akurat o ten raz się za baardzo nie boję. Tylko rozpaczam w tym momencie że tyle jeszcze muszę czekać bo okres dopiero za 13 dni!!!!

Gość kaczorek1007
Mój cykl trwa ok32 dni więc owulacja może wystąpić końcem okresu naawet?

Gość gość
Zawsze cykl może się przesunąć. Np ój trwał ok 32 dni, a zdarzyło się, że owulację miałam 29 dnia cyklu. Tu nic nie przewidzisz niestety. Nie ma takiego dnia który byłby bezpieczny. No chyba, że kontrolujesz swój cykl conajmniej od roku itd, ale to też gwarancji nie daje.

Gość kaczorek1007
Jeju dziękuję Ci bardzo za pomocną odpowiedź. :*

Gość gość
A nie ma za co ;) My kobiety dość skomplikowanym mechanizmem jesteśmy. I dobrze, żebyś kochana na przyszłość wiedziała, że z tą naszą owulacją różnie bywa. A śluz "płodny" też nie gwarantuje niczego, bo taki "płodny" też możesz mieć po stosunku ze swoim facetem np :) Samo podniecenie u kobiety wywołuję zmianę śluzu na bardziej hmm, nazwijmy to ciągnący.

Gość gość
ja to tam niewiem jak to jest ale ja zaszłamw ciaze dzien przed okresem . i jeszcze bym sie doniedawna klocila ,że TO NIE MOZLIWE.. jest to mozliwe taka prawa... i niech kazdy mowi co chce . dni plodne -nieplodne .. czasem mysle,ze to sciema jakas... po tym co mnie spotkalo.