Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciaza i dziezcko w Norwegii czy sa tutaj jakies mamy

Polecane posty

Gość gość

Witam, Mieszkam z mezem w Norwegii i chcemy zaczac starania o dziecko. Chcialam sie dowiedziec jak wyglada sprawa finansowa z dzieckiem w no. Chodzi mi o to jakie pieniadze dostaje sie na dziecko w sytuacji kiedy ja pracowalam przez ostatni rok. Nie mam stalej umowy tylko jako vikar, ale duzo pracowalam w ciagu tego roku i nadal pracuje. Jak jest to obliczane i jakie sie ma prawa w tym zakresie? Prosze piszcie norweskie mamuski usmiech.gif

Gość gość
Idź do Nav i się dowiedz.

Gość gość
serio? Nie takich odpowiedzi oczekuje... chce poki co poznac praktyczna strone tego tematu zanim przejde do urzedowych..

Gość gość
dostaniesz macierzyński na podstawie swoich zarobków. Jeśli natomiast byś nie pracowała to dostałabyś jednorazowy zasiłek, ale nie pamiętam ile wynosi, chyba około 30.000 nok.

Gość gość
Jak sie przyznasz do problemów finansowych to od razu specjalny urząd założy ci potajemnie kartotekę...Po urodzeniu sprawdzą czy dziecko nie z kazirodztwa (jest specjalna rubryczka w dokumentach nt. temat...) sprawdzą czy zdrowe ładne i nieoficjalnie czy białe w typie północnym ..To NOR tu nie ma prywatności proszę przyszłej mamy. Apotem będa cie obserwować przez 1-2 lata i jak "zaczniesz sprawiać wrażenie osoby niezaradnej życiowo" to poza twoją wiedza wciągną ciebie tj .dziecko na niejawną listę oczekujących do adopcji... tak tak witamy w NOR. Co dalej będzie nie wiadomo .