Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olaaaam

poronilam 6 raz... mam dosc

Polecane posty

Gość gość
Pewnie ze mozna moja koleżanka ma niedoczynnośc tsh miała 25 lekarz zbil i cała ciążę brała leki najwyższa dawkę i ma dwoje dzieci

Gość gość
Wspolczuje,daj organizmowi przerwe na zregenerowanie sie i musi sie udac donosic ciaze.Nie poddawaj sie,mloda jestes w razie co na adopcje przyjdzie czas.Poronilam raz ale nie moge zajsc ponownie problem z owulacja jak owu wporza to co innego

Gość gość
Autorko przykro mi ! Ja mam Hashimoto i przez to niedoczynność. Przed staraniami jeszcze dowiedziałam się o chorobie. Moja Pani doktor mi hormony regulowala baaaardzo powoli bo tak jest niby najlepiej. Przynajmniej ona tak twierdziła, a jak widzę rację miała. Mimo tsh prawie 7, zaczęliśmy od dawki 25 co drugi dzień!.Potem stopniowo coraz więcej. W poradni byłam co miesiąc i za pół roku wynik w normie. Przed staraniami wiedziała, ze planujemy ciąże, wynik utrzymywała mi około 1. Przez całą ciaze co 2 miesiące kontrola i większą dawka lęku. Plus jod na receptę (mimo, ze przy tej chorobie jest niewskazany to potrzebny jest dla dzidziusia - ale nie brałam żadnych suplementów dla ciężarnych, jedynie kwas foliowy). Po ciąży też wszystko powoli sie normowalo. Ale za to ostatnie pół roku mam "wyjęte z zycia", posypało się nam wiele problemów na prawdę okropnych. Czyli Meg stres. I co.. Wyniki mi szaleją, a lekarka rozkłada ręce :-( dopóki nie wyeliminuje stresu to same leki nie pomogą bo tak jest przy Hashimoto :-( czy Ty też na to chorujesz czy niedoczynność z innego powodu? Bo jeśli na to, to może przez stres i dziecko też nagle masz skoki tsh i dlatego te tragedie? :-( Wiem, ze każdy się stresuje o dziecko. W Twoim przypadku pewnie ze 100 razy bardziej. Ale umiesz wyczuc organizm przy tej niedoczynności? Bo ja tak. Lecze się tylko 6 lat.. ale już od razu wiem, ze oho jest gorzej/lepiej bo wiem przez jakie objawy trafiłam do endokrynologa. Jeszcze ostatnia rada - nie zawsze prywatny lekarz jest "lepszy", tzn nie mówię, ze tak jest u Ciebie. Ale ja chodzę do poradni na NFZ. Czekam w dzień wizyty w kolejce jak kołek. Ale wiem, ze jak mnie lekarka przyjmie to pochyta jak się da wszystko. Mimo dziwnego stylu bycia jest fachowcem w swojej dziedzinie. A to jest najważniejsze.. :-) trzymam kciuki i powodzenia!

Gość gość
Niesamowite, przez 5 lat zadreczac siebie i swój organizm ciągle zachodząc w ciążę od nowa i od nowa. Zamiast cieszyć się młodością i życiem popadać w paranoje. Nie przyszło Ci do głowy żeby odpuścić i poczekać trochę,a nie męczyć siebie i chłopa? Może po prostu nie jest Ci dane bycie matką? Faktycznie może adopcja będzie dobrym rozwiązaniem.

Gość gość
To może być coś zupełnie innego niż problemy z tarczycą. Ja mam Hashimoto, nie mogłam zajść naturalnie, więc skończyło się na in vitro i to kilka razy. Były poronienia, ciąża pozamaciczna i strata dziecka w 7 m-cu ciąży. Powodem wcale nie była tarczyca, bo hormony miałam dobrze ustawione. I w końcu udało się donosić ciążę do bezpiecznego okresu i urodzić zdrowe dziecko! Ciąża była zagrożona ze względu na moją historię, ale byłam obstawiona lekami: progesteron: duphaston i luteina, clexane i acard (to ma przeciwdziałać ewentualnym zakrzepom krwi, możesz mieć zespół antyfosfolipidowy - poczytaj o tym w necie), kwas foliowy w dawce 15 mg, porządny magnez (nie każdy dobrze się wchłania) i witamina D. Oczywiście euthyrox w zwiększonej dawce + jod. Warto też sprawdzić, czy nie masz chlamydii lub cytomegalii - lekarze rzadko zlecają te badania, skupiając się głównie na toxo i różyczce. Powiem Ci tak - walczcie do końca, dopóty daciecradę, adopcja potraktujcie jako ostateczność. Jeśli możesz zajść w ciążę, to już połowa sukcesu. To dużo!

Gość gość
Autorko bardzo mi przykro z powodu Twoich strat :( Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić tego co przeszłaś. Jedyne co mi się nasuwa to badanie na trombofilię wrodzoną i mthfr. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne przy poronieniach nawykowych zaleca to badanie.

Gość gość
Większość kobiet traci po 6-7 ciąż. To normalne i naturalne. W ten sposób macica się oczyszcza z uszkodzonych płodów. A dlaczego płody rozwijają się nieprawidłowo ? Cóż, w 99% przypadków wynika to z niskiej jakości użytej spermy.

Gość gość
wspólczuje choć nie znam tego uczucia bo nigdy nie poroniłam . Rzeczywiscie coś musi byc nie tak skoro nawet 5 miesieczniak zmarł . Smutne , bardzo smutne . Ale pamietam moja nauczycielke chemii wiele lat temu poroniła sześć razy , była już po sporo po 30 i jak sie posypały im dzieci to mieli pięcioro :)

Gość gość
Nie wiem ile masz lat ale ja poczekałabym kilka lat odpoczeła od tego . Organizm tez chce odpoczac

Gość gość
gosc z 12:57 co Ty opowiadasz? 6-7 poronien jest normalne? no chyba nie! 1 przydarza się większości kobiet i bardzo często o tym nawet nie wiedza, ale 2-3 to jest juz powod do jakichs badan

Gość gość
Ciaza mi obumarla 2 razy. Po tym 2 razie wzielam sie za badania. Wyszly problemy z autoimmunologia. Teraz jestem w ciazy najdluzszej juz 16 tydzien. Biore encorton, heparyne, acard, euthyrox i duphaston. Czytalam ze wielu lekarzy stosuje ten zestaw nawet u kobiet ktore maja badania ok. Polecam sprobowac bo w wiekszosci te leki daja rade.

Gość gość
gość z 10:33 jakie robilas badania? Mój immunolog po serii badań, które wyszły ok zalecił wykonanie V leiden, mthfr, protrombiny. mam mthfr, ktory wiaze sie z kwasem foliowym. leiden tez mi wyszedl i tu upatruje lekarz przycyzny moich strat. teraz biore heparyne i zmetylowany kwas foliowy

Gość gość
twój organizm nie jest w stanie udźwignąć ciężaru ciąży i daje ci o tym znać - już 6 razy. Zamiast próbować na siłę może zastanówcie się nad adopcją.

gość z 10:00. Nie wiem czy takie odpowiedzi w czymkolwiek pomagaja. Jesli ktos stara sie o dziecko 6 razy, to znaczy ze bardzo chce. Ja tez bym probowala az do skutku. Trzeba probowac wszystkiego, bo jesli badania wykazuja plodnosc, to w koncu musi sie udac. Takze nie poddawaj sie. Domyslam sie, ze jest Ci bardzo ciezko, ale musisz przez to przebrnac

Gość gość
gość z 2016.08.20 ma calkowita racje- sprawdz chlamydie u siebie i partnera -ona powoduje poronienia Ja poronilam 2 razy...wiem co czujesz albo i nie bo 6 to niewyobrazalna strata... Przy mojej kolejnej ciazy bralam mase lekow poczawszy od estrofemu aby organizm nie odrzucil ciazy ,eutyrox na utrzymanie TSH na poziomie 1,5 a takze Fragmin[zastrzyki w brzuch przez cala ciaze pomomo ze nie mialam stwierdzonej trombofilii] iiii udalo sie .Jestem szczesliwa matka czego i tobie zycze